[#1] Problem z SIMM'em 128MB
Ostatnio kupiłem SIMM'a 128MB, wrzuciłem go do Apollo 40/33 no i klapa,
system widzi tylko 32MB. Czy ktoś może wie o co chodzi?
[#2] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@gracka, post #1

Witaj!
Obawiam się, że na próżno wydałeś pieniądze, Apollo 40/33 obsługuje SIMM'y o maksymalnej wielkości 32MB. Można wprawdzie uzyskać 64MB RAM'u, ale trzeba zamontować dodatkową podstawkę pod pamięć.
[#3] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Amigos, post #2

Ja miałem kiedyś Apollo 040-33 i w jednym gnieździe widział mi max 64 MB, ale nie złyszałem o apollo które widziało by w jednym gnieździe 128 MB.
[#4] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@gracka, post #1

Teraz chodzi o to żebyś sprzedał takiego simma jakiemuś użytkownikowi BPPC albo CSPPC a w to miejsce kupił 32 MB (chyba, że 64 MB jest widziane - nie wiem, takiego simma w apollo nie miałem).
[#5] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@szulu, post #4

Ostatnio podlaczylem do Apollo od znajomego simm 64 MB EDO i byl widziany jako 16 MB. Wydaje mi sie ze do Apollo najlepsze simmy to PS2 (natomiast 16 MB EDO jest widziane poprawnie).
[#6] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@szulu, post #4

Do CSPPC też wchodzą max 32MB. Tylko BPPC strawi poprawnie SIMM 128MB.
[#7] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Andrzej Drozd, post #5

Widziana była połowa z max. 32MB, które Apollo moze zobaczyć w jednym SIMMie. A to dlatego, że SIMM miał typ odświeżania nieobsługiwany przez karty amigowe. I nie ma to nic wspólnego z typem FPM/EDO (bo oba to PS/2 co zresztą już raz Ci tłumaczyłem, ale jak widać nie trafiło).
[#8] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Jacek Rzeuski, post #6

No to sorki za wprowadzenie w błąd;) Nigdy nie miałem do czynienia z taką kartą i trochę z rozpędu te CSPPC wpisałem;) W każdym razie z Apollo nic nie zdziała i musi szukać kupca z BPPC:D
[#9] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Jacek Rzeuski, post #7

Tlumaczyles. No to jeszcze raz. Chodzi mi o simmy na ktorych jest napisane ze to PS2 (te solidniej wykonane), natomiast te gorzej wykonane i na oko mniejsze (ktore nazywam EDO) nie dzialaja poprawnie.
[#10] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Andrzej Drozd, post #9

To przestań je źle nazywać. Na swoje potrzeby możesz je nazywać dowolnie, ale jak już coś komuś radzisz to posługuj się fachową nomenklaturą albo zamilcz.
[#11] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Jacek Rzeuski, post #10

Masz racje (milecznie to zloto), a na Allegro tez powinni poprawic swoje nazewnictwo. Masz jakies artykuly/linki odnosnie pamieci simm? Chetnie rozszerze swoje horyzonty na ten temat.
[#12] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Andrzej Drozd, post #11

Zacznij od www.google.com
[#13] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Jacek Rzeuski, post #12

Dziekuje ze szczegolowa i wyczerpujaca odpowiedz :)
[#14] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Jacek Rzeuski, post #12

No i troche pogooglalem (na polskich stronach. Z braku czasu wszystkiego nie sprawdzilem, ale przewaznie mozna spotkac malo szczegolowe informacje). Miedzy innymi trafilem na pewien amigowy artykul o Apollo, oto fragment tekstu:
"W to gniazdko możemy włożyć klasycznego SIMM-a PS2, 32- lub 36-bitowego typu FPM, a jeśli mamy szczęście, to znajdziemy EDO"

FPM - Fast Page Mode
EDO - Extended Data Out

Biorac pod uwage powyzszy tekst (jezeli autor sie nie pomylil) sa PS2 FPM, PS2 EDO (o ktorych wspomniales i rzeczywiscie takie istnieja) oraz jakies dziadostwo EDO (chyba ze w tym cytacie chodzi o PS2 EDO). Czyli wg tego cytatu zwykle PS2 to niekoniecznie EDO ktore nie jest dobrze rozpoznawane w Apollo ale PS2 FPM (w skrocie PS2).
[#15] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Andrzej Drozd, post #14

PS/2 to standard gniazda. Ja już wiesz zarówno FPMy jak i EDO są pod tym względem kompatybilne. Nie można zatem stwierdzić, że jedne są bardziej PS/2 niż drugie.

W Twoim cytacie cały czas chodzi o PS/2. Przeczytaj go powoli i ze zrozumieniem interpunkcji.

Oba typy są prawidłowo obsługiwane przez Apollo jak i inne amigowe karty turbo (z wyjątkiem paru przedpotopowych). Historycznie najpierw pojawiły się FPMy a później EDO. Różni je nieco inny sposób strobowania sygnałów. Szczegóły da się wygooglać, ale bez znajomości podstaw techniki cyfrowej nie warto w ogóle zaczynać.
[#16] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Jacek Rzeuski, post #15

OK, o to chodzilo, wiec po tej "mozolnej" konwersacji istnieje odpowiedz (ktora nie wiem dlaczego od razu nie padla) dla gracka:

Ma stare Apollo, ktore wymaga pamieci PS/2 FPM, a pozatym do Apollo nie podlaczy wiecej niz 64MB.
[#17] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Andrzej Drozd, post #16

Skąd przypuszczenie, że jego Apollo nie obsługuje EDO?

Natomaist zgodo co do tego, że Apollo więcej jak 2x32MB nie obsłuży (żeby włożyć to drugie 32MB, to najpierw trzeba sobie dolutować slot).
[#18] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Jacek Rzeuski, post #17

Jacek Rzeuski napisał(a):

> Skąd przypuszczenie, że jego Apollo nie obsługuje EDO?

nie pytaj go o to. on nie rozumie za dobrze slowa pisanego i dalego czesto generuje kilometrowe watki. do tego ma kiepska pamiec i szybko zapomina czego siie nauczyl.
[#19] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Jacek Rzeuski, post #17

"Skąd przypuszczenie, że jego Apollo nie obsługuje EDO?"

Obsluguje, ale niewiadomo czy jest poprawnie widziane. (Na tym ktorego kiedys uzywalem niejest). Zreszta EDO od EDO sie roznia, jezeli pisza ze trzeba trafic na odpowiedni.

"Natomaist zgodo co do tego, że Apollo więcej jak 2x32MB nie obsłuży (żeby włożyć to drugie 32MB, to najpierw trzeba sobie dolutować slot)."

No to co myslisz o komentarzu Ola (64MB na jednym slocie)?
[#20] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Amigos, post #2

Nie jest to pocieszająca wiadomość :(
Simm'a ostatecznie sprzedam koledze z BPPC, jeszcze tylko musimy sprawdzić czy zadziala.
Wielkie dzieki wszystkim za pomoc.
[#21] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Andrzej Drozd, post #19

Andrzej Drozd napisał(a):

> "Skąd przypuszczenie, że jego Apollo nie obsługuje EDO?"
>
> Obsluguje, ale niewiadomo czy jest poprawnie widziane. (Na tym
> ktorego kiedys uzywalem niejest). Zreszta EDO od EDO sie
> roznia, jezeli pisza ze trzeba trafic na odpowiedni.

Identycznie jest z FPMami. Też można trafić na SIMM PS/2 FPM o odświeżaniu nieobsługiwanym poprawnie przez amigowe karty i będzie widać tylko połowę pojemności.

> "Natomaist zgodo co do tego, że Apollo więcej jak 2x32MB nie
> obsłuży (żeby włożyć to drugie 32MB, to najpierw trzeba sobie
> dolutować slot)."
>
> No to co myslisz o komentarzu Ola (64MB na jednym slocie)?

Nie wiem czy ograniczenie do 32MB/slot dotyczy wszystkich wersji tej karty.
[#22] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@Jacek Rzeuski, post #21

Z moją kartą Apollo 1240/40 z jednym bankiem pamięci,SIMM 64MB nie działa. Ta sama pamięć testowana na karcie PPC działa bez problemów.

[#23] Re: Problem z SIMM'em 128MB

@gracka, post #20

Moze sprzedasz mnie?:)
W rozliczeniu dostaniesz kostke 64MB;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem