[#31] Re: upgrade romu

@Amigowiec_1987, post #29

podstawowe pytanie.
Jaki kick chcesz miec na dyskietce i jakiej chcesz uzyc Amigi.
Pamietaj ze mapowanie romu automatycznie zmiejszy pamiec Amigi o 256, 512, 1024kb ( w zaleznosci od wersji kick)
[#32] Re: upgrade romu

@Ender, post #28

Ja przekładam A1200 do obudowy z A500.
Mam nadzieję, że skończę ją na najbliższe SACP.
Jeżeli tak, to będzie jej debiut ;)

Pytasz jakby to wyglądało?
Odpowiadam, że świetnie :)

Ostatnia modyfikacja: 18.04.2010 18:57:43
[#33] Re: upgrade romu

@Norbert, post #31

1024? chyba nie było fabrycznie produkowanego takiego romu.

[#34] Re: upgrade romu

@Banderas, post #33

fabrycznie byl do cd32.
Ale bardziej chodzilo mi o ten kick
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=73855&startliczba=120
[#35] Re: upgrade romu

@Norbert, post #34

Tego kicka 1024kb niczym nie zmapujesz jeśli nie masz MMU, a i z nim nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Ja sobie zaprogramowałem w kości i nie muszę się martwić takimi rzeczami/

[#36] Re: upgrade romu

@rafgc, post #11

No właśnie, chciałbym tylko na chwilkę powrócić do opcji z nagraniem nowego KS na eprom/flash >> czy mógłbym dostać szczegółowe dane n.t. :

- jaka to dokładnie "kompatybilna" ma być ta kosteczka?
- jaka konkretnie pojemność (27c400 to zdaje się chyba cała rodzina pamięci 16bit)?
- czy programować jak leci z pliku czy trzeba coś zmieniać (np. nagłówek albo coś innego)?
- no i... co tam jeszcze trzeba wiedzieć tudzież mieć na uwadze

Na koniec dodam tylko, że w moim przypadku chcę 37.350 do A600.
Dziękuje z góry za wszystkie informacje.
[#37] Re: upgrade romu

@mwk, post #36

Jeśli bierzesz sobie piki kickstartu taki jak do winuae, to przed wgraniem do kości trzeba zastosować na nim funkcję ByteSwap.

[#38] Re: upgrade romu

@rafgc, post #37

Zdradź proszę Cię tajemnicę, jakiego programatora używasz.
[#39] Re: upgrade romu

@cichym, post #38

Ja mam Universal Flash Programmer ale to jest tylko lepiej wykonana wersja Willem EEPROM Programmer.

[#40] Re: upgrade romu

@rafgc, post #39

Programator jest dobry sam takiego używałem do programowania "multikicka", tylko raz mi się spalił stabilizator napięcia przy programowaniu 27C400 ale mniejsza o to, ostatnio przeglądałem ofertę Eliptora i natrafiłem na coś takiego, na stronie pisze że "może być także użyta jako bezpośredni zamiennik pamięci eprom 27C400", tylko te 42 piny coś mi nie grają.

[#41] Re: upgrade romu

@esial, post #40

Dla mnie też dziwne, bo 27c400 występuje w wersji 40-nóżkowej.

[#42] Re: upgrade romu

@rafgc, post #41

Przyjrzałem się bliżej zdjęciu i z tego co widzę dodatkowe 2 piny to RY/BY i WE, w sumie po zaprogramowaniu można uznać "za zbędne".

[#43] Re: upgrade romu

@esial, post #42

Jeśli WE będzie wisieć w powietrzu, to może być problem. Ja kupowałem 29f160 i układ działał w programatorze poprawnie jak 27c160, ale nie działał już w amidze. Dopiero po podciągnięciu WE do 5V, zaczęło działać normalnie.

[#44] Re: upgrade romu

@rafgc, post #43

Dziś przyszedł do mnie 29F400 na adapterze DIL42 z Eliptora układ okazał się idealnym zamiennikiem 27C400, wystarczy zaprogramować, zainstalować w Ami i będzie "trybiło" bez żadnych problemów.
W 29F160 to racja, WE musi mieć wartość logiczną "H" w przeciwnym wypadku tak jak pisał rafgc nie będzie działać.
Na 42 pine z adaptera dla 29F400, akurat wypada WE (na adapterze dla 29F160 też tak jest więc po programowaniu układu nie trzeba zmieniać zworki odpowiedzialnej za zmianę WE na A19 tylko wystarczy podpiąć pod A19 jakiś przełącznik "L"/"H" ) czyli tam gdzie z podstawki na ROM jest też i napięcie 1,5V które to "przełączy" WE na "H".

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem