[#1] Problemy z obrazami
Witam, kilkanaście lat po przygodzie z A600 wróciłem do Amigi i mam teraz 1200. Postawiłem Classic Wb i chciałem nagrywać sobie adfy na dyskietki. I tu jest problem bo bardzo dużo adfów jest uszkodzonych - w każdym razie po nagraniu nie chcą działać (gry).

Nagrałem dema ze sceneXplore i te działają (desert dream, enigma), bo to co znalazłem w sieci nie. Więc wykluczyłem wady napędu i dyskietek.
Teraz nie wiem co dalej, czytałem na forum posty o wirtualnej dyskietce ale nie bardzo wiem jak to zrobić

Zainstalowałem HFMounterMUI po odpaleniu wyrzuca mi "There is still assign made for FMS" - to mu wskazuje katalog DEVS i jest ok, Moutliste wybieram też z DEVS. Naciskam Hf0 i pokazuje się "Please insert volume Hf0 in any drive".
Nie wiem jak sie tym posługiwać. A chciałbym sobie tak podmontować np takiego Lotusa czy 1000 miglia. Bo z dyskietki te gry nie odpalaja a pod emulatorem chodzą.
A może jakieś inne pomysły macie? Bo niezbyt sie jeszcze w tym wszystkim orientuję. A na WHLoad mam za mało pamięci.

Aha jakim programem możena przerobić .dms do .adf'a na amidze? albo nagrać dms'a na dyskietkę?

[#2] Re: Problemy z obrazami

@szejk, post #1

DMSWB - jest na Aminecie.

[#3] Re: Problemy z obrazami

@szejk, post #1

Gierek typu LOTUS (NDOS) nie uruchomisz z wirtualnej dyskietki, jeżeli Twoja konfiguracja nie pozwala na odpalanie gier za pomocą WHDLoad, to jesteś skazany na uruchamianie gier z prawdziwych dyskietek.
A tak w ogóle, to czy HFMounter ma wsparcie dla dyskietek NDOS, czy obsługuje tylko DOSowe?

[#4] Re: Problemy z obrazami

@APC74, post #3

APC74 napisał(a):

> A tak w ogóle, to czy HFMounter ma wsparcie dla dyskietek NDOS,
> czy obsługuje tylko DOSowe?

Zdefiniuj wsparcie dla dyskietek NDOS.
Grę nie dosową rozpakujesz na chyba kazdy rodzaj wirtualnego napędu łącznie z RADem.
Tylko potem nic z tym nie zrobisz, no może poza pogmeraniem a trackach jakimś monitorem dyskowym.

Pozdrawiam
[#5] Re: Problemy z obrazami

@RadoslawF, post #4

Aha więc właściwie nic z tego(poza grami dosowymi), czyli pozostaje mi na razie szukać dobrych adf'ów , póki pamięci nie rozszerze. A czy ktos sie nie orientuje, czy jest do dostania w sieci sprawny obraz dyskietki z Lotusem? To tylko tak w kwestii informacji, czy warto tracić czas na poszukiwania.

[#6] Re: Problemy z obrazami

@szejk, post #5

Powiem tylko enigmatycznie: w sieci do dostania jest wszystko.

[#7] Re: Problemy z obrazami

@szejk, post #5

Takiego adresu nikt Ci na tym forum nie poda, a co do nie działających adf to może masz problem z programem, którym "wypalasz" te obrazy na dyskietkach. Kiedyś też miałem taki problem, że gry NDOS nie chciały działać, ale później zacząłem nagrywać adf2disk-iem i jest ok.

[#8] Re: Problemy z obrazami

@Banderas, post #7

Banderas napisał(a):

> Takiego adresu nikt Ci na tym forum nie poda,

Nie liczyłem na to :D

Pytałem się tylko tak z ciekawości. Adf'y nagrywałem Trans adf gui, i jedne (dema) działają, natomiast gry nie ( choć pod emulatorem były ok)

[#9] Re: Problemy z obrazami

@szejk, post #8

szejk napisał(a):

> Pytałem się tylko tak z ciekawości. Adf'y nagrywałem Trans adf
> gui, i jedne (dema) działają, natomiast gry nie ( choć pod
> emulatorem były ok)

Podobno jakaś część gier dostępnych w ADFach jest poprawiona pod kątem emulatora. Mają prawo nie zadziałać.
Część starych spiraconych gier ma podoklejane różne popaprane intra czy inne wynalazki do ustawiania nieśmiertelności które pisane były pod A500 i na każdej innej Amidze (często z A2000 włącznie) wieszają kompa przy próbie uruchomienia.

Pozdrawiam
[#10] Re: Problemy z obrazami

@RadoslawF, post #9

RadoslawF napisał(a):

> Podobno jakaś część gier dostępnych w ADFach jest poprawiona
> pod kątem emulatora. Mają prawo nie zadziałać.
> Część starych spiraconych gier ma podoklejane różne popaprane
> intra czy inne wynalazki do ustawiania nieśmiertelności które
> pisane były pod A500 i na każdej innej Amidze (często z A2000
> włącznie) wieszają kompa przy próbie uruchomienia.

Dzięki to mi dużo wyjaśnia, nie wiedziałem że przez to tak się dzieje.

[#11] Re: Problemy z obrazami

@RadoslawF, post #9

RadoslawF napisał(a):

> Podobno jakaś część gier dostępnych w ADFach jest poprawiona
> pod kątem emulatora.

Ekhem, jakiś przykład?
Czy to aby nie emulator ma "umieć" emulować gry a nie na odwrót - gry mają być zgodne z nim? ;)

Wiem że tak było w przypadku paru gierek WHDLoad z myślą opalania pod mocnym emulowanym konfigiem (040/060) i problemach z JIT parę miechów temu, ale o zmianach w ADF nigdy nie słyszałem i ośmielę się stwierdzić że wszystko to kwestia dopasowania odpowiedniej konfiguracji chipsetów do ilości pamięci.

Ostatnia modyfikacja: 02.03.2010 17:56:35
[#12] Re: Problemy z obrazami

@Shoonay, post #11

Shoonay napisał(a):

> > Podobno jakaś część gier dostępnych w ADFach jest poprawiona
> > pod kątem emulatora.
>
> Ekhem, jakiś przykład?
> Czy to aby nie emulator ma "umieć" emulować gry a nie na odwrót
> - gry mają być zgodne z nim? ;)

Teoretycznie masz rację.
W praktyce jako stary Amigowiec mam swoją kolekcję softu w DMSach i często na prośby znajomych udostępniam.
A potem słucham w ilu przypadkach ADF zassany z sieci nie odpalił a DMS z mojej płytki owszem.
Po którymś z rzędu takim przypadku przypomniałem sobie przeczytane gdzieś info o "poprawianiu" ADFów.

Sam nie mam zamiaru dłubać w plikach,szukać różnic i udowadniać że ktoś coś mieszał.

Pozdrawiam
[#13] Re: Problemy z obrazami

@RadoslawF, post #12

Ja tam stawiam poprostu na inny crack, istnieje tyle różnych wersji każdej z dyskietek danej gry, że to normalne że jedne działają inne nie, zależnie od konfigu.
To że prawie Twoje działają świadczy nic innego jak to że ten kto robił tą składanką się przyłożył do pracy. Zapewniam Cię że nic nie naprawiał. ;)

Zresztą, ADFy raczej trudno "poprawić", generalnie ten standard to najprostszy z możliwych który nie potrafi przegrać żadnych danych zabezpieczająch ni nic ważniejszego oprócz samej gry + cracka w bootblocku.
Jak już to ktoś poprostu zrzucił inną wersją danej gry do formatu ADF, a nie "poprawiał" obraz ADF gry.
Chociaż DMS też ma swoje na sumieniu, w tymże formacie kompresji istnieje parę błędów które też nie raz przeszkodiły w graniu. Tylko że w czasach kiedy tego typu składanki były popularne, ludzie tworzyli je z myślą o późniejszym nagrywaniu tychże obrazów z powrotem na dyskietkę, nie emulacji.
Składanki "pod emulator" zawierają już gołe ADFy tylko że ZIPnięte.

Chcesz mieć najpewniejszy możliwy format? Zakładąc że masz oryginał danej gry - zainteresuj się www.softpres.org i formatem IPF.

Ostatnia modyfikacja: 02.03.2010 18:49:18
[#14] Re: Problemy z obrazami

@szejk, post #8

Na maila też nie da rady bo go nie podałeś:)
napisz czy adf2disk pomógł.

[#15] Re: Problemy z obrazami

@Banderas, post #7

A czemu to podać adresu do stron z ADFami nie można? Myślałem że lemon itp to w pełni legalnie działające strony z Amigowym softem.
Druga kwestia to w czym jest problem ze zgrywaniem obrazów ADF/DMS na dyskietki? Programów do tego jest mnóstwo (ADF2Disk, TransADF gui itp itd) i wszystkie zawsze działały. Nigdy nie słyszałem o jakiś kombinowanych ADFach, dojdź raczej do tego co masz z Ami nie tak i dlaczego ADFy nie dają się zgrać na flopki.
[#16] Re: Problemy z obrazami

@kwaku85, post #15

Teraz to ze stacji dyskietek korzystam tylko jak chce odpalić emergency-disk, zresztą takie cuda działy się na mojej poprzedniej A1200.
O lemonie nie pomyślałem.
http://www.lemonamiga.com/

[#17] Re: Problemy z obrazami

@Banderas, post #16

Lemon wcale nie jest taki święty, bo podaje linki do nielegalnych źródeł jak plane****.net albo whdown****.com

Lotusa jak i większość jednodyskietkowych gier, można odpalić normalnie na 2MB przez whdload (najlepiej odpalić bez s-s i z konsoli).

Tutaj chyba mają legalnie http://www.back2roots.org/

Ostatnia modyfikacja: 02.03.2010 23:39:02
[#18] Re: Problemy z obrazami

@rafgc, post #17

rafgc napisał(a):

> Lotusa jak i większość jednodyskietkowych gier, można odpalić
> normalnie na 2MB przez whdload (najlepiej odpalić bez s-s i z
> konsoli).

To raczej nie kwestia programu do nagrywania.

Czyli jak?

Pobrałem sobie instalator z http://www.whdload.de/games/Lotus2.html i odpalam i wyrzuca mi "Unknow disk version" (Adf z interetu oczywiscie i pewnie przez to)

Mail jakby co :) jest w moim profilu

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2010 15:24:21
[#19] Re: Problemy z obrazami

@szejk, post #18

Ze scrackowanym adf nie zainstlujesz gry, installery wymagają oryginalnych wersji (obadaj maila). A co do tych NDOS gier to może masz A1200 escom?

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2010 15:31:54
[#20] Re: Problemy z obrazami

@Banderas, post #19

Jest w obudowie z e znaczkiem commodora

Lotus 2 zainstalowany wh odpalił, ale teraz mu się odwidziało wywala mi:

Can't allocate expmem/shadowmem

Dos error 205, (object not found ) on reading disk.1

Co z tym zrobić , bo przeciez działał?

[#21] Re: Problemy z obrazami

@szejk, post #20

Masz za mało wolnej pamięci, może jakiś program masz opdalony w tle, najlepiej uruchom ami bez s-s.

[#22] Re: Problemy z obrazami

@Banderas, post #21

A błąd "object not found" nie znaczył aby że slave szuka w obrazie dysku w danym miejscu jakichś danych a tychże tam nie ma? Co by znaczyło albo piracki obraz dyskietki albo niekompatybilny.

[#23] Re: Problemy z obrazami

@Banderas, post #21

Banderas napisał(a):

> Masz za mało wolnej pamięci, może jakiś program masz opdalony w
> tle, najlepiej uruchom ami bez s-s.
>
>
Jednak to wina pamięci.

Jak to się odpala bez s-s?

[#24] Re: Problemy z obrazami

@Shoonay, post #22

No, ale skoro wcześniej działało, a teraz nie działa to chyba dane nie wyparowały.

@szejk
przy załączaniu amigi przytrzymaj oba klawisze myszki, aż pojawi Ci się menu, wybierz na dole opcje "boot without startup sequence" (albo w tym stylu), wtedy załaduje Ci sie tylko AmigaDOS, w ktorym wklepujesz:
loadwb
endcli
i teraz próbujesz odpalić gre.

[#25] Re: Problemy z obrazami

@Banderas, post #24

Dzięki wszystkim za pomoc, dowiedziałem się tego na czym mi zależało.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem