[#31] Re: Amiga sys 4

@kwaku85, post #29

Jesli podmontujesz pecetowe partycje i operacje na dysku (kopiowanie, kasowanie, itp) beda mozliwe, bedzie mozna stwierdzic ze kontroler jest OK.
Nastepny podejrzany to wirus na dyskietkach.

Sprobuj jeszcze inaczej,
Podziel dysk na partycje ale w hdtoolbox ustaw zeby nie montowaly sie automatycznie.
Programem SCSIMounter podmontujesz je recznie.
[#32] Re: Amiga sys 4

@WoYtEk, post #7

po instalacji na winuae na mi 1200 CF działa super...
mam dwa pytania
skąd pobrać linuxa do amigi 1200??
Czy istnieją jakieś inne systemy pod m68k (m68030)??

[#33] Re: Amiga sys 4

@Skiba, post #32

Tak istnieją, np. NetBSD.

http://netbsd.org/

Polecam go, bardzo fajny system UNIXowy. W przeciwieństwie do Linuxa jest cały czas rozwijany też dla Amigi m68k. Wymaga do działania 68030 z MMU (czyli nie wersja EC). Zalecany jest też koprocesor, ale powinien śmignąć bez niego. Absolutne minimum to 16MB RAM, ale w praktyce żeby zrobić coś więcej niż odpalić system potrzebujesz 32MB.

Działa przyzwoicie szybko nawet na 68030 i ma wsparcie dla sporej ilości Amigowego sprzętu. Jeśli będziesz chciał go wypróbować to najlepiej ściągnąć wersję current (ostatnia stabilna wersja - 5.0 - ma buga w obsłudze klawiatury A1200).

W razie czego pytaj, mam sporą wiedzę na temat NetBSD.

[#34] Re: Amiga sys 4

@strim, post #33

auć.. mam 8mb fastu tylko...
ale mimo to spróbuje
:D dla sztuki
i tak w przyszłości będę wymieniał turbisza na jakiegoś z 32MB fastu

[#35] Re: Amiga sys 4

@Skiba, post #34

tu masz gotowego linuxa w postaci plikopartycji pod winuae. mozesz poprobowac zanim zainstalujesz go na Amidze
http://aminet.net/search?query=debian+hdf
[#36] Re: Amiga sys 4

@Norbert, post #35

wracając do AmigaSys
na stronie można ściągnąć upgrade 1.3 widziałem też wersje 5 Beta
Czy można skądś ja ściągnąć??

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem