[#1] 3Mb Chip A1200
Przeglądając stare gazetki amigowe znalazłem na stronie 26 w Magazynie Amiga nr 3 z 1993 zdjęcie wnętrza Amigi 1200 z opisem jej bebechów.
Jest tam opis że można dołożyć 1 Mb Chip używając moduł ram zakładany nad chipem na płycie z wykorzystaniem portu zegara i reszty nieistniejących pinów(jest tylko miejsce na nie).

Czy to kolejna bajka z amigowych gazet ,czy może jakiś niewykorzystany zamysł śp. Commodore ??

Ma ktoś o tym jakieś pojęcie,coś wie więcej na ten temat. ?

Ostatnia modyfikacja: 30.04.2010 13:10:30
[#2] Re: 3Mb Chip A1200

@damianx, post #1

Bajka. To pewnie byla jakas pamiec SLOW.

[#3] Re: 3Mb Chip A1200

@damianx, post #1

Ja słyszałem niegdyś, że planowano także wersje 1MB A1200 i te dodatkowe piny clockportu miały służyć do podłączenia drugiego MB.

[#4] Re: 3Mb Chip A1200

@damianx, post #1

niestety .. Alice zaadresuje 2048 KB nie wiecej .. wiec jest to nie realne ..tak samo jak uklady AGA do A500 :))

[#5] Re: 3Mb Chip A1200

@HOŁDYS, post #4

No i do tego jeszcze nie ma miejsca w mapie pamięci na ten dodatkowy 1Mb, tak jak wspomniano, prawdopodobnie chodziło o SLOW.

[#6] Re: 3Mb Chip A1200

@strim, post #3

Dokładnie tak, w schemat a1200 uwzglednia taka opcje.

[#7] Re: 3Mb Chip A1200

@strim, post #3

To ma sens.

A już miałem nadzieję na więcej chip

[#8] Re: 3Mb Chip A1200

@damianx, post #7

Niestety żadna Amiga nie zaadresuje więcej niż 2 MB CHIPu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem