[#1] Zewnętrzny napęd DF1
Tak jak w temacie ma kłopot z tym napędem. Tak jak możecie zobaczyć w Graffiti mam go włożonego do mojej mini wieży. Po podpięciu do Amigi i załączeniu go na blacie Workbencha pojawia się ikona DF1???. Niestety po włożeniu dyskietki do napędu, nic się nie dzieje. Mam jakieś bebechy z zewnętrznej stacji - nie znam stanu ich. Podłączyłem zwykły napęd od PC z ustawioną zworką na DF1(napęd Sony MPF-920, jak dobrze pamiętam). Taśma jest "skrosowana" od PC. W napędzie nie świeci się dioda power. Moje pytanie:
1. Czy takie napędy zewnętrzne(a dokładnie ich elektronika) były już przystosowane do floppów od PC?
2. Czy coś znaczy pojawienie się ikony DF1 na blacie Workbencha? Głównie chodzi mi czy pojawienie się takiej ikony mówi coś o stanie stacji dysków/podłączeniu jej?

Dodam, że po włożeniu dyskietki i próbie odczytania z menu Ikony/Informacje ekran Workbencha mignie tylko i tyle. Formatowanie dyskietki jest nie możliwe - pojawia się info o nie możliwości przeczytania boot sektora czy jakoś tak.

[#2] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #1

mam identycznie ten sam problem. Też zewnętrzna stacja FDD i też Sony w środku. Prawdopodobnie sama stacja jest Pctowska i objawy są identycznie jak u Ciebie. Wiem tylko tyle że elektronika jest u mnie sprawna. Sprawdź u siebie jeszcze raz czy na pewno dobrze jest zrobiona tasiemka.. u mnie chyba coś z mechaniką nie gra.. do teraz nie mogę jej naprawić.

[#3] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@bombermax, post #2

hmmm, w sumie masz chyba racje z tasiemką(ale inaczej nie mogłem włożyć jej). Teraz sobie przypomniałem, że stacja była wpinana bezpośrednio w złączę do elektroniki i tam nie ma miejsca już na jakiekolwiek machlojki pinami, cross'owaniem etc. czyli musi być łączenie proste. Sprawdzę i dam znać na forum czy pomogło.

[#4] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #3

u siebe mam 2 typy stacji zewnętrznych, 1 która ma elektronikę taką że zasilanie jest w 1 i tej samej tasiemce poprowadzone, druga już ma zasilanie osobno poprowadzone..

I tak się zastanawiam co by sie stało jakbym stacje z amigi 600 podmienił..

Tylko boję się żeby coś się nie uwaliło przy okazji

[#5] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@bombermax, post #4

Ja się nie znam na tym. Wychodzę z założenia, iż to są "klocki lego" i można je spasować:D bez jakichś zgrzytów sprzętu. W końcu powinno to być jakoś zabezpieczone przed "idiotami" w danej materii, hihihi. Podłączam, sprawdzam etc. Czysta organoleptyka z pewną dozą doświadczenia ze składania/grzebania w PC na swoje potrzeby.

[#6] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #3

Po wpięciu floppy'a taśmą 1:1 dalej Amiga nie potrafi odczytać dyskietek choć teraz już mlaśnie napęd ale tylko pod Sysinfo przy próbie odczytania w zakładce DRIVES. W Sysinfo pokazuje, że nie jest włożona dyskietka(dyskietka siedzi w napędzie). Dioda przy napędzie nie świeci się wcale, na żadnym stadium włączania/działania. Widzę pozostaje mi sprawdzenie połączeń kabelków oraz inny napęd jak i zapytać się gościa od którego kupiłem elektronikę do napędu. Elektroniki od zewnętrznej stacji raczej nie będę wstanie sprawdzić. No chyba, że jest jakiś prosty sposób, z którym by sobie elektronik poradził? Jeśli tak, to proszę o podpowiedź - szwagier ucieszyłby się z nowej fuchy;), hehehe.

[#7] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #6

jak nic nie da rady zrobić to mam 1 elektronikę wraz z obudową na hmm zbyciu. Jakby co to wal do mnie śmiało.

pozdrawiam

[#8] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #1

OT:

Niestety jeżeli chodzi o DF1 to nie mogę Ci pomóc .

Mógłbyś mi jednak napisać ile zawołasz sobie za tą wieże do Amigi którą sprzedajesz na allegro? Mój emaill: flakon11k(małpeczka)o2(kropeczka)pl

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 31.05.2010 22:22:17
[#9] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #6

Mały update odnośnie boju z floppkiem.
Sprawdziłem połączenia kabelków i rzeczywiście znalazłem brak połączenia na 2 czy też 3 z nich. Po naprawieniu tych połączeń bez zmian. Floppek dalej nie działa. Teraz pomyślałem sobie, że może trzeba połączyć piny 2 z 34 jak to jest często w takich stacjach dysków aby zadziałały z Amigą. W związku z tym moje pytanie do osób, które mają działające zewnętrzne stacje dysków. Jeśli nie sprawi im to kłopoty i będzie im się chciało to miałbym taka prośbę. Czy możecie sprawdzić:
- czy sama stacja dyskietek jest w jakiś sposób przerobiona np.: http://www.pitsch.de/stuff/amiga/tepe/samsungsfd312b.jpg
- czy pin 1 we wtyku 23 DSUB wpinanym do Amigi odpowiada pinowi 1 w elektronice zewnętrznej stacji dysków(złącze męskie 24pinowe), pin 2 pinowi 2 itd. aż do pinu ostatniego 23. U mnie na płytce z elektroniką stacji zewnętrznej jest złącze męskie 24 pinowe, do którego bezpośrednio wpina się ten kabelek do podłączenia do Amigi.

Wieczorem mogę wrzucić zdjęcia tej elektroniki aby pokazać "palcem", o które złącza chodzi.

A czy nie jest to dziwne, że ikona stacji dysków pojawia się od razu na blacie Workbencha? Ikona DF0: pojawia się dopiero jak włoży się dyskietkę do napędu. A w tym zewnętrznym napędzie ta ikona jest od razu widoczna po odpaleniu Workbench'a.
Stacja DF1: widoczna jest w Boot Menu Amigi.
Dioda power od zewnętrznej stacji dyskietek nie zaświeci się wcale na żadnym etapie nawet przy próbie formatowania dyskietki. Choć wtedy słychać mlasknięcie stacji oraz zaczyna coś tam kręcić(słychać chodzący silnik) ale po chwili przestaje i wyrzuca komunikat o niemożności sformatowania ścieżki 0(jak dobrze pamiętam albo też o nie możności przeczytania tej ścieżki 0, w tej chwili nie pamiętam jak to tam szło).
Stacja jest sprawna, gdyż wyciągnąłem ją ze swojego pieca i tam działała bez zarzutów.

[#10] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #9

Miałem ostatnio podobny problem.
Rozwiązanie okazało się bardzo proste.

O dziwo należy w zewnętrznej stacji ustawić zworkę,która odpowiada za przypisanie numeru stacji, na numer 0.
W amigowym światku byłaby to wbrew wszelkiej logice stacja DF0 (gdyby była podłączona do wewnętrznego złącza, na płycie).

Zworki często oznaczana są jako S0, S1 lub DS0, DS1.
Połączenie to realizuje się za pomocą rezystora o wartości 0 (zwory - było już o tym na PPA). Można też zewrzeć przy pomocy kropli cyny.
Czasami stacje mają tradycyjne zworki na golpinach lub switch i realizujesz to poprzez ich odpowiednia konfigurację.
W stacjach zewnętrznych za numer flopka odpowiada podłączenie sygnału SEL do odpowiedniego pinu portu zewnętrznej stacji dyskietek (SEL1 - pin 21, SEL2 - pin 9, SEL3 - pin 20). Jednak logika zewnętrznej stacji (interface) wymaga, aby była ona ustawiona jako stacja o numerze "0".

Po odpowiednim ustawieniu numeru stacji, zacznie ona działać poprawnie. To znaczy ikona będzie się wyświetlać dopiero po włożeniu dyskietki i w ogóle stacja oraz zawartość dyskietki będą widoczne. Oczywiście podstawowy warunek - stacja i jej elektronika (interface przy pomocy którego łączysz ją z Amigą) muszą być sprawne.

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2010 10:15:10
[#11] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #9

Napęd w obudowie zewnętrznego flopa jest jest jak najbardziej Amigowy - jak padł mi flop w towerce to rozebrałem napęd zewnętrzny i wsadziłem flopa do Amigi. Działa do dzisiaj.
Podpięcie do takiej obudowy flopka od PC pewnie wymaga wszystkich czarów i przeróbek jak to jest w przypadku podpięcia takiego flopa do Amigi.
Co do widocznej ikonki flopa to pewnie odpowiada za to jakiś czujnik sprawdzający zwarcie na jakichś pinach, taka ikonka pojawia się kiedy ktoś odwrotnie podepnie sprawną stację do kontrolera (w towerce statystycznie co drugie wpięcie), więc podobny efekt pewnie jest w przypadku DF1: z wpiętym PeCetycznym napędem.

Pozdrawiam
[#12] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@RadoslawF, post #11

Zapomniałem, że stację miałem już wcześniej przerobioną i wystąpił tylko problem ze zworą (w wyniku pewnych doświadczeń :) )

Zerknijcie Panowie jeszcze tutaj: http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm . Informacje i fotki jak przerobić poszczególne stacje, tak aby działały w Ami.

Zabawa w przeróbkę Cię nie ominie i pamiętaj o zworze na "0".

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2010 10:36:15
[#13] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@RadoslawF, post #11

@cichym

U mnie w tej stacji jest zworka. Pamiętam, że przestawiałem je na różne sposoby. Teraz już ustawię ją na 0.

@RadoslawF

Widzę najprościej będzie mi chyba przerobić kabelek od stacji, przynajmniej na próby zewrzeć 2-34.

Dzisiaj jeszcze powalczę z tym flopkiem i zobaczę co wyjdzie. Dzięki za podpowiedzi.

[#14] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@RadoslawF, post #11

nie zawsze jak najbardziej amigowy kolego. Przykład?

Miałem 2 niedziałające stacje zewnętrzne. 1 miała osobno zaislanie a druga miała je na tej samej taśmie, która idzie do kontrolera. Tak więc nie zawsze tak jest ze sa one idealnie dopasowane do pracy jako wewnętrzne.

[#15] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #13

Mam przerobiony kabelek do podpięcia PC flopa do Amigi, mam obudowę ze sprawna elektroniką do zewnętrznej stacji DF1: i tylko brak pecetycznego napędu a i czasu do zrobienia takiego testu.
Daj znać czy to zadziała, może warto kupić gdzieś tego flopa i uruchomić całość.

Pozdrawiam
[#16] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@RadoslawF, post #15

Mam zew. stację z przerobionym kablem i stacją PC.
Wszystko OK.
[#17] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #9

Po pierwsze nie zawsze złącze w elektronice zew. napędu zgadza się ze złączem Amigowym. Najlepiej sprawdź czy zgadzają się piny na wyjściu zew. stacji jeśli jest pin po pinie miernikiem. Dopiero wtedy podłącz do amigi po spalisz układy jeśli dasz tam gdzie nie trzeba 5 lub 12V.
Po drugie jeśli ikonka DF1???? jest to znaczy że stacja nie działa bo:
- brak zasilania
- stacja nie amigowa
- brak sygnału RDY lub na Sel x
Przegryzłem ten temat chyba z dziesięcioma zew. stacjami.
[#18] Re: Zewnętrzny napęd DF1

@Tomski, post #13

OK DZIAŁA! DZIAŁA! OK

Dzięki za informacje cichym i RadosławF. Bardzo się przydały.
Pierwsze co zrobiłem ustawiłem zworkę na flopku na 0. Mam stację Sony MPF920-E i taka zworka jest do ustawienia Jumper'kiem. Drugą rzeczą, którą zrobiłem to w kabelku łączącym elektronikę stacji zewnętrznej ze stacją dyskietek przeciąłem żyły 2 i 34. Potem żyłę 34 wychodzącą od flopka zwarłem z żyła 2 wychodzącą od elektroniki. Te pozostałe końce odciętych żyły 2 i 34 pozostawiłem w "powietrzu". Stacja teraz działa, aż miło słuchać stukanie jej przy zapisywaniu/czytaniu. Oczywiście ikona stacji pojawia się dopiero po włożeniu dyskietki. Dioda pali się podczas dostępu do dyskietki. Normalnie full wypas:D.

Jeszcze raz dzięki za informacje.

Wiem, że mogę zmodyfikować samą stację tak aby działała bez potrzeby modyfikacji kabelka. Ale ja nie mam ręki ani oka do lutowania. Dlatego wolę to zostawić komuś dla kogo to jest chlebem powszednim - czytajcie szwagier, hehehe.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem