[#1] Wypalarka nie czyta płyt
Posiadam wypalarkę płyt Ricoh. Dzisiaj pojawił się drobny problem. Po włożeniu płyty, nie rozkręca się. Robi jakieś pół obrotu i nie "łapie" płyty. Słyszę, że silniczek zaczyna pracować, ale jakby nie miał siły dalej ciągnąć lub się wyłączał. Jaka jest Wasza diagnoza? Czy jest szansa na domowe naprawienie tego feleru, czy też nie zawracać sobie już głowy i kupić nową?
[#2] Re: Wypalarka nie czyta płyt

@mailman, post #1

Prawdopodobnie laser siada. Płyty tłoczone zapewne czyta bez problemu?
[#3] Re: Wypalarka nie czyta płyt

@Jacek Rzeuski, post #2

W tym rzecz, że nie czyta żadnej płyty.
[#4] Re: Wypalarka nie czyta płyt

@mailman, post #3

To może się po prostu zabrudził? Czyściłeś soczewkę?
[#5] Re: Wypalarka nie czyta płyt

@Jacek Rzeuski, post #4

Może to jest to. Spróbuję. Zaraz się za to wezmę i zobaczę czy przyniesie efekty. Wielokrotnie już czyściłem soczewkę w wieży, lecz tam objaw zabrudzenia był trochę inny. Płyta się kręciła cały czas - nic nie odczytywała (nie mogła odczytać), ale się kręciła. A tutaj się nie kręci. Robi tylko pół obrotu i koniec. To mnie zastanawia i dlatego czyszczenie jakoś nie przeszło mi przez głowę.
[#6] Re: Wypalarka nie czyta płyt

@mailman, post #5

Soczewkę przeczyściłem i nic się nie zmieniło. Ale napiszę moje spostrzeżenia. Może to do czegoś kogoś naprowadzi (jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi). Otóż zawsze wydawało mi się, że płyta po włożeniu do napędu przez pewien okres czasu (15-20 sekund) wiruje. Następnie gdy nie ma żadnego polecenia odczytu/zapisu danych silnik się wyłącza i płyta przestaje wirować. W moim przypadku płyta po włożeniu wykonuje pół obrotu i nie wiruje. Zachowuje to się tak jakby płyty wewnątrz w ogóle nie było. Wczoraj tak po prostu włączyłem program SCSIMounter. Napęd został poprawnie wykryty, lecz w polu status miałem NOT READY, a w polu wcześniejszym (nie pamiętam nazwy) - UNKNOWN. Napęd widzi, ale... no właśnie nie wiem co...
[#7] Re: Wypalarka nie czyta płyt

@mailman, post #6

A sprawdziłeś podłączenie napięcia do nagrywarki?
[#8] Re: Wypalarka nie czyta płyt

@kmilota, post #7

Nagrywarka pojechała do znajomego elektronika. Zobaczymy co on mi powie.

Osobiście myślałem o napięciu, ale komputer zachowuje się normalnie. Nie ma z nim żadnych problemów. Podejrzewam, że coś się stało z silnikiem.w nagrywarce.
[#9] Re: Wypalarka nie czyta płyt

@mailman, post #8

No i już wiadomo co mojej nagrywarce jest - siadł laser. Oczywiście naprawa nie ma sensu. Kupuję nową...
[#10] Re: Wypalarka nie czyta płyt

@mailman, post #9

Czasami udaje się ręcznie skalibrować laser. Ale to pomaga na krótko i rzadko się w ogóle udaje, bo np. producent zaoszczędził na elemencie regulacyjnym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem