[#31] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #30

wracajac do tematu

http://www.youtube.com/watch?v=DaRkacQ-YMg&NR=1

nie wiem czy zauwazyliscie 1:13 ...

pierwsze Commodore Amigi nie mialy klawiszy funkcyjnyhc A tylko C= (jak w C64 )

[#32] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@wali7, post #25

Hyperion ma prawa do nazw "AmigaOS", "Amiga OS", "AmigaOne" ,
"Amiga One".
Strony 1 i 4 dokumentu z ugodą.

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 00:13:41
[#33] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@recedent, post #13

Jeszcze raz powtarzam to nie chodzi o to co kto powie. Ważne jest to co producent "mówi". A on mówi właśnie poprzez tabliczkę znamionową. Na Amidze 600 jest tak Producent Commodore Model A600. I gdzie tu Amiga?
[#34] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #33

A na hipotetycznej tabliczce znamionowej Vauxhala (z 1975 roku - konsultacja historyczno-probablistyczna prof. dr hab. Banderas) będzie napisane: Producent - General Motors, Model - Firenza. I gdzie tu Vauxhall?

[#35] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@qwerty4000, post #32

Strona amiga.com od pewnego czasu nie dziala, byc moze zawineli sie i moze Hyperion cos jeszcze wyskrobie od nich :>

[#36] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #33

TomK: Bardziej ważne jest to którą informację i do kogo kieruje producent urządzenia .
Informacja z obudowy jest dla użytkownika (konsumenta). Informacja z tabliczki znamionowej jest dla serwisu lub sprzedawcy (może też zawierać charakterystykę techniczną urządzenia i chyba jest to wymagane jakimiś przepisami).
Jak Cię to nie przekonuje to pooglądaj sobie naklejki na spodniej części notebooków lub tabliczki znamionowe np. młotów wyburzeniowych czy agregatów prądotwórczych.
Twój przykład niczego tu nie wyklucza i jest tak samo chybiony jak twierdzenie, że "IBM/lenovo nigdy nie wyprodukowało notebooka ThinkPad 61p natomiast produkowało T61p".
Ty stwierdziłeś, że Amiga nigdy nie istniała. Inną lansowaną tezą, jest to że "platforma Amiga" nadal istnieje. Normalnie Matrix, nic tylko powiedzieć "follow the gray Falcon".
[#37] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@przemysław, post #36

Czaję rozumowanie TomK...
Ale czy to naprawdę się liczy? ważne, że komputery te były znane pod jedną wspólną nazwą Amiga. Tak jak C64 czy C128 po prostu Commodore (albo jak kumpel mówi Komandore ).

Przypomina mi to mój wstęp na PPA. Napisałem posta w którym ująłem że mam nową amigę 1200 (nową w sensie nigdy nie używaną z gwarancją jeszcze) a gość się dowalił że to nie nowa tylko leżak magazynowy (o nazwę mu poszło) Na co ja się spytałem czym jest określenie nowy? Wyprodukowano samochód X w załóżmy 2010.02.17 a on kupi go dzień później czyli 2010.02.18 to już nie jest w takim razie nowy????
Rozwaliło mnie to tym bardziej ze typ pod moim adresem użył oszczerstw niepotrzebnych (zazdrocha czy jak?)

Bez sensu są takie tematy po prostu :)

Niemniej w tym przypadku rozumiem tradycjonalizm i konserwatyzm co do nazewnictwa tomK'a.

[#38] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@bombermax, post #37

trza mu bylo powiedziec, ze to nie lezak tylko komputer
[#39] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@ede, post #38

HAHA OK

wolałem ustąpić...bo już i tak zostałem nazwany wówczas "typowym poloczkiem" co mnie rozłożyło na deski!
(ze śmiechu :D )

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 21:57:25
[#40] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@bombermax, post #37

Czy mógłbyś rozwinąć zdanie:

Niemniej w tym przypadku rozumiem tradycjonalizm i konserwatyzm co do nazewnictwa tomK'a.?

Wydawać by się mogło, że "tradycyjnie" i "konserwatywnie" będzie nazywać np. Twój komputer Amigą 1200 (a nie A1200), ale chętnie poznam Twój punkt widzenia.

[#41] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@przemysław, post #36

Bo exec chlopaki juz dawo dotarly do granicy absurdu, teraz eksploruja nieznane przestrzenie totalnej paranoi.

[#42] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #33

Można też się pluć o nazywanie schronu bunkrem, pływalni basenem a dwuteownika szyną. Głupawe epatowanie pseudoelokwencją, nic więcej.

Idiotyczny wątek się zrobił, muszę powiedzieć.
[#43] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Daclaw, post #42

nie wiem jak wam sie ten Sheinder XT kojarzy ale ten obudowa przypomina mi designem Amige 3000 ...

http://www.allegro.pl/item923638737_schneider_euroxt_mega_unikat_euro_xt.html

[#44] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #9

TomK napisał(a):

> Wybacz ja tam widzę "Amiga Model 1000" więc jak już jest to
> "Amiga 1000". Dla mnier nie jest ważne co jest powypisywane w
> róznych miejscach pudełka czy obudowy a to co pisze na
> tabliczce znamionowej. Tak mnie uczonono "tabliczka znamionowa
> rzecz święta".

Nie zmienia to faktu, że jest to komputer Amiga i nic więcej (nie Commodore Amiga). Może sobie być Model 1000, dyskusja zaczęła się jednak od tego, że nigdy nie było komputera "Amiga".

[#45] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@lord_spider, post #44

Ale na podstawie czego twierdzisz że to Amiga a nie Commodore Amiga?
[#46] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #45

TomK napisał(a):

> Ale na podstawie czego twierdzisz że to Amiga a nie Commodore
> Amiga?

W wiadomości numer 9 piszesz Tak mnie uczonono "tabliczka znamionowa rzecz święta".
Na tabliczce znamionowej nie ma słowa Commodore, tak więc trzymając się Twojego stwierdzenia, jest to Amiga a nie Commodore Amiga...

[#47] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@lord_spider, post #46

O rany myslałęm że piszesz o wszystkich amigach. Przecież w wiadomości numer 11 wyjaśniłem wszystko. Zgoda co do pierwszych Amig 1000.
A teraz kolejna zagwozdka obejżałem płytę A1200 i tam znowu nie ma nic o Amidze jest tylko "Commodore A1200". Tak więc płyta naszego komputera to jednak "Commodore A1200". Ciekawi mnie jszcze co wypisywał ESCOM na "swoich" płytach i obudowach?
[#48] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #47

Na kosciach pisali Amiga.Chyba na pauli albo cia nie pamietam dokladnie.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2010 01:25:43
[#49] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@ede, post #48

Jutro oblukam w środku co i jak i napiszę jeśli coś mi się rzuci w oczy, bo mam ESCOMu A1200

[#50] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #47

escom pisal bron nas panie boze i matko najswietsza od kondziow i tomkow i tym podobnych. amiga jest amiga i kazdy kto sie w to bawi wie doskonale po co to robi, skad wypelzl czym sie bawil w mlodosci i czym chce sie bawic teraz koniec kropka, oszolomu do piwnicy MARSZ!:)

[#51] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #47

Na płytach - to samo co Commodore + ewentualnie naklejkę kleili. Podejrzewam zresztą, że spora część escomowskich Amig miała płyty z post-commodorowskich magazynów.
[#52] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Daclaw, post #51

Dokładnie, ja mam Amige 1200 z ESCOM-u, a na płycie pisze commodore copyright, bla, bla, bla...

[#53] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Banderas, post #52

no to dupa zbita nie jestes amigowcem, commodorowcze przdebrzydly. Jedyna szansa na zbawienie dla Twojej skazonej duszy jest czekanie i zakup amigaone x 1000 :).ps modlmy sie zeby producent wypalil na plycie odpowiednie oznaczenia bo inaczej biada nam, znowu nie bedziem pewni czy amigowiec to amigowiec:)

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2010 16:18:30
[#54] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #47

TomK napisał(a):

> O rany myslałęm że piszesz o wszystkich amigach. Przecież w
> wiadomości numer 11 wyjaśniłem wszystko. Zgoda co do pierwszych
> Amig 1000.
> A teraz kolejna zagwozdka obejżałem płytę A1200 i tam znowu nie
> ma nic o Amidze jest tylko "Commodore A1200". Tak więc płyta
> naszego komputera to jednak "Commodore A1200". Ciekawi mnie
> jszcze co wypisywał ESCOM na "swoich" płytach i obudowach?

We wszystkich swoich wypowiedziach w tym wątku odnosiłem się do Amigi (później A1000), bo od tego się on zaczął, najwyraźniej się nie zrozumieliśmy.

Nie wiem co wypisywał ESCOM, ale model 1200 z Amiga Technologies ma takie tabliczki znamionowe.

[#55] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@lord_spider, post #54

No to pięknie mamy drugą Amigę. Jej nazwa to "Amiga A1200". To sugeruje również że Escom miał prawo do nazwy "Amiga".
Potwierdzają się moje przypuszczenia że Commodore chciało zrezygnować z "Amigi" ale pewnie z powodu dużej popularności nazwy wśród użytkowników zrobiło to tak na "lewo". Interesuje mnie co Escom pisał na płycie, bo jeżeli nie zamalował nazwy "Commodore" to posługiwał się znakiem towarowym do którego nie miał prawa. Mieli szczęscie że wtedy znak ten był trochę bezpański bo ktoś mógłby ich nieźle oskubać.

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2010 01:24:17

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2010 01:26:31
[#56] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #55

Wystarczy poczytać manuale np. od A4000T z Escomu, żeby wiedzieć że Escom mial prawa do nazwy Amiga, nazwy CBM, logosów Amigi i paru innych rzeczy. Więc na pewno możesz sobie dodać Amiga 4000T do swojej listy.
[#57] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Don_Adan, post #56

Poczytałem manuala do Amigi 1200 Escomu. Dopuki nie zobaczę tabliczki do A4000 to nie uwierzę.
[#58] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@TomK, post #57

A po co Ci tabliczka, na froncie komputera jest napisane AMIGA 4000T.
[#59] Re: A1000 - jedyna prawdziwa Amiga?

@Don_Adan, post #58

Właśnie o to chodzi co pisze na tabliczce. Przyjżyj się swojej Amidze z Commodore. Tam pisze Commodore A1200 i dopiero z prawej strony jest słowo Amiga które w tym kontekście nie wiadomo co znaczy. A jak było na A4000?

Ostatnia modyfikacja: 27.02.2010 01:02:20
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem