[#1] cf na pcmcia
Koledzy,

zacznę tak: nie odsyłajcie mnie z moim pytaniem proszę do googli, od 2 dni to robię i nic nie znalazłem.

Zgodnie z Waszymi cennymi radami zainstalowałem kartę CF jako dysk twardy w mojej A1200 i w do tego momentu szło mi świetnie. Sformatowany dysk CF 4 GB podpięty pod IDE z zainstalowanym Workbenchem 3.1 działa doskonale.

Tyle, że bliźniaczy CF 4GB wpięty w przejściówkę PCMCIA i podłączony do portu nie jest widziany przez Amigę w ogóle, nawet jako nie-dosowy do stworzenia partycji. Pecet widzi go bez zarzutu, przejściówka i CFka są zgodne jak chodzi o ich zaawansowanie technologiczne (jakieś tam kolejne wersje szybkości transferu CFa)

Gdzie leży problem, macie jakieś sugestie?

[#2] Re: cf na pcmcia

@utopiec, post #1

Zainstalowałeś oprogramowanie do obsługi kart cf na pcmcia i masz do tego mountlistę?

[#3] Re: cf na pcmcia

@utopiec, post #1

No wiesz, karta CF podpięta pod IDE jako twardziel, to pikuś jest, ale z PCMCIA często - gęsto są kłopoty, i to takie, które trudno racjonalnie wyjaśnić. Raz działa, raz nie, na jednej Ami bangla, na drugiej już niekoniecznie. A ten bliźniaczy CF, to jak sformatowany jest? I czy w ogóle Amiga "widzi", że ma coś wpięte do PCMCIA? Próbowałeś podmieniać - znaczy wsadzać w przejściówkę PCMCIA tę kartę, która robi za twardziela? Bo wiesz, jak tak "na żywca", bez sterów coś w PCMCIA wkładasz, to raczej niczego nie zobaczysz, znaczy się, system nie zobaczy.

Z szacunkiem
Des

[#4] Re: cf na pcmcia

@Des, post #3

Ja kartę CF (tę drugą, mającą robić za ustrojstwo do przenoszenia) najpierw potraktowałem jako twardy dysk Amigi. Potem z poziomu Opusa Magellana wyrzuciłem z niej wszystko, no i... Wbrew wszelkiej logice, pecet ją widzi bez problemu, no i Amiga ją widzi bez problemu. Who know, czemu tak jest, się ja na tym nie znam, ale działa. Głębiej nie wnikam, nie na mój lamerski łeb to tajemnica W każdym razie - spróbuj, może u Ciebie też zaskoczy?

Z ukłonami
Des

[#5] Re: cf na pcmcia

@Des, post #4

Żadnych sterów nie instalowałem bo nie mam na czym ich przenieść. CF w PCMCIA nie jest widziany jako 'cokolwiek' tak jak bym nic w tym porcie nie miał wetknięte. Nie jest w związku z tym sformatowany przez Amigę i nie ma założonych partycji.
Spróbuję sformatować go podpiętego przez IDE i wtedy wetknąć przez PCMCIA, tego jeszcze nie przerabiałem. BTW: czy i jak można zrobić formatowanie i zakładanie partycji Amigowej pod WinUAE?

[#6] Re: cf na pcmcia

@utopiec, post #1

Czy zapoznałeś się już z tym artykułem?
http://www.ppa.pl/artykul-Amiga.600.1200.i.czytnik.kart.Compact.Flash-1_3_42.html

Obawiam się, że popełniasz błąd i chcesz potraktować kartę CF w porcie PCMCIA jako twardy dysk IDE, a to są dwie różne rzeczy.
Ale może się nie znam. Niech wypowiedzą się fachowcy. Ja to amator i hobbysta jestem.
A tak swoją drogą do portu PCMCIA nadają się też przejściówki na karty SD, które to karty są tańsze od CF.
Jako dysk IDE też używam karty SD, ale ta pracuje wolniej od karty CF.

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2010 10:44:55

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2010 10:48:12
[#7] Re: cf na pcmcia

@-witch, post #6

Nadal nie udało mi się odczytać Cfa z PCMCIA, mimo sformatowania CFa na Amidze przez IDE. Ostatnia szansa to zainstalowanie CFD i FAT95 ale nie mam jak ich dograć do Workbencha.
Czy ktoś w forumowiczów może nagrać mi ten soft na dyskietce DD880? Oczywiście koszty nośnika i przesyłki ureguluję uprzednio przelewem.

[#8] Re: cf na pcmcia

@utopiec, post #7

Mozesz przeciez wyjac z ami cf robiace za hd i dograc co trzeba pod winuae.
[#9] Re: cf na pcmcia

@Spline, post #8

nie wiem co robię źle ale WinUAE ani Winda nie widzą Amigowego CFa wpiętego w PCMCIA :(. Ten sam CF w Amidze ma się bardzo dobrze.

[#10] Re: cf na pcmcia

@utopiec, post #9

flopa w pc nie masz?

Benedykt Dziubałtowski

[#11] Re: cf na pcmcia

@utopiec, post #9

Spróbuj uruchomić WINUAE jako administrator. Czyli prawym klawiszem myszki na ikonkę WINUAE i "Uruchom jako administrator".
U mnie działa pod Vistą.
A CFD i FAT95 przeniesiesz łatwo na dyskietce przygotowanej w formacie PC 720KB. W systemie Amigi jest coś takiego jak urządzenie PC0 - Storage/DOSDrivers/PC0.
Klikasz dwa razy albo przenosisz to do DEVS/DOSDrivers i możesz sformatować dyskietkę jako PC720 zamiast Amigowego 880K.
No chyba, że nie masz flopa.

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2010 09:21:34

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2010 09:22:33
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem