[#1] Stacja 5,25 C64 do Amigi
elo..

ktoś próbował przerobić kabel tak aby stacja pokazana np tu:

http://www.allegro.pl/item940712522_kolekcjonerski_zestaw_c64_w_super_stanie_sprawdz.html

chodziła jako zew. w Ami??

[#2] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@AdamZeku, post #1

Jako zewnetrzna bedzie dzialac z tym programem.
http://www.ppa.pl/artykul-C64kopik-10_40_884.html

Ostatnia modyfikacja: 28.02.2010 17:24:54
[#3] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@AdamZeku, post #1

1. Zewnętrzną stację 5,25 do Amigi kupisz taniej niż taką do C64.
2. jedyny schemat połączenia jaki spotkałem pozwalał z poziomu Amigi a konkretnie jakiegoś emulatora odczytać dyskietkę z C64 z pomocą takiej stacji. Może w miedzy czasie ktoś dorobił zapis ale z tym się nie spotkałem.

Pozdrawiam
[#4] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@AdamZeku, post #1

z emulatorem zadziała

[#5] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@AdamZeku, post #1

Stacja od C64 jest jednostronna, pojedynczej gęstości (co daje pojemność 170 kB) i z tego powodu nie może działać jako zewnętrzna amigowa, tzn. obsługiwać amigowych dyskietek 880 kB.

Podłączona do Amigi może działać albo pod emulatorem, albo służyć do przerzucania commodorowskich plików, względnie obrazów dyskietek .d64 na fizyczny nośnik celem późniejszego odpalenia na prawdziwej komodzie. Jest do tego soft pod AmigaOS, a sama procedura przypomina nieco rozpakowywanie DMSa. Jak przystało na stację od C64, podłączona do Amigi także wlecze się jak żółw i trwa to godzinami.
[#6] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@Daclaw, post #5

Nie wiem jak to pod Ami wygląda, ja zmontowałem sobie kabelek XM1541 do PC i u mnie zrzucanie pliku .d64 na dyskietkę trwa około minuty.

[#7] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@Nightmare777, post #6

witam, jesli mozna podepne sie do tematu. zdobylem ostatnio stacje do mojego c64, mam pytanie do uzytkownikow tego sprzetu, jakie dyskietki moge uzywac, tz czy wszystkie jak leci dajace sie sformatowac czy tez specjalnie oznaczone?

[#8] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@dritt, post #7

To jest najbardziej rzadka stacja jaką znam (no może poza starą 90kB stacją do Atarynki).
Na tym sformatujesz dwie strony w dyskietce jednostronnej i też będzie dobrze.

Pozdrawiam
[#9] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@dritt, post #7

Czyli wszystkie dyskietki SD/DD. Stacje 1541/1541-II, 1570, 1571 nie łykają dyskietek HD. Prąd podkładu się nie zgadza (nie wiem czy dobrze to nazwałem). Nawet jeżeli jakimś cudem uda się taką dyskietkę sformatować, to na 99,99% pojawią się na niej błędy zapisu/odczytu. Na moich 7 egzemplarzach nie udało mi się nawet sformatować dyskietki HD. Kupiłem (czy dostałem 0 już nie pamiętam) kiedyś 200 dysków 5,25" od Amigi. Po formacie hulam na nich od 8 lat. Wyrzuciłem 8 sztuk ze względu na bady - reszta działa do tej pory bez zająknięcia.

[#10] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@Nightmare777, post #6

Nie wiem jak to pod Ami wygląda, ja zmontowałem sobie kabelek XM1541 do PC i u mnie zrzucanie pliku .d64 na dyskietkę trwa około minuty.

No u mnie to było z 10 minut albo więcej. Zakładam, że to sprawa softu, bo parallel w A4000/060 nie powinien tu być wąskim gardłem.
[#11] Re: Stacja 5,25 C64 do Amigi

@Daclaw, post #5

Daclaw napisał(a):

> Jak przystało na stację od C64, podłączona do Amigi także
> wlecze się jak żółw i trwa to godzinami.

Jak przystało na stację od C64, podłączona do PC zasuwa aż miło :P
(StarCommander + kabel XE1541)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem