[#1] Awaria CDTV
Witam po blisko 8 latach i intensywnej lektury na łamach waszego portalu postanowiłem odkurzyć swoją czarnulkę Amisię CDTV. Mam w niej 2MB ram z Elbox-u przełącznik CDTV/A500, 1.3/3.0 oraz interfejs joy/mouse wszystko z firmy Toms. Przed pierwszym podłączeniem sprawdziłem czy wszystko gra na PCB tj: czy kondensatory i inne elementy są OK. Włączam a tu dioda POWER mryga niezależnie w jakiej pozycji. popstrykałem przełącznikami a tu ekran na zielono lub czerwono z paskami. Pomocy!!!!! :(

[#2] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #1

Spróbuj sprawdzić jakie napięcia masz na wyjściu z zasilacza, czy są stałe i sprawdź przełącznik.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2010 19:35:34
[#3] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #1

wyciagnij RAM CDTV2 MB .. docisnij ROMy
i wlacz ponownie

[#4] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #1

poodłączaj wszystkie dodadki i sprawdz czy zadziała, jeśli tak to przeczyść styki dodadków i miejsca, gdzie one są podłączane i sprawdzaj po koleji z każdym czy ruszy.

[#5] Re: Awaria CDTV

@Banderas, post #4

I jeszcze jedno jak przełączyłem na 3.0 to na ułamek sekundy pojawił się ekran z animacją dyskietki i zrobiła się kaszanka na ekranie

[#6] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #5

Przeczyść wszytkie możliwe styki i zrób tak jak pisałem wcześniej, musi ruszyć.

[#7] Re: Awaria CDTV

@Banderas, post #6

wszystkiego próbowałem nawet na samym układzie Sharp to chyba ROM i dalej nic tylko dioda POWER mryga. Wczoraj wyświetlacz od czasu zaczął chodzić jak stoper (wyciągnąłem wtyczkę zasilania bo nic nie dało się zrobić). Chyba po mojej czarnulce :( :( :(

[#8] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #7

Ostatnio przeszedlem chwile grozy ze swoja 1200, mianowice jak wyjmowalem turbo to niechcacy mi sie obsunela przy wkladaniu. Efekt po wlaczeniu czarny ekran, czerwony, kazszana i nic. Myzle sobie, no to super, cos poszlo nie tak, ale przpomnialem sobie ze ta karta sie obsunela jak ja wkladalem. Otworzylem obudowe i co sie okazalo, obok zlacza jest gniazdo na plycie z wystajacymi bolczykami na ktorych oparla sie na chwile karta i je wygiela. W skutek czego polaczenia zwarly sie. Wyprostowalem, popatrzylem czy moze w jakims innym miejscu cos jeszcze nie przywiera i odpalilem... Cud :) Dziala!

Moze u ciebie podobny problem?

[#9] Re: Awaria CDTV

@Koyot1222, post #8

Odkąd ją kupiłem z drugiej ręki zawsze miałem z nią problemy. Gość ten co kupiłem od niego powiedział w tedy żeby popstrykać przełącznikami i będzie OK. Jak ją chowałem do pudełka to wszystko grało jak tralala. To teraz zostaje mi tylko piec i WinUAE. Ale to nie to, nie ten klimat.

[#10] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #9

jakimi przełącznikami??

Sprawdź jakie napięcia generuje zasilacz (sprawdź także stan dwóch bezpieczników), po odpinaj i zapinaj z powrotem wszystkie tasiemki a także karty rozszerzeń, przeczyść styki. w ostateczności Wyjmij delikatnie ROM sprawdź stan styków i włóż z powrotem..

[#11] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #7

Tym zegarem a'la stoper sie nie przejmuj. Jesli CDTV ruszy poprawnie to system go wyzeruje i bedzie dzialal normalnie. U mnie tez sie tak czasami dzialal, widac taki jego urok.
[#12] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #9

To co opisujesz wskazuje na problem w połączeniem kości ROM. Nie pamiętam jak to wszystko wygląda w CDTV. Ściągnij obudowę i zrób jakieś fachowe zdjęcia. Coś może uda się pomóc.
[#13] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #9

Ben, sorry. Ale coś dziwnie kręcisz, naprawdę. Pierwej piszesz, że po ośmiu latach odkurzyłeś onegdaj sprawną maszynę. A teraz zapodajesz, że od samego początku coś było z nią nie halo, bo trzeba było "popstrykać przełącznikami". Jakimi przełącznikami, na litość Boską? Raz mówisz, że od początku był z nią problem, a raz mówisz, że jak chowałeś do pudełka, to działała idealnie. To jak w końcu jest? Masz tę CDTV, czy tylko tak Ci się wydaje?
Pisz konkretnie, to doczekasz się konkretnej pomocy.

Z szacunkiem i lekkim zdziwieniem
Des

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2010 00:46:27
[#14] Re: Awaria CDTV

@Des, post #13

Jak ją zakupiłem po paru dniach tak się działo jak teraz tylko bez tych kolorowych ekranów. Zadzwoniłem do tego gościa co zakupiłem od niego ACDTV i przyszedł popstrykał przełącznikami ( jeden dwu-pozycyjny od romów 1.3/3.0 a drugi trzy-pozycyjny od CDTV/A500-1MB CHIP/A500-0,5 CHIP+0,5 SLOW) i wszystko grało. Po jakimś czasie znowu to samo więc postanowiłem sam zajrzeć do środka i zauważyłem że na ta płytka z romami jest jakaś krzywa. Delikatnie ją wyciągnąłem, okazało się że ktoś połamał nóżki i dolutował kilka do tej płytki. Te połamane sam dolutowałem no i eureka działało aż do zapakowania w karton. Sorki odbiegłem od tematu :) Próbowałem na samym romie od CDTV i kupa nic to samo mrygająca dioda power. Znalazłem jakiś kawałek drucika między JP15 a układem U43 może on coś nabroił. Jutro zrobię fotki ale dokładnie czego, całej PCB czy poszczególnych elementów?

[#15] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #14

Wszystkiego co może być pomocne. Zdjęcie całej amigi z góry, oraz płytek z ROMem. Najlepiej w wysokiej rozdzielczości, na jakimś serwerze umieść.
[#16] Re: Awaria CDTV

@kwaku85, post #15

Oto linki:

http://yfrog.com/2cdscn1407wj

http://yfrog.com/eadscn1406zj

Pozdrawiam

[#17] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #16

Niewiele tu widać, ale z tej perspektywy wszystko jest ok ;) Dociśnij porządnie płytkę z ROMami i odpal Amigę. Jak ruszy to zobacz czy jak puścisz to się zwiesi. Jeśli tak to tylko oryginalne ROMy, bo ta podstawka ma już dość.
[#18] Re: Awaria CDTV

@kwaku85, post #17

Próbowałem i dociskając ROMY, ale dalej to samo :( jak przełączę na 3.0 to ekran jest żółty z jasno zielonymi ruchomymi w poziomie paskami, mryga dioda POWER i następuje reset. A jak w 1.3 to ekran przechodzi z szarego w czarny i reset. A nie wiecie od czego jest ten układ U43? Sprawdzę jeszcze napięcia na zasilaczu chociaż wątpię żeby padła zasiłka :(

[#19] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #18

Ciężko coś powiedzieć. Przydałby się oryginalny ROM dla CDTV i sprawdzić wtedy. Na 99% to brak styku na płytce z ROMami. Jak sobie nie poradzisz to podeślij ją do mnie, coś poradzimy.
[#20] Re: Awaria CDTV

@kwaku85, post #19

Zgadzam się.. w 100% wina relacji ROMu ..

Wiem bo przez to raz przeszedłem nie w CDTV a w A600 kolegi.

[#21] Re: Awaria CDTV

@kwaku85, post #19

Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie kupno na jakimś serwisie aukcyjnym "gołej" CDTV na części i kombinowanie. Ma może ktoś schemat płyty głównej czarnulki?

[#22] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #21

Bardzo prosze:

http://rapidshare.com/files/399965840/schematics.zip.html

mam nadzieje ze się przyda.

[#23] Re: Awaria CDTV

@bombermax, post #22

Oj wieeeeelkie dzięki. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :)

[#24] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #23

Spoko :)

Widzę że też masz dodatkowy RAM? Sprawdź również ten cały segment...

[#25] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #1

Witam ponownie, dziś wreszcie odpaliłem czarnulkę szeroki uśmiech
Po wyczyszczeniu wszystkich wyjmowanych układów izopropanolem, wymianie kondensatorów w zasilaczu oraz naprawie kabla SCART-RGB (dołożyłem kilka rezystorów) wyświetlił mi się ekran diagnostyczny w kicku 3.0. urządzenie 2 Manufacturer 2206 ma status Defective.
Rzeczywiście, bateria narobiła trochę szkód na rozszerzeniu Elbox-a.
Po demontażu wszystko gra jak talala szeroki uśmiech
[#26] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #25

Zajeło Ci to ponad 6 lat, gratuluje wytrwałości!!!OK
[#27] Re: Awaria CDTV

@_Skiba, post #26

Dzięki
A jak się ma sprawa z emulatorem stacji dysków np. Gotek?
I drugie pytanie, ma może ktoś wykaz kondensatorów do płyty rev.2.2.1?

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2016 20:34:02 przez BenHur
[#28] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #27

Amiga CDTV rev2.2.1
Płyta
16V 100uF x 12sztuk
50V 10uF x5
35V 22uF x9
16V 470uF x3
10V 3300uF x3
10V 470uF x1
50V 47uF x2
16V 47uF x2
25V 4,7uF x4

Panel Przedni
16 47uF x1

Zasilacz
400V 120uF x1
50V 10uF x2
50V 47uF x1
25V 100uF x2
18V 1000uF x1
25V 220uF x2
10V 1500uF x2
6,3V 1000uF x1
50V 1uF x1
i jeden blizej nie określony, nie można odczytać
[#29] Re: Awaria CDTV

@BenHur, post #27

Możesz podpiac bez żadnej elektroniki i będzie działać jako df0:
[#30] Re: Awaria CDTV

@_Skiba, post #28

Dziękuję
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem