[#1] CD Rom i A 1200
No dobra ja już odpadłem.
Może wyjde na lamera ale czegoś nie kumam.
Próbuję zainstalować sobie AmiCDFS pod moją A1200.
Wszystko ładnie pięknie robie tak jak karzą w poradniku i dalej nic. Amiga dalej nie widzi CD Romu.
I teraz zadam zapewne głupie pytanie dla wielu z was.
Co to jest ta mountlista .... gdzie tego szukać jak to otworzyć i ewentualnie pozmieniać ??

Z góry dzięki za pomoc.

[#2] Re: CD Rom i A 1200

@Blackout, post #1

Sprawdzałeś, czy zworki w CD-ROMie masz prawidłowo ustawione? To pierwsza rzecz :) - w zależności od tego, na której taśmie masz podłączony sprzęt i czy np: taśma ta jest taśmą IDEx4 czy zwykłą.

Odnośnie mountlisty: w System: Devs/DOSDrivers/ powinieneś mieć plik CD0 (który można edytować dowolnym edytorem tekstu). Tam najważniejsze są takie informacje jak UNIT (np: 1 jeżeli na tej samej taśmie co HD) oraz DEVICE (w tym przypadku nie wiem dokładnie, ale albo scsi.device albo atapi.device). Ja używam CacheCDFS wraz z Fast-ATA II (czyli scsi.device) i w mountliście (czyli w pliku System: Devs/MOUNTLIST) nie mam dodanego CD0 bo nie jest to konieczne - wywołuję "zamontowanie" CD-ROMu poprzez linijkę w startup-sequence, tj.

C:Mount >NIL: DEVS: DOSDrivers/~(#?.info)

która to treść tej linijki po wykonaniu montuje wszystkie urządzenia, których pliki znajdują się w katalogu DOSDrivers (no oczywiście poza ikonami ;)).

Bez resetu systemu wystarczy wpisać w Execute Command:

mount cd0:

żeby zobaczyć CD-ROM.
Nie wiem czy ta pomoc wystarczy, ale mam nadzieję, że coś rozjaśni.

P.S. jedna rzecz jest trochę "nie tak" w pisaniu postów, mianowicie chodzi o interpretację emotikonki składającej się z dwukropka i D, gdy chcę napisać np: System: Devs, która to nazwa po napisaniu tego jednym ciągiem bez rozdzielenia : i D wygląda tak:

System:Devs

Zabawne ;)

P.S.2.
rjack słusznie zauważył poniżej, że jeszcze dochodzi handler jako ważny atrybut w mountliście bądź w pliku opisującym urządzenie do zamontowania (CD0), w Twoim przypadku jest to prawdopodobnie FILESYSTEM L:AmiCDFS

Ostatnia modyfikacja: 15.03.2010 01:19:18
[#3] Re: CD Rom i A 1200

@Blackout, post #1

Mountlistę znajdziesz w pliku o nazwie "CD0". To plik z ikoną CD0.info znajdujący się w DEVS:DosDrivers/ ewentualnie SYS:Storage/DosDrivers chyba, że go wrzuciłeć np. do WBStartup :) Może też mieć nazwę "CDn" gdzie n = 0, 1, 2, 3.

W CD0 wskazywany jest handler z katalogu L: przykładowo u mnie stosowny wiersz ma postać "FileSystem = L:AllegroCDFS". U Ciebie nie będzie to rzecz jasna AllegroCDFS.

Testy jednostkowe ;)

1) Sprawdź czy unit (numer urządzenia) podpiętego pod kontroler dysków oraz urządzenie Device (np. scsi.device) są właściwe. Wymienione dwie wartości są w ToolTypach ikony CD0.info. Przykładowo dla pierwszego urządzenia na porcie secondary --- unit=2. W tym przypadku zwora na CD-ROM-ie musi być ustawiona na Master.

2) Sprawdź czy uruchomiony jest plik CD0.info Możesz dla pewności go dwukliknąć.

Powodzenia!

@BagoZonde Nie sądziłem, że o tej porze ktoś mnie uprzedzi, a jednak :)

Ostatnia modyfikacja: 15.03.2010 01:06:24
[#4] Re: CD Rom i A 1200

@rjack, post #3

W Sys:Storage nie są przetrzymywane urządzenia do zamontowania - tylko jak sama nazwa wskazuje - jest to przechowalnia takich plików (no chyba, że Twój startup-sequence stanowi inaczej, ale nie taka jest tego idea).

W Sys: Devs/DOSDrivers (System: Devs/DOSDrivers) są wszystkie "woluminy".
Przechowalnia jest dobra, jeżeli chcemy zachować jakiś porządek i np: usuniemy CD1: z systemu ale nie chcemy kasować pliku - wtedy przenosimy go do Storage/ i jest porządek - zresztą jak w całym AmigaOS za co go uwielbiam :).

[#5] Re: CD Rom i A 1200

@BagoZonde, post #4

Jak najbardziej zgadzam się z Tobą odnośnie storage jako magazynu. Napisałem trochę asekuracyjnie gdyż jakiś instalator wrzucał mi kiedyś dodatkowe ikony kolejnych urządzeń CDx więc kolega mógłby mieć gotowce do przeniesienia do DosDrivers.
[#6] Re: CD Rom i A 1200

@BagoZonde, post #2

CD Rom mam podpięty jako slave do taśmy 2,5 na 2,5 na 3,5 ".
Wyedytowałem mountliste tak jak mi napisałeś wszystkie parametry mam ustawione tak jak napisali w poradniku i dalej nic Amiga nie widzi CD Romu.
Z tego co pamiętam wcześniej miałem jakieś sterowniki które same się instalowały i wszystko działało. Niestety nie pamiętam ich nazwy.
Teraz po postawieniu na nowo systemu nie moge sobie poradzić z zainstalowaniem CD Romu. A nie mam jak przenieść danych z PC na Ami.

[#7] Re: CD Rom i A 1200

@Blackout, post #6

Nie mam pojęcia Blackout co może nie grać.
Masz scsi.device? Teoretycznie taśma może nie łączyć, różnie to z nimi bywa. Piszę to, bo po prostu chyba wszystkie możliwości tak na odległość ustaliliśmy. I niby wszystko powinno grać. Jeżeli tylko masz jakąś możliwość, to prześlij mi na e-mail swój startup-sequence i user-startup. Pewnie w pc dyskietek nie masz już. Hmm... trwoga.

P.S.
Blackout - Twój avatar to nie przypadkiem mój ulubiony Ukko z mojej ulubionej gry jak i mojego najulubieńszego komiksu? Jeżeli tak - to mój avatar koresponduje do Twojego i to w tej roli dominującej, hih ;).

[#8] Re: CD Rom i A 1200

@BagoZonde, post #7

Na szczęście w starym laptopie mam jeszcze stację dyskietek :)
Jakieś pomysły jak ją wykorzystać ??

PS
Co do avatara to zaciągnąłem go z jakiejś stronki z grafikami :) i nie mam pojęcia kim jest ten gostek :) ale mi się spodobał.

Pozdro

[#9] Re: CD Rom i A 1200

@Blackout, post #8

Zgraj mi więc startup-sequence i user-startup, prześlij na skrzynkę moją, do tego możesz dorzucić wyciąg z katalogów, np: L, C, Devs/DosDrivers oraz zawartość katalogu Devs/DosDrivers i tą nieszczęsną mountlistę. Obczaję jak się instaluje "na sucho" ten AsimCDFS i pomyślimy. Tyle zdalnie mogę zrobić chyba, że wikt i opiekunek opłacasz to wpadam ;).

Przepis na wyciąg (wywar? hih):

w Execute Command bądź w newcli wpisz:

dir C: > Ram:C.txt
dir Devs: DosDrivers > Ram:DosDrivers.txt

itd.

i skopiuj to z ramu na dyskietkę. Albo od razu kieruj nie do Ramu, tylko na pc0: (jeżeli CrossDOS-a używasz).

A co do bohatera w Twoim avatarze, to mam nieodparte wrażenie, że chodzi o tego jegomościa:

http://simonbisleygallery.com/art/xl_slaine5.jpg

i odnośniczek do komiksów na stronce, którą muszę dokończyć koniecznie:

http://www.drakmo.ovh.org/slaine/slaine.php?act=comics&lang=pl

Naprawdę humorem i sposobem narracji, w ogóle (hih) - Slaine po prostu mnie porywa - dzięki Ukko w głównej mierze właśnie!

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2010 00:24:06
[#10] Re: CD Rom i A 1200

@Blackout, post #6

Poszukaj pakietu IDEfix, CDrom ruszy na pewno.
Ja mam problem z instalacją CDRomu pod ClassicWB. Po zainstalowaniu IDEfixa,lub CacheCDFS Amiga WB odmawia posłuszeństwa. Chwilę czyta z dysku i śmierć kliniczna "na czarno"
[#11] Re: CD Rom i A 1200

@kwaku85, post #10

scsi.device w ROM 3.0 i 3.1 NIE DZIAŁA Z NAPĘDAMI CD. Koniec, kropka.

Znajdź sobie "atapi.device" bodajże z pakietu IDE-fix. To zadziała z CD-ROMem.

Dopiero w OS 3.5/3.9 scsi.device obsługuje napędy wymienne, w tym napędy CD/DVD.

[#12] Re: CD Rom i A 1200

@altcomputing, post #11

Dokładnie . Skopiuj atapi.device lub a1200_ide.device (czy jakoś tak) do Devs: i nie powinno być problemu

[#13] Re: CD Rom i A 1200

@PrzemasIII, post #12

Oczywiście mam nadzieję że nie muszę wspominać o tym żeby w mountliście CD0: zmienić wpis "DEVICE = scsi.device" na "DEVICE = atapi.device" ;)

[#14] Re: CD Rom i A 1200

@altcomputing, post #11

od ZAWSZE moja Amiga pracuje za zdłączu IDE z napędami dzięki scsi.device z pakietu IDE.fix oraz ostatnio udało mi się podmontować inny filesystem z innego pakietu (nie pamiętam nazwy). Pod ASIM.CDFS nie widział pełnych nazw plików.
W każdym razie po zainstalowaniu ClassicWB instalacja sterowników kończy się zgonem systemu, nie wiem dlaczego.
[#15] Re: CD Rom i A 1200

@altcomputing, post #11

Udało się CD Rom ruszył po zainstalowaniu idefixa :).
Mam tylko pytanie.
Cały ten pakiet jest komercyjny. Trzeba za niego zapłacić ?? Czy wystarczy tylko zarejestrować ??
A jeśli tak to gdzie i ile :)
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc

[#16] Re: CD Rom i A 1200

@Blackout, post #15

IDEfix zawiera w sobie podstawowy pakiet CacheCDFS o ile dobrze pamiętam. Nie wie czy był on komercyjny, w każdym razie IDEfix wymaga zapłaty. IDEfix, czy cacheCDFS zawarty jest już w WB 3.5 na płycie instalacyjnej jako darmowy, ale wymaga zainstalowania sterowników CD żeby odpalić. I tak błędne koło się zamyka, nie udało mi się nic z tym zrobić, bo nawet nadpisanie IDEfixa przez os 3.5 nie usuwa komunikatu o rejestracji. Głupota. W każdym razie można jeszcze po zainstalowaniu podstawić inny scsi.device, np z eIDE i wtedy nic się nie pokazuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem