Krystian Morphos Beta&LSD
autor wątku
@Olo,
post #9
Niski transfer w kartach BlizzPPC spowodowany jest zastosowaniem w tej karcie oszczędności.Układy od obsługi pamięci są mało wydajne,zresztą też context-switche i dwa procki robią swoje dostęp do współdzielonej pamięci Simm!Lepszym rozwiązaniem było wmontowanie G3,G4 i emulacja 68k hihii!! Widziałem sporo kart Blizzppc więc najgorszy poziom prezentują te z niższej półki czyli z 040,najlepiej sytuacja wygląda z 060.
Nie ulega to zmianie,iż zastosowane układy mają ogólny wpływ na mała wydajność 68k->pamięć!
Zrobiłem sporo testów z róznymi twardzielami seegate u6,ibm dtla,caviar na róznych kartach więc na np bliz 1240 i 1230 najlepiej chodziły Caviary
uzyskiwane transfery były najwyższe,na blizppc systuacja ulegala zrownaniu roznice gora 1MB/s mozna sobie darować!
A co do błędów transferu to przedewszytkim wina starych kontrolerów Fast ATA2 pamiętacie słynne upragade-y??
Miałem to samo po upgrade starej aty na nowe tryby PIO4NF czyli PIO5 ustawiłem dysk w tym trybie kupa błedów checksumm error itp.
Wkurzyłem się wysłałem Ate do elboxu wymienili na Fast ATA2 Gold za drobną opłatą i problemy zniknęły!!
A używam obydwu portów mam Taśmy IDE ultra 33 czyli 40 żyłowe zero problemów!!
Poza tym nie używam żadnych podstawek pod Atę mam Busboard Elboxu ZorroIV więc karta blizppc jest nieco wyżej wiec kontroler ata nie koliduje ani z bvisionppc tym bardziej z blizppc!!
Życzę owocnych transferów!!
A propos na 060/50 z ppc 240 nie przekroczylem 7MB/s na SCSI to co innego!!