[#1] Rozbudowa A3000
Rozbudowuję moją A3000D, obecna konfiguracja to:

- 040@25 MHz na karcie A3640 produkcji Commodore
- 16 MB Fast na płycie głównej
- 2 MB Chip
- CyberVision 64
- Deneb USB

Mam możliwość zakupu karty CyberStorm Mk-II 040@40 MHz ze 128 MB RAM, ale jej numer seryjny jest z zakresu B400506 - B400569, co wg amiga.resource.cx oznacza różne problemy z DMA, jak nierozpoznawanie urządzeń SCSI na kontrolerze A3000, gdy CS ma zainstalowany RAM...

Druga opcja to zakup rozszerzenia RAM na Z3 w postaci karty DKB 3128.

Nie planuję rozbudowy mojej Ami o PPC czy nawet 060, ma to być po prostu klasyk z ładnym OS3.9, WHDLoad i dostępem do Internetu.

Którą kartę kupilibyście na moim miejscu?

[#2] Re: Rozbudowa A3000

@lord_spider, post #1

CyberstormMKII to wspaniała karta, szczególnie w porównaniu z beznadziejną A3640. RAM na ZIII nie brzmi zachęcająco.

Jak dla mnie, to jest o co walczyć. W najgorszym wypadku dokupisz kontroler SCSI do Cyberstorma i będziesz miał jeszcze lepiej.
[#3] Re: Rozbudowa A3000

@lord_spider, post #1

Co do Cybera to ja bym popytał na zagranicznych forach, prawie na 100% jest ktoś kto ten problem rozwiązał lub ma poprawiony firmware i wgra/wyśle Ci kości ROM. Istnieje opcja (zapewne dość spora), że już ktoś to kiedyś zrobił, w końcu karta ma parę lat. ;) Wszystko zależy od ceny.
A co do DKB to bardzo fajny dodatek, brałbym tak czy siak.

Poza tym klasyk z 060 jest sporo fajniejszy niż z 040, w procka w obecnych czasach nie trudno wymienić np. Stachu100 lub kwaku85 Ci pomogą. ;)

[#4] Re: Rozbudowa A3000

@lord_spider, post #1

Mam CyberStorm 040/40 z numerem seryjnym z podanego zakresu i używam go w A3000.
Przy tej karcie wbudowany kontroler rzeczywiście przestaje rozpoznawać dyski, ale cały czas rozpoznaje napędy CD - CD-ROM SCSI mam podłączony do wbudowanego kontrolera i nie ma żadnego problemu.
Do dysków pozostaje kupić kontroler IDE (lub SCSI) na Zorro.
Najlepsza opcja to FastATA na Zorro (transfer będzie dużo szybszy niż na wbudowanym kontrolerze), można też użyć Buddha Flash - ja używam właśnie tego kontrolera IDE, nie ma żadnych problemów.
Jeżeli zależy Ci na SCSI to można użyć np. Oktagon2008 - sprawdzone i działa z tą kartą. Mam nawet taki kontroler na sprzedaż.
Gdybyś chciał więcej informacji to zapraszam na priv.

Ostatnia modyfikacja: 01.03.2010 11:01:17
[#5] Re: Rozbudowa A3000

@lord_spider, post #1

Miałem A3k z takim cyberem ale nie pamietam już jaki nr seryjny. Wyrzuciłem z płyty cały fast jaki miałem na rzecz 32MB w turbo. Nie miałem problemów ani z dyskami ani z napędami CD na SCSI, miałem dodatkowo kontroler ATA na Z2 i działało to wszystko wyśmienicie. Polecam Ci Cybera, nawet jeżeli trzeba będzie grzebać przy firmware to i tak warto go mieć niż cokolwiek innego. Podaj jaką wersję Bustera masz, bo to też ma wpływ na różne anomalia występujące przy różnych kartach procesorowych.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem