[#1] sprzęt USB
hej,
pytanie do doświadczonych w temacie USB na Ami:
co ze skanerów i drukarek na USB chodzi na zestawie

Mediator1200 + Spider + Posejdon ?
[#2] Re: sprzęt USB

@RTea, post #1

to co opisano w dokach od posejdona
[#3] Re: sprzćt USB

@Valwit, post #2

No trochę więcej. W dokach piszą bardzo mało. Drukarki prawie wszystkie (ale najlepiej te wymienione w dokumentacji TurboPrinta7.50), a skanery te co działają na usbscsi.device i te co IOSPRIT zrobił do nich sterowniki. Także jest tego sporo, ale trzeba naszukać i popróbować. Ja już autorowi Poseidona wysyłałem opisy urządzeń jakie działają z moją Amigą, a nie pisze o tym.
[#4] Re: sprzćt USB

@kmilota, post #3

a czy działa taka popularna "masówka" jak HP DJ 3550 i skaner Mustek ScanExpress 1200 UB Plus ? Tylko nie piszcie żebym zajżał do dokumentacji Posejdona czy TP bo jakbym miał czas i możliwości to bym zajżał i was nie pytał :)
[#5] Re: sprzćt USB

@RTea, post #4

Ja mam HP5550 podłączone pod USB i z TurboPrintem7.50 działa idealnie. HP3550 nie jest opisane w TP7.50. Musiałbyś zobaczyć z czym jest to kompatybilne, bo może się okazeć że jest to windrukarka. Na pewno działają HP381x, HP382x, 612x. Co do tego skanera, to dla Musteków są stery dla:
ScanExpress 6000SP, ScanExpress 12000SP Plus, Paragon 600 II CD, Paragon 1200 A3 PRO, Paragon MFS-6000CX, Paragon MFS-12000CX, ScanMagic 9635S SCSI. A jeśli chodzi o USB nie ma informacji. Na tej stronie masz wypisane działające skanery USB.
[#6] Re: sprzęt USB

@kmilota, post #5

HP5550, HP381x, HP382x to wszystko drukarki które mają oprócz USB
również i LPT. nie wiem jak 612x bo pierwszy raz o tej serii słyszę ale
mam wrażenie że mimo iz Amiga w końcu doczekała się USB to nadal nie
może "wziąć rozwodu" z drukarkami na LPT (pewnie chodzi o ten ROM
z czcionkami). czy chodzi na Ami JAKAKOLWIEK drukarka TYLKO NA USB?
szkoda że ze skanerów na USB chodzi tylko kilka starych modeli Epsona.
[#7] Re: sprzćt USB

@RTea, post #6

Tak. Np. Canon_i320 i Canon_i550 mają tylko USB i działają z TurboPrintem. Widziałem też tańszą wersję HP3824, który miała tylko USB. Nowsze HP (następczynie HP5550) mają też tylko USB i założę się, że działają z TurboPrintem na sterowniku HP5550, ponieważ mają te same kartridże i "język" poleceń.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem