[#1] A1200 bez Workbench HELP
Witam.

Robiac ostatnio porzadki natknalem sie na karton w ktorym zapakowalem wiele lat a temu A1200. Interesuj mnie uruchomienie tej maszynki i zainstalowanie Workbench, i tu pojawia sie problem nie posiadam juz dyskietek z Workbench, czy jest ktos chetny do pomocy, w A1200 chce zainstalowac dysk i pozniej w/w system. Prosze o jakakolwiek pomoc.
[#2] Re: A1200 bez Workbench HELP

@grzegorzlan, post #1

Dysk możesz podłączyć pod PC i tam zainstalować system pod emulatorem WinUAE, albo możesz napisać skąd jesteś, może ktoś w Twojej okolicy wspomoże dyskietkami.

EDIT: na tej stronie powinieneś znaleźć pomocne informacje
http://www.apc74.ppa.pl/tutoriale.html
zawsze możesz jeszcze przeszukać PPA i forum

Ostatnia modyfikacja: 31.03.2010 22:51:49
[#3] Re: A1200 bez Workbench HELP

@Banderas, post #2

Pod WinUAE jest szybciej i wygodniej, nie męcz się z dyskietkami :)

[#4] Re: A1200 bez Workbench HELP

@Nightmare777, post #3

To może po co męczyć się z Amigą?

[#5] Re: A1200 bez Workbench HELP

@sebar27, post #4

O co ci chodzi? Jak kupiłem A1200 nie miałem sprawnej dyskietki systemowej i cały system wrzuciłem na dysk twardy pod WinUAE. Wg ciebie nie wolno tak robić?

Ostatnia modyfikacja: 01.04.2010 10:09:52
[#6] Re: A1200 bez Workbench HELP

@Nightmare777, post #5

Nightmare777 napisał(a):

> O co ci chodzi? Jak kupiłem A1200 nie miałem sprawnej dyskietki
> systemowej i cały system wrzuciłem na dysk twardy pod WinUAE.
> Wg ciebie nie wolno tak robić?

Wolno.
Tak samo jak kupić Harleya i na zloty wozić go na przyczepce.
Bo kto bogatemu tego zabroni ?

Pozdrawiam
[#7] Re: A1200 bez Workbench HELP

@grzegorzlan, post #1

Oryginalne dyskietki z systemem co jakiś czas, za grosze, dostępne są na aukcjach.
A to, czy będziesz chciał przygotowywać dysk pod emulatorem na piecu, czy na oryginalnej Amidze, to już zależy tylko od Twojej fantazji. Obydwa sposoby są równie dobre, ja prywatnie, jako osobnik bardzo sentymentalny, polecam jednak stawianie systemu bez pomocy emulatora

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: A1200 bez Workbench HELP

@Des, post #7

Owszem. Po zainstalowaniu systemu pod WinUAE, pierwsze co zrobiłem, to zrzucenie Workbencha z plików .adf na dyskietki. Powtórna instalacja systemu, jeśli zajdzie taka konieczność, pójdzie już z dyskietek :)

[#9] Re: A1200 bez Workbench HELP

@Nightmare777, post #8

Otóż to!
Stawiając system bez wspierania emulatorowego zyskuje się rzecz bezcenną - sporą dawkę wiedzy o Amidze, jej kaprysach i tak dalej. Ja z Amigą żyję od 1988 roku. Siłą rzeczy wiele razy instalowałem system, pod WinUAE, pod UAE dla Linuxa, na oryginalnej Ami. No, każdy sposób dobry, każdy czegoś uczy, ale Oryginał, to Oryginał, prawdaż.
Osobiście nie polecam tylko eksperymentów pod Linuxem. Jeśli już, to jednak WinUAE odpalony spod Wine. Lata równie ładnie, jak na "prawdziwych" Windowsach.

Z szacunkiem
Des

[#10] Re: A1200 bez Workbench HELP

@Des, post #9

Od jakiegoś czasu instaluję system na WinUAE. WB z adfów instaluje się może z minutę (kopiowanie plików). Na Amidze trwa to trochę dłużej, a i nie zawsze kończy się powodzeniem. Niestety stację i dyskietki już u mnie się kończą. Póki co nie boli mnie to zbytnio, bo mam 3 albo 4 dyski przygotowane do Amigi. W razie jak jeden się skończy to mam jeszcze zapas. Przy pierwszej A1200 którą miałem, postawienie systemu to był tydzień - a i tak się czegoś zapomniało doinstalować. Potem pamiętam miałem w Ami dysk 420MB i 120MB (albo 80 już nie pamiętam) z backupem robionym co miesiąc. WinUAE niestety bije Amigę przy kopiowaniu plików. Skopiowanie obu SceneXplorerów i ScenaPL na Amidze zajęło by z pół dnia mimo że mam FastATĘ. Na WinUAE zajmuje to z 10minut. Faktem jest że czasami dysk pod WinUAE potrafi się "zamrozić" przy kopiowaniu dużej ilości plików. Wtedy pomaga już tylko reset. Potem wiadomo - pada walidacja i zaczyna się zabawa. Jak widać oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy.

[#11] Re: A1200 bez Workbench HELP

@Red_Bullet, post #10

Powiadasz, że "Skopiowanie obu SceneXplorerów i ScenaPL na Amidze zajęło by z pół dnia mimo że mam FastATĘ".
To prawda, ale jeśli bawimy się w oldschool, to chyba właśnie tak ma być. Się nie po to pieści latami w garażu "Warszawę M20-57" by latała jak Lamborghini Murciélago, co nie?
Znaczy - no różną ludzie mają filozofię podejścia do sprzętu. Mnie kręci Amiga, taka jaką ją wymyślono, produkowano. Nie tylko z jej zaletami, ale i wadami; jej technologiczna zabytkowość jest dla mnie zaletą, w tym cały smaczek.
Dla szybkości, wydajności, wysokiego komfortu pracy mam w domu peceta, a w pracy maka. Amiga to hobby, ma mi przypominać dawne lata, gdym był młody, śliczny i nie łysy

Z szacunkiem
Des

[#12] Re: A1200 bez Workbench HELP

@Des, post #11

Wiesz, wszystko fajnie jak ma się troszkę czasu żeby posiedzieć. Ostatnio doba mi się strasznie kurczy, więc staram się maksymalizować czas, który mogę spędzić na faktycznym używaniu komputera, a nie obserwowaniu progress barów. Jaka jest charakterystyka IDE to każdy chyba wie. Mógłbym się szarpnąć na SCSI kit do Blizza i osiągnąć większe transfery (10MB/s jest w zasięgu ręki) bez obciążania procesora. Jednak dla oldskoolu tego nie zrobię. Wystarczy, że przepnę sobie dysk do pc, skopiuję to co mi potrzebne, przepnę dysk do Ami i już mogę sobie oglądać dema czy pogrywać w gierki. Co tam, mógłbym przecie zakupić lepsze turbo i już kopiowanie będzie szybciej szło. Tylko że mi to nie potrzebne. Za czasów "pradawnych" A1200 z 8MB fast i dyskiem 420MB na wewnętrznym kontrolerze dawała tyle frajdy ile dzisiaj konfig który mam w podpisie. Czasy się zmieniły i człowiek zaczyna więcej wymagać od sprzętu, pomimo iż jest świadom jego ułomności. Skoro ja oldskoolowiec zaczynam odczuwać słabość Amigi, to co musi powiedzieć ktoś kto jest zielony w temacie? Przy probie przeniesienia np. ClassicWB (coś z 50MB) na Ami, jeszcze jak zobaczy ile to trwa, rzuci sprzęt w czorty i tyle. Też inna sprawa co kto robi na komputerze. Ja tam lubię sobie zakupić czteropak i pooglądać dema późną porą, albo zrobić imprezę przy modkach, lub też pomłócić z bratem w WormsDC. Gdy powracałem po dekadzie do Amigi postanowiłem że złożę sobie Amigę jakiej jeszcze nie miałem. Stąd taki konfig jaki mam.

PS. A inni grają z dyskietek w gierki na A500 z 1MB i też są szczęśliwi :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem