[#31] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@altcomputing, post #30

wewnetrznie tak .. zewnetrznie nie...

[#32] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@HOŁDYS, post #31

MC68000 i MC68010 (A500,A1200) to sa procesory okreslane 16/32bit czyli niestety nie sa ta procki w pelni 32bitowe...

ludzie poczytajcie troche zanim zaczniecie wprowadzac kolejne "nieprawidlowosci"z wkipedii... ;)

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2010 15:41:27
[#33] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #24

Atrus:

>Hehe YERZMYEY/HOOY-PROGRAM dobrze ze sa wsrod ludzi entuzjasci
>Ami500. Tez zaluje ze nie dal kup teraz,bo zamiast 1200 bym wzial ta
>A500+. Stan jest naprawde perfekcyjny. No i w koncu to A500 czy jest
>wieksza legenda gier komputerowych (zaraz za C64)?
>Ciekawe do ilu dojdzie cena? Pewnie do jakiegos kosmicznego poziomu..
--------------
Aaaaa, zasadziłem się jednak na tę maszynę. Zobaczymy. :) Zostało 8 godzin. ;)

[#34] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@selur, post #32

a no... i pelen 32bitowy byl dopiero MC68020
[#35] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Andrzej Drozd, post #25

Z tym, ze tych legend bylo bardzo malo , i dlatego tez A1200 nie byla nawet w 1/5 tak popularna jak A500...
[#36] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@selur, post #35

http://allegro.pl/item1001470612_amiga_500_igla_z_grami_i_programami_polecam.html

Ta tez godna uwagi,ale cena juz poszla ostro.

[#37] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #36

rzeczywiscie szaleniec :)

[#38] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@HOŁDYS, post #37

na alledrogo naprawde zaczyna byc zabawnie...

"To cząstka wspomnień części życia i radości, którą przynosił ten komputer. Muszę przyznać, że rozstaje się z tym komputerem oraz z marzeniami z ciężkim bólem serca.
Proszę jeszcze raz o nią dbać i licytować kwoty godne szczęśliwych chwil."

Cyprian Kamil Miner

z tomiku wierszy "Bajki dla doroslych"

pomysł
[#39] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #36

Wpis w treści aukcji:

"WSZYSTKIE GRY I PROGRAMY ZOSTAŁY NAGRANE PRZED WEJŚCIEM W ŻYCIE USTAWY Z DNIA-ROKU 1994 - "Ustawa o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych"

Z tego co kiedyś/gdzieś przeczytałem - może legalnie je posiadać, ale nie może odsprzedawać.
Więc dziwny sens umieszczania tego wpisu

---edit

Ale rzeczywiście nieźle zachowana :)

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2010 18:54:06
[#40] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@kjb, post #39

YERZMYEY/HOOY-PROGRAM
Powodzenia :) z A500+.

No ten opis zasluguje na Pulicera :P.

[#41] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@kjb, post #39

Jak nagrane przed 1994 to nie ma problemu bo i tak pewnie są nieodczytywalne

[#42] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #40

Atrus:

>Powodzenia z A500+.
----------
Dzięki. Przydało się. :) Ale do sygnatury dopiszę ją dopiero jak przyjdzie pocztą, a ja sprawdzę, że działa. Druga stacja może mi się przydać w połączeniu z HxC.

Silverbud:

>Jak nagrane przed 1994 to nie ma problemu bo i tak pewnie są
>nieodczytywalne
----------
Powiem Ci, że u mnie jest dokładnie odwrotnie. Wszystko nagrane wtedy (i na ówczesnych dyskietkach) działa do dzisiaj.
A to, co nagrywam aktualnie (na nowych) pada po 6 miesiącach.

[#43] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #42

No to gratuluje,moze i ja za jakis cza A500 sobie sprawie ;).
Moja 1200 poszla dzis poczta,jutro lub pojutrze bedzie to dam znac co i jak. Nie mam Joy'a i zapomnialem dac znac sprzedajacemu zeby mi nagral Zeewolf 1&2. No ale bede kombinowal jak przyjdzie sprzet. Joy'a chyba pozycze od sasiada co ma C64+stacje i namietnie gra w Piratow po polsku haha ma 31 lat i hajta w tym roku :).

[#44] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@selur, post #32

(OFFTOP)

Dla mnie stwierdzenie że MC68000/68010 posiada zestaw 32 bitowych instrukcji a szynę danych 16 bitową kwalifikuje go jako procesor 32 bitowy.

Analogicznie MC68EC020 ma te same 32 bitowe instrukcje co MC68020 (a tu nikt nie wątpi że jest 32 bitowy), a szynę danych 24 bity.

Polecam poczytanie dokumentacji motoroli z najlepszego źródła: http://www.freescale.com/files/archives/doc/ref_manual/M68000PRM.pdf

Podobnie było z Intelowskim 386. 386 (DX) jest 32 bitowy z punktu widzenia zestawu instrukcji tak samo jak szyny adresowania (adresuje pełne 4GB RAM, podobnie jak MC68020). Była jednak wersja SX która miała ten sam zestaw instrukcji co DX ale z racji 16 bitowej szyny adresowej pozwalała używać znacznie mniejszej ilości pamięci RAM.

Tutaj wiki podaje: "In 1988, Intel introduced the i386SX, a low cost version of the 80386 with a 16-bit data bus. The CPU remained fully 32-bit internally, but the 16-bit bus was intended to simplify circuit board layout and reduce total cost.[6] The 16-bit bus simplified designs but hampered performance. Only 24 pins were connected to the address bus, therefore limiting addressing to 16 MB,[7] but this was not a critical constraint at the time. "

Identycznie Intel postąpił w przypadku i8088 który był 16 bitowym procesorem z szyną 8 bitową.

Podsumowując, MC68000 i 68010 są procesorami 32 bitowymi, komunikującymi się z płytą główną poprzez szynę o szerokości 16 bitów, stąd stwierdzenie że to procesory 16/32 bit.

PS. Czy PowerPC który ma 64 bitową szynę danych jest waszym zdaniem 32 bitowy, 32/64 bitowy, czy może 64 bitowy skoro ma zestaw instrukcji 32 bitowych?

Myślę że zaistniała teraz jasność w tej kwestii :)
(/OFFTOP)

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2010 15:52:08
[#45] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@altcomputing, post #44

Hmm moze przydalo by sie na stronie PPA zrobic dzial Amiga Modele,krotki opis,kilka zdjec i specyfikacja techniczna (porty,zlacza itd.). Proponuje zaczac od 500tki oczywiscie.

Wtedy kazdy sobie bedzie mogl wbic i obejrzec,wiem jest Wikipedia ale zawsze warto miec pod reka pewniejsze zrodlo niz Wikipedia.

[#46] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #45

Polecam: http://www.amiga-hardware.com/
[#47] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@atarens, post #46

No i zgrzyt, Marian miales racje..
Amiga dotarla,ale jej stan pozostawia wiele do zyczenia,dzwonilem do sprzedawcy i twierdzi ze odda pieniazki.
Sama amiga nie dosc ze z wypadajacymi srubkami to kabel rgb nie dziala,stacja dyskietek nie czyta,obudowa nie daje sie skrecic rowno,ogolnie pod zlom to podchodzi.

Uwazajacie na tego sprzedawce bo taki krecacy faktami koles.
W poniedzialek mu odsylam ami i czekam na pieniazki.

Pozdro.

[#48] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #47

>> No i zgrzyt...

Szkoda. Spokojnie czekaj, coś na pewno niedługo fajnego wypłynie.

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2010 13:59:24
[#49] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@frywolny_marian, post #48

Albo odłóż kasę i kup nową A1200 w Amigakit.

[#50] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@radzik, post #49

Fajna cena tej nowej Amigi :).
Mam pytanie co sądzicie o kupnie Amigi 1200 w efunzine, orientujecie się może w jakim stanie są te używane Amigi oraz czy sklep jest godny uwagi?.

[#51] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@frywolny_marian, post #48

Marian,zrobie jak radzisz. Faktycznie albo ami w okolicy,albo w amikit sie kupi. Moze jakas A500 w dobrym stanie na allegro. Cierpliwosc jest cnota :).
10 maja typ ma mi oddac pieniazki,dolaczam sie do pytania kolegi,jakie sa A1200 z efuzine?

[#52] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #51

Z A500 to na razie daj sobie spokój. Kupisz sobie ją jako drugą do kolekcji ;) Z A1200 amigowanie jest prostsze i przyjemniejsze.

Co do eFunzine. Raz tylko robiłem u nich zakupy i wiele o sklepie powiedzieć nie mogę.
Wiem, że należało by wykazać się patriotyczną postawą i wspomagać rodzimego przedsiębiorcę, ale ja wolałem kupić nową A1200 w amigakit. Z przesyłką wyszło mi coś około tego ile liczą sobie w eFunzine za gołą Amigę, choć w moim zestawie było dodatkowo parę gadżetów. Ludzie z amigakit są kontaktowi i interesy z nimi to sama przyjemność. Na sprzęt czekałem 3 czy 4 dni. Dostałem pachnącą nowością, fabrycznie zapakowaną A1200 z nienaruszonymi plombami i roczną gwarancją. Gratis dorzucili mi mysz, choć wcale jej nie zamawiałem.

[#53] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #51

Ja kupowałem w efunzine kilka razy i jestem zadowolony. Zawsze można się z nimi dogadać.

Raz musiałem reklamować (nowy) sprzęt, ale nie było z tym żadnego problemu. Sprawa została załatwiona szybko jak na Amigowe warunki ;).

[#54] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #1

150 do 200

[#55] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Dorian3d, post #54

Zrobie jak mowisz Marianie,poslucham madrzejszego :). Uzbieram jeszcze kase i kupie nowke z AmigaKit. Jak bede kupowal to pozwolisz ze mi pomozesz z zakupem i powiesz co i jak (nigdy nie kupowalem nic z zagranicy).

Jeszcze jedno pytanko,co to byly za 500tki z samym znaczkiem Commodore?
Takie jak ta? Bez oznaczen modelu itd.

http://allegro.pl/item1006584374_amiga_500.html

[#56] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #55

Mądra decyzja OK Napewno nie pożałujesz. Jak by co to pomoge w zakupie.

[#57] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #55

To są pierwsze wersje, z kickiem 1.2.

[#58] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@jaa2, post #57

Ja moge sprzedac amige 1200HD w komplecie, dodatkowo cd-rom, z 50 plyt cd i kilkanascie DVD, kilka ezemplazy gazetek o tematyce, sampler, kilka dyskietek, ROM 3.0 itd.

Prosze pisac na PW to napisze dokladniej co i jak. Co do ceny tez mozna sie ugadac...

pzdr.
[#59] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@Atrus, post #47

Atrus:

>No i zgrzyt, Marian miales racje..
>Amiga dotarla,ale jej stan pozostawia wiele do zyczenia,dzwonilem do sprzedawcy i twierdzi ze odda pieniazki.
Sama amiga nie dosc ze z wypadajacymi srubkami to kabel rgb nie dziala,stacja dyskietek nie czyta,obudowa nie daje sie skrecic rowno,ogolnie pod zlom to podchodzi.
--------------
Arrrgh. No to przykra sprawa.
No cóż, moja maszyna ma przybyć dzisiaj jakoś. Oby było lepiej.

Frywolny_marian:
>Z A500 to na razie daj sobie spokój. Kupisz sobie ją jako drugą do kolekcji :)
>Z A1200 amigowanie jest prostsze i przyjemniejsze.
-----------
Blasphemy!! :)

[#60] Re: Srednia Cena A1200+HDD

@jaa2, post #57

To są pierwsze wersje, z kickiem 1.2.

po czym stwierdzasz ze ta Amiga ma ROM 1.2 ? bo po obudowie to troche nie bardzo .. tak jakbys mowil patrzac na kobiete w jeansach czy idzie w majtach czy w stringach :)

bez wlaczenia Amigi nie da sie okreslic czy to pierwsza wersja (a najlepiej rozkrecenia jej revision plyty glownej i kosc AGNUS 8351)

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 15:33:33
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem