[#1] Drukarka i przelacznik drukarki miedzy 2 komputery.
Czesc!!!

Mam problem.
Chcialbym podlaczyc drukarke pod 2 komputery: PC i Amige1200. Mam przelacznik od pieca i kable pod ktore podlaczalem drukarke i 2 kompy.

2 kable odchodza do kompow a srodkowy do drukarki. Jeden chcialbym podlaczyc do Amigi1200, a drugi do pieca, a drukarkowy do drukarki. Przelacznik jest automatyczno-manualny.
.
Czy w ktoryms z tych kabli musze odpiac jeden z pinow kabla, czy cos innego musze zrobic?

Prosze o poimoc

Jastus
[#2] Re: Drukarka i przelacznik drukarki miedzy 2 komputery.

@Jastus, post #1

nic nie musisz robic. po prostu podlacz
[#3] Re: Drukarka i przelacznik drukarki miedzy 2 komputery.

@Jastus, post #1

Jezeli uzywasz kabla "rownoleglego" to profilaktycznie odlacz pin nr. 14 (+5V)
[#4] Re: Drukarka i przelacznik drukarki miedzy 2 komputery.

@Andrzej Drozd, post #3

Sa to kable 25pinowe, po 2 stronach jest 25 pinow. To jest kabel rownolegly?

Ktory pin 14 odlaczyc, w kablu drukarka - przelacznik,
czy przelacznik -Amiga i czy po obu stronach kabla?

Jastus
[#5] Re: Drukarka i przelacznik drukarki miedzy 2 komputery.

@Jastus, post #4

Patrzac na port rownolegly Amigi to pierwszy od prawej w rzedzie w ktorym jest mniej pinow (w dolnym). Piny powinny byc takze opisane na kabelku przy bolcach.
[#6] Re: Drukarka i przelacznik drukarki miedzy 2 komputery.

@Andrzej Drozd, post #5

Sa to kable rownolegle.

Czyli odciac pin 14 w kabelku przelacznik - Amiga(po stronie Amigi, a nie po dwoch)?

Jastus
[#7] Re: Drukarka i przelacznik drukarki miedzy 2 komputery.

@Jastus, post #6

Najlepiej po dwoch stronach (tej samej zyly).
[#8] Re: Drukarka i przelacznik drukarki miedzy 2 komputery.

@Andrzej Drozd, post #7

Czesc!!!
Dzieki za porade. Zrobilem tak jak mowiles, ale mam pytanie.

Mam ZIP 100 Parallel i ten przelacznik razem z drukarka.
W ZIP'ie jest wyjscie na komp i drukarke.

Czy moge podlaczyc oba urzadzenia tzn Drukarke i ZIP'a pod jeden PORT, czy musze zrobic co9s innego?

JASTUS
[#9] Re: Drukarka i przelacznik drukarki miedzy 2 komputery.

@Jastus, post #8

Musisz zrobić coś takiego jak jest to opisane na Aminecie. Z Amigą ZIP pracuje idealnie podpięty do porta SCSI. Z IDE są potrzebne stery, A na PAR i stery i przeróbka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem