[#1] A1200 i zesataw CF po raz n-ty
Witam koledzy!

Zapewne temat był wałkowany stokroć lecz produkty z neta szybko schodzą i chciałbym uzyskać świeże informacje (linki) do tematu...

Chciałbym zakupić zestaw CF razem z czytnikiem PCMCIA do mojej A1200.

Pytanie moje brzmi... czy macie jakiś konkretny namiar do szukanego przeze mnie zestawu? Karta może być 2GB.

Pytam (nie idąc przy tym na łatwiznę) ponieważ Amiga jest wybredna i lubi nie współpracować z danym sprzętem a niestety nie mam czasu ani sił na nietrafne zakupy :) Także miło by było abyście doradzili mi konkretną firmę...

BARDZO DZIĘKUJĘ z góry!!! OK

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 21:05:17
[#2] Re: A1200 i zesataw CF po raz n-ty

@bombermax, post #1

czy zestaw

http://allegro.pl/item921211801_adapter_czytnik_pcmcia_compact_flash_cf_dk144.html

i

http://allegro.pl/item927052506_sandisk_cf_ultra_ii_2gb_15_mb_s_wysylka_24h.html

podoła temu? :)

[#3] Re: A1200 i zesataw CF po raz n-ty

@bombermax, post #1

1. Temat tyle razy przerabiano, że już sił i chęci brak, by kolejny raz doń wracać.
2. Amiga, jak na Prawdziwą Damę przystało, bardzo kapryśna jest. Zatem - to, co bangla bezproblemowo u mnie, może się upiornie wieszać u Ciebie. Dlatego raczej nie oczekuj obfitości porad.
3. Się to wiąże z numerem dwa - pozostaje Ci przeszukiwanie bogatych zasobów PPA, co jest czynnością pożyteczną i przyjemną, oraz (czasami ciut bolesne) osobiste sprawdzanie, która karta raczy chodzić jak burza, a która, niestety, ale nie, e.

Z szacunkiem
Des

[#4] Re: A1200 i zesataw CF po raz n-ty

@Des, post #3

Dzięki :)

Ale z powodu tego że modele kart jak również czytniki w starszych postach tego typu nie są już dostępne od ręki pozostaje mi szukanie innych firm i ich modeli.... stąd założyłem temat by później nie płakać ze mi coś nie działa.

A że PPA uważam za zgromadzenie użytkowników którzy naprawdę znają się na rzeczy stąd PYTAM. A kto pyta nie błądzi :)

także raz jeszcze sorka jeśli kogoś uraziłem. Ale na serio potrzebuje Waszych rad. A od czego jest forum jak nie od pytań - szczególnie jeśli chodzi o "uaktualnienie" dostępnego na dziś sprzętu który będzie współpracował z Amigą (mój post i solucja może się okazać użyteczna dla kogoś innego).

pozdrawiam

[#5] Re: A1200 i zesataw CF po raz n-ty

@bombermax, post #4

Warto zajrzeć tutaj:

http://www.ppa.pl/opisysprzetu/opisy.php

Poszukaj też na forum, wiele było wątków na temat kart CF. Ogólnie rzecz biorąc ludzie polecali karty CF Sandisk(drogie).

Ja mam taką jak w linku powyżej i działa wraz z CD-RW na jednej taśmie ale już nie chce działać z dyskiem 2.5". Gdy karta jest master a dysk slave to odmawia bootowania z karty. Gdy ustawie odwrotnie, tzn dysk master(bootowanie z HD 2.5") i karta slave, to wtedy wprawdzie widzi partycje CF(tak w boot manu, jak i na puplicie WB) ale praktycznie do nich nie mam dostępu. Albo nie widzi plików albo nic nie mogę zrobić z tymi plikami. Może powodem być brak jakichś plików sterowników na dysku 2.5", gdyż na nim nie ja stawiałem system i nie grzebałem za dużo na systemie z 2.5" dysku.

Komfort używania karty CF jest duży. Brak szumu dysku. Przy kupnie przejściówki IDE44-CF zwróć uwagę na to aby miała coś takiego jak "Front led panel". O wszystkim tym możesz poczytać w starszych postach na PPA.

[#6] Re: A1200 i zesataw CF po raz n-ty

@bombermax, post #1

U mnie w 100% funkcjonuje zestaw czytnik DeLock oraz Karta Kingston 4GB @133X

[#7] Re: A1200 i zesataw CF po raz n-ty

@altcomputing, post #6

Tomski, altcomputing dziękuję za konkretne posty.

Myślałem właśnie nad Kingstonem 4GB gdyż SanDisk jest naprawdę drogi. Tym bardziej że miałem właśnie ładny wydatek w postaci Turbo Mteca 030.

CF ma mi służyć nie jako HDD primary, tylko do przesyłu danych między PC a Amigą. Bo z tego co zdążyłem się zorientować to ten sposób jest w miare prosty, nie chcę bawić się w dyskietki DD, HD ani żadne inne "transy".

dzięki bardzo OK

Ostatnia modyfikacja: 19.02.2010 14:28:27
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem