[#1] Internet->Router->PC->Amiga
Tak jak w temacie. Walczę z tym już parę dni i nie udaje się mi zrobić tak aby PC podpięty do router'a udzielał neta Amidze. Bezpośrednie połączenie Amigi z routerem działa bez problemowo - ftp, www. Problem w tym, że nie mogę Amigi podpiąć bezpośrednio do routera. Z różnych powodów może być w pięty tylko jeden komp - PC albo Amiga. Żonglowanie kabelkiem pomiędzy Amigą i PC nie wchodzi w grę. Wiem, że mogę sprezentować sobie switch'a, który to zrobi ale wtedy, żona ....
Zatem do rzeczy. Czy jest możliwe skonfigurować sieć tak aby to działało?
A wygląda to tak:

Internet to Neostrada z routerem. Do routera 192.168.1.1 podłączony jest PC - numer IP 192.168.1.2, maska to 255.255.255.0, bramka 192.168.1.1. W PC tym jest druga karta sieciowa, do której podłączona jest kabelkiem ethernet'owym z cross'owanym Amiga. Teraz pytanie co ustawić na tych dwóch kartach sieciowych na PC i co na Amidze(IP adres, maski, bramki). Tak aby Amiga mogła korzystać z udzielonego neta z PC? Czy takie dzielenie neta jest możliwe. Windowsy to XP PRO.

[#2] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Tomski, post #1

Może pomoże:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=25798&t=25787#reply_25798

[#3] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Tomski, post #1

na tej karcie siecowej do której podłączasz amige, ustawiasz ip 192.168.1.3, maska 255.255.255, brama 192.168.1.2, dms też sobie jakieś wpisz (np. www.opendns.com) no i we właściowościach połączenia sieciowego ustawiasz udostępnianie sieci.

[#4] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Banderas, post #3

Włączenie na karcie sieciowej udostępniania połączenia powoduje, że Windows ustawia jej adres 192.168.0.1. Dlatego Amiga powinna mieć adres 192.168.0.2, bramę 192.168.0.1 i takiż sam adres DNS (chyba że DNS-y sobie statycznie wpiszemy).

[#5] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

> Włączenie na karcie sieciowej udostępniania połączenia
> powoduje, że Windows ustawia jej adres 192.168.0.1. Dlatego
> Amiga powinna mieć adres 192.168.0.2, bramę 192.168.0.1 i takiż
> sam adres DNS (chyba że DNS-y sobie statycznie wpiszemy).

Wydaje się mi, że tak robiłem. Ale sprawdzę. Czy możesz dokładniej to rozpisać? W końcu na PC są dwie karty sieciowe:D. Powiedzmy tak:

karta PC-Router(jak rozumie to ta dzieli łączę) to takie ustawienia:
karta PC- Amiga(jak ta powyższa dzieli łącze to ta ma już adres 192.168.0.1) to takie ustawienie:
Karta Amiga to takie ustawienie:

Doszło też do moich uszu, że takie dzielenie neta z kompa będącego już za routerem jest NIEmożliwe.

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2010 14:03:12
[#6] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Tomski, post #5

Karta w pececie podłączona do routera pozostaje bez zmian.
Karta w pececie podłączona do Amigi: 192.168.0.1/255.255.255.0.
Karta w Amidze: 192.168.0.2/255.255.255.0.

Jest taka możliwość, że provider internetu stosuje ustawianie TTL = 1 (TimeToLive) w pakietach IP wychodzących z routera. Wtedy istotnie takie dzielenie jest niemożliwe, albo wymaga drugiego routera z opcją podbijania TTL. Windows nie umie tego zrobić z tego co wiem. Najprościej chyba jednak przekonać żonę i kupić switcha.

[#7] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

> Karta w pececie podłączona do routera pozostaje bez zmian.

Ta ma mieć włączone dzielenie łączą?Tak?

> Karta w pececie podłączona do Amigi: 192.168.0.1/255.255.255.0.

bramka 192.168.1.1 ? czy też ta pierwsza karta sieciowa w PC z połączeniem do routera?

> Karta w Amidze: 192.168.0.2/255.255.255.0.

bramka 192.168.0.1?

> Jest taka możliwość, że provider internetu stosuje ustawianie
> TTL = 1 (TimeToLive) w pakietach IP wychodzących z routera.
> Wtedy istotnie takie dzielenie jest niemożliwe, albo wymaga
> drugiego routera z opcją podbijania TTL. Windows nie umie tego
> zrobić z tego co wiem. Najprościej chyba jednak przekonać żonę
> i kupić switcha.

To już nie chodzi o cenę, za taki używany switch to jakieś 20zł-30zł. Ale ciągle coś kupuję do Amigi. Kiedyś się miarka przeleje i z tą "przyjaciółką za pieniądze" przyjdzie mi żyć;), hehehe.

[#8] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Tomski, post #7

Ta ma mieć włączone dzielenie łączą? Tak?

Tak.

bramka 192.168.1.1?

W karcie w pececie podłączonej do Amigi można w ogóle nie ustawiać bramy, bo jest to w tym momencie nieistotne. W Amidze natomiast bramą jest oczywiście 192.168.0.1.

A co do żony - chyba lepiej jak wydasz na switcha niż na piwo?

[#9] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Grzegorz Kraszewski, post #8

A czy możliwe jest udostępnienie neta dla Amigi przez LAN? Kiedyś udostępniałem bratu z PC "swój" internet przez kabelek LAN, więc to mi przyszło do głowy.

[#10] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Tomski, post #1

Ustaw 2gą kartę LAN w PC jako bridge; wtedy pc będzie przeźroczysty i na ami ustawisz sobie dowolny adres z puli 192.168.1.*

[#11] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@11MASTEr, post #10

Poddaję się z tą konfiguracją tak z Grześka jak i 11Master'a sposobem. Nie wychodzi mi to skonfigurowanie. Chyba będę musiał kupić tego switch'a. Na koniec wszystkiego w AmiTCP ustawiłem kiedyś hosta na 192.168.1.100 i teraz za żadne skarby nie mogę go zmienić. Edytuję skrypt startnet wpisuję inny numer hosta jak i gateway. Zapisuję(wraz z protect +se jak jest na stronie PPA) i odpalam AmiTCP to na ekranie widzę, że gateway zmienia a hosta już nie. Dla Ami jest to ciągle 192.168.1.100. Ręce mi opadają. Mam pożyczonego switcha z pracy to na nim sprawdzę czy będzie działał PC i Ami jednocześnie.

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2010 22:40:47
[#12] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Tomski, post #11

Jak poddajesz się?! Klikasz na PC na OBIE ikonki połaczeń i wybierasz z menu dodatkową opcję 'połączenie mostkowe' (czy jakoś tak). Reszta tak jak napisałem.
Zrób jak napisałem to hosta nie będziesz musiał zmieniać.
A jeśli jednak chcesz zmian to idź rodem z PC reinstalka AmiTcp. Jak nabędziesz wprawy to w późniejszym czasie będziesz mieszał sam ile chcesz.
Co do początków z netem, polecam jednak miami(dx) demo na aminecie klucz w jednym z preinstalowanych systemów na ami i uae - poszukaj na forum.

[#13] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Tomski, post #1

na maku włączam udostępnienie internetu, a na ami w miami dhcp i tyle.

[#14] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@11MASTEr, post #12

11MASTEr napisał(a):

> Jak poddajesz się?! Klikasz na PC na OBIE ikonki połaczeń i
> wybierasz z menu dodatkową opcję 'połączenie mostkowe' (czy
> jakoś tak). Reszta tak jak napisałem.

Poddałem się z dzieleniem łącza. Mostek tworzyłem lecz nie mogłem ustawić tak aby Amiga widziała świat i PC. Nie potrafię zmienić IP adres w AmiTCP pomimo, że edytuje startnet(Chyba, że AmiTCP zapisuje jeszcze gdzieś ten adres IP?). Wcześniej zmieniałem go właśnie edytując ten pliczek a teraz za żadne skarby nie chce zmienić to IP 192.168.1.100 na takie jaki mu wpiszę np.: 192.168.0.2.

Do pożyczonego switch'a podłączyłem Ami i PC, i wszystko ruszyło od pierwszego razu:D. A adresu IP Ami dalej nie mogę zmienić. Powalczę z tym później. Teraz FTP(GUI-FTP) i WWW(AWeb) śmiga aż miło jak na konfiguracje 2MB Chip i 4MB FAST. Obrazki też się wczytują, choć nie wszystkie.

Postawiłem server FTP na PC - Cerberus FTP. Amiga pięknie się loguje na mojego PC z tym, że nie widzi żadnych plików w tym katalogu domowym. Gdy np. loguję się na ftp.wustl.edu to widzę wszystkie katalogi i pliki na tym serwerze i mogę swobodnie przegrywać pliki na Ami. Czy muszę zainstalować jakiś sterownik an Ami tak aby widziała pliki w FTP? Dodam, że partycje na WinXP(PC) są pod NTFS. FAT95 mam zainstalowane a czy jest jakiś sterownik? I czy jest w ogóle potrzebny jakiś sterownik? Jaki? Czy aby to http://aminet.net/package/disk/misc/ntfs_0.9 ?

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2010 21:45:24

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2010 21:45:47
[#15] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@Tomski, post #14

Ja FTP zawsze stawiam na Amidze programem rc-FTPd, do FTP AmiTradeCenter. Filesystem dysku przy FTP nie ma znaczenia :)

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2010 22:21:21
[#16] Re: Internet->Router->PC->Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> Ja FTP zawsze stawiam na Amidze programem rc-FTPd, do FTP
> AmiTradeCenter.

Sprawdzę to w najbliższym czasie. Dzięki za info.

> Filesystem dysku przy FTP nie ma znaczenia :)

Hmm, to dziwne, że u mnie nie widzi plików. Przyjże się bliżej konfiguracji Cerberusa FTP na PC.

A tutaj jest zrzut ekranu z IBrowse:

http://yfrog.com/i3ibrowsej

a dla prównania AWeb 3.4:

http://yfrog.com/b8awebj

AWeb bardzo często wykrzacza i resetuje Amigę - pewno za mało RAM'u mam.

Strony www w IBrowse wyglądają o niebo lepiej niż w AWeb. Jestem mile zaskoczony. A czy IBrowse(mam wersje 2.4 demo) został freeware? Czy też trzeba opłacić i zarejestrować się?

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2010 23:18:43
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem