[#1] promodule cd32 nie widzi simm-a/konfiguracja zworek
A wiec moj promodule przy cd 32 dziala ok, widzi hadeka, flopa, podlaczam przez niego monitor rgb i klaiwature. Ale nie widzi simma 8-mb. Kombinowalem z roznymi ustawieniami zworek, z twardym dyskiem lub bez itp. Po prostu jesli wloze simma , wlacze zworke rozszerzenia pamieci (jp13 - przelacznik z tylu obudowy) i kolejna zworka ustawie ilosc ramu (zworka jp6 - wedlug opisu na plycie glownej oznacza kosc 8 MB) komp nie uruchamia sie, tzn, zamiast bootowac sie miga dioda i resetuje sie i tka w kolko, jakby sie zapetlil. Dziwne, bo komp dziala, jesli np. wlacze zworke rozszrzenia pamieci, wyjme simma i ustawie wielkosc rozszerzenia na "0 MB" (zworki jp5 i jp6 rozwarte). Dodam ze simm dziala w starym pc 486 ktory stoi w pokoju obok.

Pytanie drugie: hadek, który mam w amidze (stary ibm 171 mb) co chwile wylacza sie (tzn. staje i sie rozpedza, transfer jest, ale bardzo wolny, a po chwili wywala bledy na dysku), dysk tez bez problemow dziala w pc, a tutaj wystepuja problemy. Gdyby chodzilo o za slaby zasilacz, to caly komp by sie resetowal (mialem tak lata temu w a1200 z hdd i cd-romem na standardowym zasilaczu), prawda?? Moze zworki +5v i +12v maja jakies znaczenie ?? Obie mam ustawione na INT, zasilacz mam podlaczony do cd32 (nie do promodule), a jest to pecetrowy 200 W wiec powinno byc ok.

I soattnie pytanie: do czego dokladnei sluza zworki jp3 (przy slocie simm) i jp4 (przy zlaczu ide).

[#2] Re: promodule cd32 nie widzi simm-a/konfiguracja zworek

@twardy, post #1

Co do zworek z rem-em to jak pamiętam na płycie promodule było chyba gdzieś narysowane co i jak ustwić. Jeżeli chodzi o HDD to stawiam raczej na spadek napięcia, napisałeś że podłączyłeś zasilacz do CD32 wieć może nie dochodzić odpowiedznie nap. do PM, podłącz noże dysk do wolnej wtyczki z zasilacza to powinno pomóć.
Co do zworek:
- jp4 chyba służyła do odcinania sygnału reset dla HDD ( nie trzeba ciąć czerwonej żyły na taśmie HD )
- jp3 ?? zworka FPU ?? nie wiem, tego nie kojarzę.
Pozdrawiam OLO
[#3] Re: promodule cd32 nie widzi simm-a/konfiguracja zworek

@twardy, post #1

ok, zadzialalo jak ustawilem ilosc ram na 4 MB. widzi teraz 4 MB fast-u. dziwne jak cholera bo kosc jest 8 MB
[#4] Re: promodule cd32 nie widzi simm-a/konfiguracja zworek

@twardy2, post #3

Widocznie nie masz tyle wolnej przestrzeni adresowej w Zorro2.
[#5] Re: promodule cd32 nie widzi simm-a/konfiguracja zworek

@Jacek Rzeuski, post #4

Albo pamiec jest typu EDO.
[#6] Re: promodule cd32 nie widzi simm-a/konfiguracja zworek

@Phibrizzo, post #5

Jesli pamiec dziala w 486 to raczej jest to FPM nie EDO
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem