[#1] Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.
Witam !

Problem z partycją wygląda tak: partycja jest, widać ją w bootmenu, ale jak uruchomię system to jej nie ma. Próbuję zrobić format, partycja jest - niestety formatowanie kończy się komunikatem "No disk in drive" (???).
Na karcie mam 3 partycje i z ostatnią jest problem. Probuję założyć w tym samym miejscu więcej partycji (spróbowałem 3) i dla każdej ten sam komunikat.
Karta CF to EMTEC 1GB (teraz mam jakieś 640MB), adapter CF-IDE noname, Amiga 1200 z Kick 3.1 i WB 3.1.
[#2] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@Krzycho_mac_sun, post #1

Padają komórki pamięci w miejscu tej partycji. Kup nową kartę.

Pozdrawiam
[#3] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

Tez tak miałem nowy EMTEC i znikające partycje. Co ciekawe kupiłem potem kingstona tego z zielonym kwiatkiem i to samo. Wymieniłem sie ze znajomuym na dokładnie takiego samego kingstona i nagle partycje nie znikają, wszystko działa. Jedyna różnica pomiedzy tymi kingstonami to fabryka w której zostały wyprodukowane.
Nie jestem w stanie tego wyjaśnić dlaczego jedne CF działaja a drugie nie.

[#4] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@RadoslawF, post #2

Ta karta jest nowa - prosto z pudełka do Amigi.
[#5] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@Krzycho_mac_sun, post #4

Może tylko się gryzie z Amiga jak w podanym przykładzie, z opisu wynika że ma problemy z zapisem lub odczytem części komórek pamięci.
Co by nie było winne to i tak musisz użyć innej karty.

Pozdrawiam
[#6] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@RadoslawF, post #2

Nie dałoby się tego naprawić za pomocą jakiegoś programu dla windows?
Na jakim programie testujesz karty CF?

[#7] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

U mnie świrował Kingston 1GB z białym kwiatkiem. Jakieś debilne znaki w nazwie dysku pokazywał w HDToolbox i długo odmawiał współpracy. Sformatowałem ją pod pecetem na Fat i nagle ożyła. Dodam, że przez czytnik PCMCIA nie działa. Teraz chodzi pod FFS -dwie partycje 200 i 700GB, resztę połknęła na RDB i inne takie.

Może spróbuj nowszego scsi.device. Wiem, że nie chodzi o granicę 4GB, ale nigdy nie wiadomo.

Może trzeba zmienić transfer w HDtoolbox. Gdzieś na forum PPA o tym czytałem, że przy problemach z CF na IDE, można jeszcze z tym powalczyć. Zmniejszyć transfer i może polepszy się odczyt.

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 19:51:07
[#8] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@Leon, post #6

Karty pod windowsem testuje zapełniając je a potem kopiując zawartość na dysk, jeśli nie da się odczytać zawartości lub różni się od oryginału to karta idzie do kosza. Tego się nie reperuje, koszt karty 1GB to 30zł a 4 GB to 50 do 100zł.
W twoim przypadku sprawdził bym czy to faktycznie pada karta czy tylko się gryzie z Amigą lub czytnikiem.

Pozdrawiam
[#9] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@silverbud, post #3

potwierdzam, też miałem podobny kaszel z Kingstonem z kwiatkiem. Jeden działał, drugi już nie chciał - były z nim problemy jak był podłączony pod 2,5" a pod PCMCIA było totalne echo.
Ogólnie polecam SanDisk'a - działają rewelacyjne, mam 3 takie karty - 64, 512 i 4 GB i działają bez problemu.

[#10] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@newguru, post #9

Sprawdziłem pod emulem (musiałem skombinować na szybko PC z Windą), odpalam system z tej karty i to samo....
A gdyby tak spróbować inaczej - Linux ma obsługę amigowskich partycji, może dałoby się założyć system plików na tej partycji pod Linuxem ?
[#11] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@newguru, post #9

Na PCMCIA z Kingstonów najlepsze są te z pomarańczowym paskiem. Stare, małej pojemności, trudno dostępne, ale miałem w ręku kilka i żaden nie stwarzał problemów. Od 64 d0 1024 MB. W tej chwili używam 64 i 512MB. Ostatnio testowałem na nich czytnik IDE i też żadnych problemów, jednak na dysk trochę za małe.
Niedawno na Allegro widziałem kilka 128 i 256MB. Na PCMCIA polecam.

*Krzycho_mac_sun*
A czy próbowałeś tą kartę potraktować czysto po pecetowemu? Format, kopiowanie itp.? Bez emulatorów i innych wynalazków. Jeśli będzie się kopać to szkoda czasu z walką pod Linuxem, bo nic to nie da. Wpinałeś pod PC przez PCMCIA czy przez czytnik IDE? Może to czytnik głupieje.

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 20:54:47
[#12] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@Krzycho_mac_sun, post #10

Ja tez sprawdzałem tego swojego kingstona pod WinUAE i też się tam krzaczył, a o ile mnie pamięć nie myli, miałem takie same objawy jak i Ty.. partycji czasami nie dawało się sformatować, a jak już, to chwilę później (po nagraniu danych) wyskakiwał komunikat o błędzie.

Znalazłem mój stary post, zobacz tutaj:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=64053

Ostatecznie okazało się, że to była wina karty CF.

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 22:35:39

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 22:37:40
[#13] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@Mordimer, post #7

Z tym Kingstonem to potwierdzam.

Też mam wersje 1GB z kwiatkiem, podłączałem przez adapter ide i o ile zainstalowalem system na karcie bez problemu (hddtoolbox ładnie ściągnął dane o karcie) to problem pojawił się, gdy chciałem podłączyć karte przed ide,ale do peceta. WinXP po prostu jej nie łykał i wisiał podczas ładowania.

Aktualnie czekam na czytnik kart, mam nadzieje że na nim karte odczytam.

Mam też karte Transcend 256MB Industrial , niestety hddtoolbox jej nie łyka (formatowałem ją, wyczysciłem mbr i nic nie pomogło).

Pozdrawiam
[#14] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@inco, post #13

To znaczy, że trzeba chyba zmienić kartę - zostaje tylko SanDisk bo Kingstony i Emteci odpadają ;).
[#15] Re: Karta CF zamiast dysku i problem z partycją.

@Krzycho_mac_sun, post #14

Niekoniecznie, Windows XP ma problem z odczytaniem karty Kingstona podczas własnego uruchamiania, wcześniej korzystałem z tej karty bo miałem ją w aparacie i była widoczna przez port usb.

Z tego co pamiętam to owszem, użytkownicy na forum chwalą sobie karty firmy SanDisk.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem