[#1] Amiga<>PC
Jako że jestem tu nowy witam all grupowiczów.
Tak sić składa że zrobiłem sić sentymantalny i zakupiłem A500 i mam w związku z tym pytanie.
Wiadomo że na sieci można znaleźć mnóstwo programów do amigi i gier w formatach .adf tu dzież innych. I teraz jak można tak plik zgrać spowrotem na fdd z komputera PC oczywiscie tak aby tą dyskietke można bylo uruchomić pod Amigą. Innymi słowy jak zgrać obraz .adf ( lub inny ) z PC na dyskietkć. Nie chodzi mi o podłączenie PC i Amigi kabelkiem ale czy jest do tego oprogramowanie i jakie, i czy ktoś mógłby ewentulanie mi wyjąśnić jak postćpować.
Za wszelkie wskazówko bardzo dzićkuje i pozdrawiam

waldi
[#2] Re: AmigaPC

@waldi, post #1

To jest wykonalne, ale pod Amigą (np. programem ADF-Blitzer). Na PC nie zapiszesz dyskietki w amigowym formacie! Musisz więc te ADF'y przenieść pod Amigę - pecetowa dyskietka 720 kB i PC0 pod AmigaOS'em, poprzez kabel, na CDR(W) itd. itp.
[#3] Re: AmigaPC

@waldi, post #1

Bo to jest tak:
1. ADF mieści się na dyskietce. Ale tej 1.44 - amisia nie przeczyta
2.ADF nie zmieści się na 720.
3. Nie jesteś w stanie zrobić 880 kb dyskietki na PC widzialnej przez AMi.

Rada:
hmm, ja swego czasu używałem twardziela 120 MB do przenoszenia danych. Ale do 1200, a z 500 to nie wiem. Może próbuj podzielić taki plik na 2 dyskietkiki 720 KB. Potem pod amisią uruchomić crossDosa (widzi pecetyczne dyskietki) zgrać pod amigą w jeden plik i użyć programu do rozpakowania ADF. Z tym, że nie wiem czy są programy do ADF-ów na 500. Tu ci nie pomogę...Wiem, roboty full, ale ja się kiedyś podobnie męczyłem (na 1200) i działało. Wszystko zależy od konfigu.

Pozdrawiam i zyczę owocnych zabaw!
[#4] Re: AmigaPC

@TJindy, post #3

ADF-Blitzer zadziala na A500 z OS2.x. Jest tu
http://wuarchive.wustl.edu/aminet/disk/misc/adfblitzer.lha

Jednak bez twardziela w A500 lub przynajmniej 2 MB RAM'u bedzie ciezko - no bo gdzie tego ADF'a zlozysz do kupy z tych dwoch dyskietek 720 kB? Moze lepiej kupic cos lepszego niz A500? Z PPC?
[#5] Re: AmigaPC

@SZAMAN, post #4

Jest jeszcze inne wyjscie.
Nalezy przegrywac adf w kawalkach. Czyli dzielimy ADF na dwa jednakowe pliki.
Przenosimy najpierw pierwsza czesc do Amigi i przegrywamy na dyskietke za pomoca transdisk:
transdisk -w gra1.adf -s 0 -e 39
potem
druga czesc:
transdisk -w gra2.adf -s 40 -e 79

Jesli Amiga ma przynajmniej kick2.0 to mozna skorzystac z programu TransADF, ktory pieknie odpakowuje bezposrednio na dyskietke spakowane zipem lub gzipem adfy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem