[#1] Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.
Witam. Poszukuję szczęśliwego posiadacza obudowy Mirage 3000 i karty Mediator-PCI A3000D. Kupiłem kartę Mediatora a nie mam tej obudowy. Karta posiada złącze zasilania bez podłączenia którego blokuje start systemu. Poszukuję więc kogoś, kto mógłby mi powiedzieć, jakie są tam napięcia. W dołączonej dokumentacji nie ma o tym wzmianki, a pomoc techniczna mnie zarejestrowala ale nie odpowiedziała na pytanie dotyczące tego złącza. Stawiam na dwa piny masy, jeden wolny i trzy na 5V (czerwony kolor na fotkach karty).
Czy ma ta karta także jakieś wymagania związane z wersją kickstartu? Mam w swojej A3000 superkickstart (kick wczytywany z devs:).
Dziękuję za pomoc.

[#2] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Rafał A-3000, post #1

Wydaje mi się (niech mnie ktoś poprawi), że Mediator wymaga Kickstartu 3.x

[#3] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Rafał A-3000, post #1

Mediatory dla A1200 miały złącza zasilania dla ATX i AT. Może podobnie jest w przypadku modelu dla dużych Amig? Albo może złącze jest dla zasilacza amigowego?

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2010 11:52:39
[#4] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@strim, post #2

Kickstart 3.1 wczytałby się przy botowaniu. Problem polega na tym, że karta rozszerzeń blokuje mi start dysku twardego. Nie ma typowego migania przy teście kontrolera SCSI.
Ad złącza przy opisie Mirage na Amiga Hardware jest ono podłączone dwoma czarnymi i trzema czerwonymi kabelkami. Jestem raczej za tym, że to kwestia zasilania. Ew mam jeszcze kick 2.04 który wystarczał do startu karty A3640 (tu w opisie chyba podają wymagania ad kicka; przy Mediatorze zaś tylko obudowa tower). Swoją drogą to ciekawe, czy poza Mirage będzie ona gdzieś pasować. ;)

[#5] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Rafał A-3000, post #4

Zwykle kolory to:

czerwony -VCC
czarny - GND
ZÓŁty - +12
Niebieski - -12

Ale ja na Twoim miejscu bym napisał/zadzwonił do elboxu. Firma istnieje i parę dni temu wysłałem tam na serwis swojego medka.

Benedykt Dziubałtowski

[#6] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Rafał A-3000, post #1

właśnie oglądałem fotkę

http://www.amiga-hardware.com/download_photos/med3000d_tower_big.jpg

to jest zwykłe złącze zasilania płyty głównej z komputera PC. Na 100% czarne kable to masy a czerwone to VCC.

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Rozumiem, że VCC to +5V? Amiga w większości modeli ma także zasilanie -5V. Nie pamiętam jak to jest w PC.

[#8] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Rafał A-3000, post #7

VCC to +5V

Które modele Amig używają zasilania -5V? i do czego ono jest wykorzystywane?

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Rzeczywiście. Dzwoniło ale w innej dzwonnicy. Pamiętałem że jeden z portów Amigi korzystał z symetrycznych napięć.
Jednak to +/- 12V a nie jak mi się wydawało +/-5V. Ukłon za dociekliwość i sprostowanie mojego błędnego myślenia.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam i życzę miłego majówkowania.

[#10] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Rafał A-3000, post #9

tez mi się tak wydawało, że chyba chodziło o -12V.

jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to dzwoń do Elboxu z zapytaniem o te napięcia.

[#11] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Rafał A-3000, post #9

Ami potrzebuje trzech napięć: +5 V (VCC), +12 V i -12 V. Tego ostatniego potrzebuje Paula (dźwięk) i port szeregowy. Jeżeli nie dostarczysz -12 V to Amiga powinna się uruchomić poprawnie, tylko z charczącym dzwiękiem i z niedziałającym portem szeregowym.
Widzę też w opisie złącza PCI (jeżeli mówimy o zasilaniu Mediatora), że na złączu PCI są napięcia +5 V, +12V, -12V i +3.3 V. Więc pewnie trzeba i 3.3 V.
[#12] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@wali7, post #11

Wydaje mi się ze już sam mediator powinien przerabiac 5v na 3,3v...

[#13] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@arti4-92, post #12

źle Ci się wydaje :)

Benedykt Dziubałtowski

[#14] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@wali7, post #11

3,3V tylko dla kart radon 9200.

Z tego co mi wiadomo to karty PCi potrzebują tylko napięcia +5V(voodoo,sb128,ethernet ipt) ale lepiej żeby się ktoś inny wypowiedział bo akurat tego pewny w 100% nie jestem. Natomiast jak pisałem wyżej nowsze karty czyli np taki radeon 9200 potrzebuje +3,3v ale na to jest prosty hack.

Benedykt Dziubałtowski

[#15] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Cześć

Są różne karty PCI : na 5V , na 3.3V i uniwersalne - na złączu są dwa nacięcia.

[#16] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@wali7, post #11

Znalazłem numer i zadzwoniłem do Elboxu.
Na złączu są (zgodnie z AT) dwie masy, -12V i +5V. Karta powinna działać bez zasilania. Jest ono potrzebne głównie do zasilania prądożernych kart. Nic też nie mówili by był wymagany jakiś kickstart. Na 1.3 tylko może być ew. problem ze sterownikami. Karta powinna więc działać także na moim nietypowym kickstarcie.

Właśnie otrzymałem odpowiedź z Efunzine (zgodnie z P9 zasilacza AT).
dwa czarne - masa,
biały -5V / żółty -5VDC /?/
trzy czerwone +5V.

[#17] Re: Napięcia na złączu zasilania karty Mediator-PCI A3000D.

@Rafał A-3000, post #1

Udało mi się odpalić Amigę z Mediatorem.
Pod moim kickstartem 1.4 (tzw superkickstart) sama płyta rozszerzeń startowała ale po włożeniu Mediatora komputer się nie startował. Po włożeniu Romu 2.04 komputer ruszył. Jak widać gryzie się z moim nietypowym Romem tak samo jak karta A3640. Szkoda, bo czasem działam coś pod WB1.3 i czeka mnie żąglerka Romami.
Karta działa bez podłączenia złącza zasilania zgodnie z tym co mówili w ELBOXIE. Widać moje karty PCI nie są zbyt prądożerne.
O dziwo nie działa mi w tych slotach zorro Flash-Buddha i trzeba było wyjąć ze schowka stary napęd CD-Rom SCSI, a tak miałem CD-RW lub DVD-RW w razie potrzeby.
Karty PCI są wykrywane ale trochę muszę się pobawić by je system widział. Z kartą grafiki coś jest nie tak bo ekran znika i nie ma ekranu ani z Amigi ani z karty :). Trzeba też najwyraźniej jakiś program by uruchomić sieciówkę by spiąć z np. PC. Szukam też Soundblastera by sprawdzić jak to działa. Na razie dwa dni siedzenia i bez oczekiwanych efektów. Chyba trzeba będzie poszukać odpowiedzi na forach. Na razie jeszcze spróbuję własnymi siłami.
Pozdrawiam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem