[#1] Instalacja FastAta MK III
Witam

Zainstalowałem FatAtę MK III według poradnika ze strony producenta . Po podłączeniu dysku widze ekran startowy ale nie działa mi stacja dyskietek . Po odłączeniu dysku dostaje ekran startowy i działa stacja dyskietek . Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu . Komputer to: A1200 sloty ZIV oraz Blizzard 1230 MK IV .

[#2] Re: Instalacja FastAta MK III

@PrzemasIII, post #1

Rozumiem że FASTATA masz nakładaną na rom. Wszystko dociśnięte porządnie? Aha i koniecznie spróbuj innej taśmy HDD. U mnie nie wstawały dyski po resecie i okazało się że winna była taśma łącząca kartę z dyskami.

[#3] Re: Instalacja FastAta MK III

@Red_Bullet, post #2

Dociśnięte porządnie tak jak jest to pokazane na stronie Elboxu . Taśma działa ponieważ jest to ta sama która działała bez fastaty (pierwsze złącze 44 PIN dalej 2x40 PIN) . Na wszelki wypadek jeszcze ja zamienię .

[#4] Re: Instalacja FastAta MK III

@PrzemasIII, post #3

To 2x40PIN dotyczy podwójnej taśmy, czy faktu że masz podłączone urządzenia do obu portów 40PIN? Z tego co wiem to albo można wykorzystać primary 2,5" albo primary 3,5". Hmmm, skoro wszystko podłączone prawidłowo, to może kontroler jest walnięty? Masz możliwość sprawdzić na innej Amidze żeby wykluczyć komputer albo kontroler? FATA pewnie używana i nie ma możliwości zwrotu.

[#5] Re: Instalacja FastAta MK III

@PrzemasIII, post #1

Spróbuj czy działa z odłączonym Blizzardem PPC - może masz mało prądu?

[#6] Re: Instalacja FastAta MK III

@il_capitano, post #5

tylko ze ona ma 1230 a nie PPC ,

moze wina jest ZIV ? Fast Ata potrafi przyprawic o zwarot glowy to prawda

Ostatnia modyfikacja: 13.04.2010 10:57:24
[#7] Re: Instalacja FastAta MK III

@HOŁDYS, post #6

stawialbym ze jednak cos nie laczy albo doscisnac fast akte do gayla i romow.. albo docisnac tasiemke do portu fast aty

[#8] Re: Instalacja FastAta MK III

@HOŁDYS, post #6

Fakt, zasugerowałem się sygnaturką. Może rzeczywiście odłącz sloty zorro.

[#9] Re: Instalacja FastAta MK III

@il_capitano, post #8

Niestety slotów Zorro nie mogę odłączyć ponieważ stąd zasilam Amigę . Zobaczę czy zamiana na sloty PCI coś zmieni . Fastę docisnąłem mocno wszystko trzyma się prawidłowo ponieważ dostaję obraz z dyskietką .

[#10] Re: Instalacja FastAta MK III

@PrzemasIII, post #9

Dobra :) Fasta działa na pierwszym porcie 40 pinowym (z PCI i ZIV) . Ale żeby nie było wesoło nie działa mi teraz interfejs klawiatury Infinitiv a dokładniej górny rząd literowy Q->P po podłączeniu drugiej klawiatury mam wciśniętą 7 ... Na dzisiaj się poddaje jutro zaatakuje z interfejsem klawiatury .

[#11] Re: Instalacja FastAta MK III

@PrzemasIII, post #10

Interfejs klawiatury działa ! :) Tylko na PC-towej... Niestety nie śmiga stacja dyskietek (wgrywa dyskietkę install a pozostałych nie widzi), DF1 nie jest widziana wcale ... Nie wiem może to wina zasilacza ?

[#12] Re: Instalacja FastAta MK III

@PrzemasIII, post #11

Zasilacz na bank nie wyrabia. Spróbuj coś mocniejszego, powinno ruszyć.

Ostatnia modyfikacja: 17.04.2010 11:18:47
[#13] Re: Instalacja FastAta MK III

@kwaku85, post #12

Też tak myślę . Poszukam zasilacza ATX i przejściówkę na AT

[#14] Re: Instalacja FastAta MK III

@PrzemasIII, post #13

Podepnę się pod temat, jak można odczytać jaką wersję fast aty dokładnie posiadam? Mój serial number zaczyna się od cyfr 19.

[#15] Re: Instalacja FastAta MK III

@pampers, post #14

How do I find out which FastATA controller version I have?

The first two digits of its serial number denote the controller model:
• 08 - FastATA 1200 MK-I
• 16 - FastATA 1200 Lite (16-bit version)
• 18 - FastATA 1200 MK-I with AllegroCDFS
• 19 - FastATA 1200 GOLD with AllegroCDFS
• 24 - FastATA 1200 MK-II with AllegroCDFS

Źródło: Elbox Computer

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem