[#1]
promodule cd32 nie widzi simm-a/konfiguracja zworek
A wiec moj promodule przy cd 32 dziala ok, widzi hadeka, flopa, podlaczam przez niego monitor rgb i klaiwature. Ale nie widzi simma 8-mb. Kombinowalem z roznymi ustawieniami zworek, z twardym dyskiem lub bez itp. Po prostu jesli wloze simma , wlacze zworke rozszerzenia pamieci (jp13 - przelacznik z tylu obudowy) i kolejna zworka ustawie ilosc ramu (zworka jp6 - wedlug opisu na plycie glownej oznacza kosc 8 MB) komp nie uruchamia sie, tzn, zamiast bootowac sie miga dioda i resetuje sie i tka w kolko, jakby sie zapetlil. Dziwne, bo komp dziala, jesli np. wlacze zworke rozszrzenia pamieci, wyjme simma i ustawie wielkosc rozszerzenia na "0 MB" (zworki jp5 i jp6 rozwarte). Dodam ze simm dziala w starym pc 486 ktory stoi w pokoju obok.
Pytanie drugie: hadek, który mam w amidze (stary ibm 171 mb) co chwile wylacza sie (tzn. staje i sie rozpedza, transfer jest, ale bardzo wolny, a po chwili wywala bledy na dysku), dysk tez bez problemow dziala w pc, a tutaj wystepuja problemy. Gdyby chodzilo o za slaby zasilacz, to caly komp by sie resetowal (mialem tak lata temu w a1200 z hdd i cd-romem na standardowym zasilaczu), prawda?? Moze zworki +5v i +12v maja jakies znaczenie ?? Obie mam ustawione na INT, zasilacz mam podlaczony do cd32 (nie do promodule), a jest to pecetrowy 200 W wiec powinno byc ok.
I soattnie pytanie: do czego dokladnei sluza zworki jp3 (przy slocie simm) i jp4 (przy zlaczu ide).