[#1] Real 3D v1.4
Witam!

Jestem nowy na forum, więc się przedstawię. Na imię mam Rafał, mam 25 lat, użytkownikiem Amigi jestem od bardzo dawna, choć miałem baaardzo długą przerwę, w której to "zaginęła" mi moja a1200. Niedawno kupiłem na alledrogo a1200 w obudowie e/box, kości 3.1, dysk WDC 1.2 GB, CD za 250 zł!!! (Prawda że tanio?) więc przygoda moja z amigą trwa nadal. Ale do rzeczy.
WSZĘDZIE SZUKAŁEM, ALE NIE ZDOŁAŁEM (:D) znaleźć opisu funkcji programu Real 3D v1.4 firmy Realtek. Pamiętam że w latach 90-tych w Amigowcu był nawet kurs tegoż programu, ale niestety, mało pamiętam. Może ktoś zna stronkę poświęconą temu programowi? Czy może to już tylko ja używam reala? heheh. Pozdrawiam Amigowców z PPA!

[#2] Re: Real 3D v1.4

@Mayolika, post #1

http://www.ppa.pl/real3d.3.5.dostepny.za.darmo,6026;aktualnosci.html

[#3] Re: Real 3D v1.4

@HOŁDYS, post #2

To akurat wiedziałem... szukam OPISU FUNKCJI reala 1.4. Ale dzięki ;)

BTW popełniłem błąd bo Real 3D to program Realsoftu a nie Realteka, sorki ;)

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2010 08:59:16
[#4] Re: Real 3D v1.4

@Mayolika, post #3

Do Reala jest przecież dołączona dokumentacja, gdzie funkcje są opisane. Jeżeli nie masz książki, to na 2 dysku instalki Reala jest archiwum Help.lzh zawierające kilka guide'ów m.in. z opisem funkcji.

[#5] Re: Real 3D v1.4

@Mayolika, post #1

Jesli mieszkasz w Warszawie lub okolicach moge udostepnic oryginalna instrukcje do skserowania.
[#6] Re: Real 3D v1.4

@APC74, post #4

Nawet nie sprawdzałem. Zaraz to sprawdzę, dzięki!
[#7] Re: Real 3D v1.4

@Mayolika, post #6

Kiedyś też się bawiłem Realem 1.4, dzisiaj zacząłem szukać opisu/kursu Reala 1.4 i znalazłem w gazecie AMIGOWIEC numery 11/1994 i 01-04/1995 :)
[#8] Re: Real 3D v1.4

@KJB, post #7

odkopac temat sprzed 3 lat, jak to mozliwe ? . Dokladnie niedawno bawilem sie Realem 1.4, dokumentacja raczej zbedna, ten program to prehistoria, ale w swojej klasie swietny, dziala na A500 z 1MB, nawet da sie wyrenderowac kulki :). Luknalem tez Real 3.5, ale mnie odepchnal, moze kiedy indziej. To samo moge powiedziec o Cinemie4D, ale moze dlatego, ze mialem po niemiecku i to dosc stara wersje, choc dawno temu faworyzwoalem ten program. Probowalem Tornado3D, ciekawosc... Imagine zawsze mnie odpychal swoja filozofia, chociaz 2.0 dziala nawet na A500 z 1MB. Potem luknalem LW 3.5 i to juz bylo cos, a LW 5.2 to rewelacja - jakosciowo, nawet porownujac do pozniejszych wersji PeCetowych dok. wersji 6 maks.7 , mozna uzyskac podobne/takiesame efekty pracy... LW 5.2 to najlepszy program 3D na Amige klasyczna. Na A500 nie zadziala, ma dosc spore wymagania, szczegolnie w momencie rozpoczenia renderingu, lyka pamiec w duzych ilosciach, jak na amigowe standardy.
[#9] Re: Real 3D v1.4

@sigma2pi, post #8

odkopac temat sprzed 3 lat, jak to mozliwe ?

Ano widzisz, szukając kursu trafiłem na ten wątek w którym nie znalazłem odpowiedzi. Wiedząc iż taki kurs był kiedyś w Amigowcu, pościągałem wszystkie numery jakie znalazłem i przekopałem spisy treści, co zajęło mi jakąś godzinkę.

Żeby ktoś na przyszłość nie tracił czasu, napisałem w których numerach znalazłem kurs :)
[#10] Re: Real 3D v1.4

@KJB, post #9

Również szukam instrukcji Z powodów sentymentalno-archeologicznych - chciałem sprawdzić kilka opcji. Ktoś co?
[#11] Re: Real 3D v1.4

@_arti, post #10

jesli to w czyms pomoże to po 5 minutach szukania znalazłem to

https://ufile.io/e7fnijbh
[#12] Re: Real 3D v1.4

@Azakiel, post #11

Ale klimatyczna instrukcja. W takim giełdowo-pirackim stylu końcówki lat 80. Aż sobie poczytam z ciekawości.
1
[#13] Re: Real 3D v1.4

@_arti, post #10

Mam...ale po niemiecku
[#14] Re: Real 3D v1.4

@HOŁDYS, post #13

Mam...ale po niemiecku

wyżej dałem po polsku
[#15] Re: Real 3D v1.4

@Azakiel, post #14

LOL to sam sobie sciagne :P
dzięki
[#16] Re: Real 3D v1.4

@HOŁDYS, post #15

Mam, co chciałem. Dzięki wszystkim! OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem