[#1] Niski transfer BPPC
Czołgiem Amigowcy !!
Mam Blizzarda, w wersji Power , ale się zastanawiam dlaczego przy tej karcie tak wolne są tranfery z/do HD i CD ?
Uprzednio miałem karte z prockiem 030/28Mhz i był szybszy o jakieś 300kb niż BPPC 040/32Mhz und 603w/300Mhz.
Ten typ tak ma? (HD ten sam). Tranfer w porywach mam do 1500kb/s.
[#2] Re: Niski transfer BPPC

@Prince, post #1

Tak, BPPC + ide = wolniejszy transfer.
[#3] Re: Niski transfer BPPC

@marcik, post #2

Warto jeszcze dodać, że jesli się do BPPC doda Mediatora, to transfery do kart wetkniętych w niego (przede wszystkim GFX) też będą fatalne.
[#4] Re: Niski transfer BPPC

@Jacek Rzeuski, post #3

Święta racja!!!
[#5] Re: Niski transfer BPPC

@Prince, post #1

Prince, ten temat był już poruszany dawno temu na łamach gazetek amigowych (tych papierowych). A pozatym warto chyba już przerzucić się na coś nowszego co nie? (chodzi o hdd...).
BTW: ciekawe czy ten problem załatwi fastaATA ? ? ?
[#6] Re: Niski transfer BPPC

@TJindy, post #5

"Fast"ATA : SysSpeed:

Create File 5.43
Write File 5.41
Read File 4.75
Raw Read 4.82 MB/sec

HD Maxtor 20GB PIO=4 BPPC240/60/50;)
Tak wiec FastATA nie taka fast, ale........

[#7] Re: Niski transfer BPPC

@mi^AMI^, post #6

Całkiem niezły wynik, przy moich 2300 KB/s.....(040 40MHz, 32Fast)
[#8] Re: Niski transfer BPPC

@tjindy, post #7

Do 16MB/sec (Helbox tak obiecywal), jeszcze bardzo daleko

[#9] Re: Niski transfer BPPC

@mi^AMI^, post #8

No nie wiem, na blizzadrach fast/ata zawsze działała wolniej. Ja na moim apollo 040-40 miałem transfery rzędu 10-11 MB/s z dysku Seagate 40 GB barracuda V. Więc Fast/ata jest jednak fast :D
Pozdrawiam Olo
[#10] Re: Niski transfer BPPC

@Olo, post #9

Taaa, 10-11 mega w jedna strone, bo odczytac juz sie tego pewnie nie dalo;) Pierwsze wersje faty chyba nawet wyciagaly w okolicach 16 mega. A co do BPPC to normalka, u mnie nie dosc ze dysk zwolnil to jeszcze pio musialem na pio3 zmienic;) Teraz dysk ma do 4 mb/s (dokladnie nie pamietam). Jak to dobrze, ze mam scsi.... Dobre i 8 mega/s, bez zamulania kompa:D
[#11] Re: Niski transfer BPPC

@szulu, post #10

Tez tak mam i musze uzywac PIO3. Na PIO4 i wyzszym wystepuja bledy odczytu/zapisu. Moze rozwiazaniem bedzie lepsza tasma ide?

PS. Tak dokladnie to PIO4 jeszcze dzialalo "jakotako", ale przy ciaglej pracy przez dluzszy czas (np. nagrywanie plyty z pliku ISO) HD zamrazal sie...
[#12] Re: Niski transfer BPPC

@Andrzej Drozd, post #11

U mnie PIO4 zadziałał, po dodaniu podstawek pod FastATę.
[#13] Re: Niski transfer BPPC

@Andrzej Drozd, post #11

> "Tez tak mam i musze uzywac PIO3. Na PIO4 i wyzszym wystepuja bledy odczytu/zapisu. Moze rozwiazaniem bedzie lepsza tasma ide?"

Zdecydowanie tak, od kiedy zamontowalem tasme UDMA problemy zniknely, HD dziala nawet w PIO=5 bezproblemowo;)

[#14] Re: Niski transfer BPPC

@Olo, post #9

Niski transfer w kartach BlizzPPC spowodowany jest zastosowaniem w tej karcie oszczędności.Układy od obsługi pamięci są mało wydajne,zresztą też context-switche i dwa procki robią swoje dostęp do współdzielonej pamięci Simm!Lepszym rozwiązaniem było wmontowanie G3,G4 i emulacja 68k hihii!! Widziałem sporo kart Blizzppc więc najgorszy poziom prezentują te z niższej półki czyli z 040,najlepiej sytuacja wygląda z 060.
Nie ulega to zmianie,iż zastosowane układy mają ogólny wpływ na mała wydajność 68k->pamięć!
Zrobiłem sporo testów z róznymi twardzielami seegate u6,ibm dtla,caviar na róznych kartach więc na np bliz 1240 i 1230 najlepiej chodziły Caviary
uzyskiwane transfery były najwyższe,na blizppc systuacja ulegala zrownaniu roznice gora 1MB/s mozna sobie darować!
A co do błędów transferu to przedewszytkim wina starych kontrolerów Fast ATA2 pamiętacie słynne upragade-y??
Miałem to samo po upgrade starej aty na nowe tryby PIO4NF czyli PIO5 ustawiłem dysk w tym trybie kupa błedów checksumm error itp.
Wkurzyłem się wysłałem Ate do elboxu wymienili na Fast ATA2 Gold za drobną opłatą i problemy zniknęły!!
A używam obydwu portów mam Taśmy IDE ultra 33 czyli 40 żyłowe zero problemów!!
Poza tym nie używam żadnych podstawek pod Atę mam Busboard Elboxu ZorroIV więc karta blizppc jest nieco wyżej wiec kontroler ata nie koliduje ani z bvisionppc tym bardziej z blizppc!!
Życzę owocnych transferów!!
A propos na 060/50 z ppc 240 nie przekroczylem 7MB/s na SCSI to co innego!!
[#15] Re: Niski transfer BPPC

@Krystian Morphos Beta&LSD, post #14

Problemem nie jest współdzielony dostęp do pamięci na karcie tylko układy dopasowujące szynę systemową karty do szyny systemowej płyty głównej.
[#16] Re: Niski transfer BPPC

@Jacek Rzeuski, post #15

Apropos twojego komentarza Jacek przyznaje racje to chyba naważniejszy problem,dzięki któremu na blizppc wydajność uległa pogorszeniu :(
[#17] Re: Niski transfer BPPC

@mi^AMI^, post #6

Testy powinno sie chyba robic bardziej praktycznie....
znaczy - jakis duzy plik i stoper.
to jest obiektywne.

mi^AMI :)

i z tego, co wiem, to u ciebie oscyluje w granicach 2MB/sek.
[#18] Re: Niski transfer BPPC

@mi^AMI^, post #8

Zawsze mozna "odpowiedni" tester napisac...
[#19] Re: Niski transfer BPPC

@Olo, post #9

Ollo: czy do testowania uzywales Sysinfo?
:)))
[#20] Re: Niski transfer BPPC

@Seeker, post #17

"i z tego, co wiem, to u ciebie oscyluje w granicach 2MB/sek."

A to ciekawe...zmierzyles przez net jakos??:)

Modulek SysSpeeda moze podeslac?
jakies inne propozycje?;)

Widzisz....tylko na tym moge polegac (moduly). Testowanie np. kopiowania pliku sa nie obiektywne, chociazby z powodu roznych filesystemow;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem