[#1] Pomocy z dykiem w A1200hd
Witam

Mam taki problem a ze jestem laikiem jesli chodzi o A1200 to prosze o pococ/rade.

A wiec tak, mam 2 dyski, na jednym z nich powinien byc zainstalowany system, ale gdy podlaczam tasme 3,5 do amigi przy wykorzystaniu przejsciowki to swieci sie kontrolka ze dysk jest wykryty, aele gdy juz podlacze zasianie poprzez kabel ktory uzywalem do polaczania dyskow 3.5 do laptopa to kontrolka gasnie i nic sie nie dizeje, nadal widnieje normalne fioletowe menu z dyskietka ;/

Czego to mzoe byc wina, czyzby dyski byly uszkodzone lub trzeba zainstalowac system. Jak tak to jak to zrobic bo nnidznie nie moge znalezc jak zainstalowac OS 3.1 ( mam ROM 3.0 ) ??

Prosze o linki lub rade bo wymiekam... ;/

pzdr. Slayer777
[#2] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #1

napisz jasniej ..podlaczasz jeden dysk czy w koncu 2 naraz ?

jesli zrobiles system na ROMie 3.1 nie zadziala ci na ROMie 3.0

[#3] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #1

Heh, no problem w tym, że bardzo niekonkretnie piszesz, trudno załapać z czym masz problem. Prawdę mówiąc, to ni cholery nie rozumiem. Możesz jaśniej, w punktach i konkretnie wyłuszczyć problem? Zapewne da się go rozwiązać, tylko plizzzzzz, wytłumacz o co biega, bo z tego co napisałeś... No konia z rzędem temu, kto zrozumie w czym rzecz.

Z szacunkiem
Des

[#4] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Des, post #3

a wiec tak:

1. Problem z podlaczeniem dysku 3,5"
a) Gdy podlaczam dysk, ale sama tasma zylowa to kontrolna na amidze ze wykrywa dysk sie pali ( ta pomaranczowa ), a gdy podlacze zasilanie do dysku to kontrolka gasnie, dysk pracuje ale amiga go juz nie wykrywa, tak mi sie wydaje.
Kabel zasilajacy mam z zestawu do podlaczenia dysku 3.5 cala do laptopa tj. jest to kabel podlaczany do gniazdka wraz z zailaczem przetwarzajacym napienie na 12V, czy cos w tym stylu.

2. Problem z OS:
b) Dyski sa zestawu jaki zakupilem niedawno i zapewniano mnie ze na jednym z nich jest doft, ale jak to sprawdzic skoro nie moge podlaczyc dobrze dysku... ??
Do tego pytania mam kolejna prosbe o wyjasnienie jak dokadnie instaluje sie OS na dysku twardym tak aby widziala go Amiga ??

Dodam ze przejscioke 2.5 -> 3.5 z zestawu PC i na poczatku nie moglem jej wsadzic gdyz brakowalo jednej dziury w przejsciowce na bolec. Byl to mniej wieej srodkowy bolec w zlaczu 2.5" w amidze do ktorego mozna rowniez podlaczyc przejsiowke CF.

Jestesm zielony dlatego pytam ekspertow, jaka jest przyczyna: czy to przejsciowka zla, czy dyski czy moze cos zle robie ??

I prosilbym jednoczesnie dodatkowo o turtial jak instaluje sie system dla AMigi na dysku twardym aby mozna bylo potem z niego grac w gry... ?

ZAWSZE PODLACZAM TYLKO JEDEN DYSK...

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2010 00:19:37
[#5] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #4

Sprawdź czy w boot-menu Amigi są dyski. Jak są to trzeba jeszcze zainstalować w systemie. Jak masz zewnętrzne zasilanie do dysku to włączaj jeszcze przed włączeniem Amigi.

[#6] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #4

Prawdę mówiąc, to wciąż mało co rozumiem.
Znaczy - masz dysk twardy z zainstalowanym jakimś systemem, tak? Podłączasz to do Amigi i pij dupka wodę, tak? Komputer nie wstaje, jak ośmielam się domniemywać.
A zapodaj, co/jaki masz system a dysku, a jaką wersję ROM. jaki konfig Amigi, "goła" czy z dopałką pamiątki, a jak z dopałką, to o ile, jaka karta?
Bardzo mało danych dajesz, trudno na podstawie tego dość, jakim dysponujesz sprzętem, co tu może nie banglać. Opisz konkretnie, to i konkretnie będzie można Ci pomóc.

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #1

Prosze o linki lub rade bo wymiekam... ;/

Zakladam ze preparowales dysk na WinUAE.
Potrzebujesz dyskietki WB3.x i programu HDToolbox/HDInstTools.
Po prostu system na HD masz, ale partycja ze systemem nie jest bootowalna, czyli nie jest startowa.
"Zanacz" boot i bedzie startowac.
[#8] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #4

1. Bez podłączonego zasilania dysku nie wykryje.
Jeśli zasilanie do dużego dysku masz przerabiane z taśmy 44 pinowej to Amigowy zasilacz tego nie pociągnie i to może być pierwsza przyczyna nierozpoznawania dysku.
2. Nie masz pojęcia czy dobrze podłączyłeś dysk.
Sprawdź z BootMenu czy Amiga widzi jakieś partycje, jeśli widzi to może na tym dysku brak partycji bootowalnej umożliwiającej start systemu.
Po uruchomieniu systemu z dyskietki partycje powinny być widoczne.

Jeśli partycji nie widać to uruchom kompa z dyskietki install i sprawdź dysk HDToolBoxem (program do dzielenia na partycje).
Pierwszy sukces to rozpoznanie dysku a kolejny to utworzenie partycji jesli nie istnieją.

Jeśli nic nie zadziała to wymień taśmę sygnałową, przelotkę, zadbaj o poprawne zasilanie i jeszcze raz to samo. Zworki ustawiaj na Master lub Single.

Instalacja systemu jest prosta, klikasz na instaler z dyskietki Install i wkładasz odpowiednie dyskietki do stacji czyli wykonujesz polecenia instalera.
Przedtem zadbaj o podłączenie dysku, podzielenie na partycje (jedna musi być Bootable) i sformatowanie. Potem to już z górki.

Pozdrawiam
[#9] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@RadoslawF, post #8

Chciałbym się mylić, ale chyba się nie mylę, że dla naszego nowego kolegi pojęcia takie, jak np. partycja bootowalna to ostra jazda po bandzie i tajemnicza egzotyka. W ten sposób nie pomożemy mu.

Z szacunkiem
Des

[#10] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Des, post #9

Możliwe.
Zacznie szukać informacji, czytać i uczyć się albo znajdzie sobie jakieś mniej wymagające hobby.

Pozdrawiam
[#11] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #1

A wiec tak, mam 2 dyski, na jednym z nich powinien byc zainstalowany system, ale gdy podlaczam tasme 3,5 do amigi przy wykorzystaniu przejsciowki to swieci sie kontrolka ze dysk jest wykryty, aele gdy juz podlacze zasianie poprzez kabel ktory uzywalem do polaczania dyskow 3.5 do laptopa to kontrolka gasnie i nic sie nie dizeje, nadal widnieje normalne fioletowe menu z dyskietka ;/

Wygląda na to że dysk, który podłączasz:
a) nie ma systemu zainstalowanego i/lub
b) system jest zainstalowany ale coś w rodzaju, żeby go uruchomić ten pierwszy raz( potrzebujesz mieć oryginalne dyskietki z WorkBench'em). Wiem,że ktoś sprzedawał an allegro tak spreparowane dyski. Jeśli taki dysk kupiłeś najlepiej poproś tę osobę o pomoc. Zresztą widziałem jak ta osoba w opisie swojej aukcji pisała krok po kroku i/lub podawał dodatkowo link co należy zrobić aby system odpalał się z takiego dysku. Ja niestety nie pamiętam, ani kto sprzedawał takie dyski, ani też linku nie mam.

Czego to mzoe byc wina, czyzby dyski byly uszkodzone lub trzeba zainstalowac system. Jak tak to jak to zrobic bo nnidznie nie moge znalezc jak zainstalowac OS 3.1 ( mam ROM 3.0 ) ??

Jak masz ROM 3.0 to możesz mieć zainstalowany Workbench 3.1 bez problemów i jakichkolwiek dodatkowych dłubań/kombinowań etc. Instalujesz i ma działać.

Co do instalacji systemu polecam te strony:
http://classicwb.abime.net/
http://ulisses32.sitesled.com/amiga/menu.htm

Tutaj jest jak to zrobić w emulatorze pod Windą:
http://valwit.net/uaehd.html

Co do instalacji systemu to musisz(jak dla laika) mieć dyskietkę INSTALL, na której to są narzędzia do instalacji dysku twardego(program HDTOOLBOX) oraz sam program instalujący system operacyjny Workbench. Oczywiście musisz mieć też pozostałe 5 dyskietek z systemem. Moim skromnym zdaniem, na podstawie tego co pisałeś, musisz mieć podłączoną tasiemkę sygnałową do dysku oraz zasilanie do tego dysku. Potem przystępujesz do przygotowania dysku do współpracy z Amigą. Nie poprowadzę Cię krok po kroku co trzeba zrobić. Poszperaj w działach/forum PPA tam na pewno znajdziesz odpowiedź na wiele swoich pytań. Jak zaczynałem zabawę z A1200 to właśnie zasoby PPA służyły mi doskonałą pomoc przy konfigurowaniu(jeszcze tego nie zrobiłem do końca a mam ją już od przeszło 2 lat - brak tyle czasu aby dopieścić wszystko).

Jeśli posiadasz gołą Amigę 1200 z 2MB to nie chcę Cię martwić ale nie wszystkie gry z dysku twardego odpalisz - zwłaszcza spod WHDLoad. System zje na dzień dobry z ~500KB i do zabawy zostaje 1.5MB. Można wprawdzie odpalić bez Startup Sequance i wtedy masz więcej RAM'u.
Życzę dobrej zabawy z Amigą oraz dużo, dużo cierpliwości.

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2010 12:55:48
[#12] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Tomski, post #11

nom i sprawdyilem poprzez WinUAE tj. podlaczylem dysk przez WinUAE i dysk dziala, jest na nim jakis system chyba 3.1, ale

jak mowilem dalej gdy podlacze dysk do amigi to tak:

- po podlaczeniu do amigi przez zyle 20pin to w amidze swieci sie pomaranczowa dioda a kolo niej napis hdd drice czy hard drive, a gdy podlacze juz kabel zasilajacy do DYSKU to dioda przstaje swiecic i zastanawiam sie czy to moze byc wina tej przejsciowki z 24PIN na 20PIN czyli dysk 3.5 " ??
[#13] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #12

ja stawiałbym na przejściówkę skoro pod pc działa
[#14] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #12

Upewnij się, czy nie podpiąłeś odwrotnie taśmy

[#15] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@adater, post #14

W jedna i druga strone probowalem, ale jeszcze sie dzis pobawie, moze ze dysk nie ma bootowania...
[#16] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #15

Primo, to sprawdź jak podpięty jest dysk. Dysku z przejściówką nie powinno podpinać się na odwrót, bo można zasilanie podpiąć nie ty gdzie ma być :)

Weź dysk do łapki i poszukaj oznaczenia gdzie jest pin nr 1. Prawdopodobnie będzie po stronie gdzie nie ma zworek konfiguracyjnych.
Teraz tasiemkę wepnij kolorowym paskiem do pinu nr1 w dysku, oraz numer 1 na płycie (przejściówce). Mam tylko nadzieję że z tym dodatkowym pinem zrobiłeś porządek, tzn nie usunąłeś przypadkiem tego po drugiej stronie :)
Do tego zasilanie i po krzyku. Jeśli nie masz wypasionych kart turbo w Amidzie i jakiś innych dziwnych rozszerzeń- oryginalny zasilacz wydoli spokojnie.
Odpal system z dyskietki "install" i w programie HDToolBox powinieneś zobaczyć dysk.
[#17] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@kwaku85, post #16

bawie sie WINUAE i w HDToolBOX nie widzi dysku, tak go widzi bo sa rozne foldery przy odpaleniu WB 3.1 ( instal) ale nie moge go sformatowac nawet po zmianie na uaehf.device ;/ nie mam pojecia co jest nie tak ;/
[#18] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #17

Hmmm, tak sobie myślę. Jak podpinasz dysk pod Amigę to masz go ustawionego na MASTER?

A jaki duży jest ten dysk? Albo inaczej jakie duże są partycje widoczne spod emulatora na Windzie?

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2010 23:58:38
[#19] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Tomski, post #18

Dysk mam 1,2 gb, partycji z tego co zauwazylem jest kilka i podzielone po okolo 150mb. Przy probie zmiany w Icon-> Information na "uaehf.device" wyskakuje w lewym gornym rogu jakis komunikat daje Retry ale blad sie powtarza i kicha... Jestem zielony i tez lipa...

Powiem tak ja podejrzewam te przesiowke bo tak, ona byla jak standardowa do kompa i musialem zrobic dziurke w jednym miejscu aby moc podlaczyc do amigi gdyz jak wiadomo do PC mamy brak jednego pinu mniej wiecej na srodku zlacza, i jeden pin jest po prostu do niczego nie podlaczony gdyz jest tylko ta diurka i tyle... Nie wiem ale to moze powodowac problem ?? Czy zlacze ma byc podlaczone do wszytskich pinow ??

Tak sie zastanawialem ze do dysku i tak ten pin nie mial by znaczenia gdyz w dysku rowniez brakuje w tym miejscu standardowo pinu.
[#20] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #1

Taa. Nie przejmuj się. Kiedyś w jednej firmie komp w której pracowałem w cenniku znalazły się: "dydki twarde" za sprawą jednego z handlowców.
[#21] Re: Pomocy z dykiem w A1200hd

@Slayer777, post #17

Oświeć nas jakiż to błąd wyskakuje. Oczywiście winuae odpaliłeś z parametrem -disablehardrivesafetycheck jak rozumiem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem