[#1] OS3.9 iprefs i resetwb
Mam mały problem na mojej amidze klasycznej, a mianowicie, system, nie zamierza zmienić rodzielczości, wyskakuje mi okienko, że musi być zresetowany ekran WB, aby zmieniły mi się ustawienia rodzielczości, niby nic nienormalnego, ale te cholerne okienko nie znika, a właściwie ekran WB się nie resetuje, no i mam pal w 4 kolorach...
Stało się to po wrzuceniu Magellana do WBStartup, wcześniej gdy Magellan odpalał jako zamiennik było okej.
Jak mogę sprawić, żeby rodzielczość zmieniała się?

[#2] Re: OS3.9 iprefs i resetwb

@Banderas, post #1

A nie masz otwartych jakichś okien cli, ewentualnie innych programów?
Czy w tym
cholerne okienko nie znika
masz jakieś przyciski, czy jest to tylko komunikat? U mnie kiedy zamieszam w s-s, żeby widzieć co się dzieje i zostawiam komendy bez QUIET bądź >NIL:, system nie może zmienić rozdzielczości dopóki nie zamknę okien komunikatów AmigaDosu. Mam wtedy coś w rodzaju "Intuition próbuje przełączyć ekran" czy coś takiego i każe pozamykać inne okna i programy za wyjątkiem katalogów.
Może jeszcze jakiś program chodzi w tle i dlatego system nie może przestawić rodziałki. Sprawdź, co jeszcze odpala ci się w tym samym czasie, może wystarczy zmiana kolejności, albo odpal go z s-s.

P.S.
Jak nie da się inaczej, to X-Opa i wymuszam zamknięcie okna, a wtedy system może dokończyć przełączanie.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2010 22:29:31
[#3] Re: OS3.9 iprefs i resetwb

@Mordimer, post #2

mam przyciski "powtórz" i "poniechaj":D, chodzi mi o te okno o którym wspomniałeś, one sobie wyskakuje, komenda loadwb, dwie inne i dopiero endcli, ale w w tym czasie zdąrzą mi się wczytać, programy w WBStartup i już WB nie da rady się przełączyć. Ale dopóki nie dałem startu magellana z WBStartup, wszystko było okej. Wcześniej wczytywał się z własnego LoadWB.

[#4] Re: OS3.9 iprefs i resetwb

@Banderas, post #3

To odpal z jego własnego loadwb w s-s, a wywal workbenchowy.

Niestety z Magellanem nie mam żadnych doświadczeń, ale nie wiem po co dwa razy starować interfejs.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2010 22:37:54
[#5] Re: OS3.9 iprefs i resetwb

@Mordimer, post #4

On i tak przykrywa WB, a bez odpalonego WB są z nim problemy (jeśli chodzi o os 3.9). Jeśli nie był by to problem to dalej bym go uruchamiał z własnego LoadWB.

[#6] Re: OS3.9 iprefs i resetwb

@Banderas, post #5

Jakiś błędny wpis może masz w s-s lub user ?
[#7] Re: OS3.9 iprefs i resetwb

@Banderas, post #5

W takim razie wyrzuć z WBStartup pozostałe programy i zobacz, czy wszystko się odpali. Możesz też w tooltypach tych programów ustawić komendę "WAIT=" podając czas jaki ma zaczekać WB na załadowanie każdego z nich, zanim uruchomi kolejny. Lub "STARTPRI=X", gdzie X to liczba z zakresu -128 do 127. Im wyższa liczba tym wyższy priorytet. Zapewni to kolejność uruchamiania programów z WBStartup. Do wypróbowania, co powinno wystartować najpierw.

Możesz też wyłączyć średnikiem w s-s uruchamianie user-startup, jak radzi phl22. Jak ruszy, to stopniowo dodawać kolejne programy i może znajdziesz winowajcę.

A może wrzuć go do s-s zaraz po loadWB, przed tymi dwoma komendami, o których pisałeś. Jeśli załaduje się przed WBStartup, to może problem zniknie.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2010 23:06:38
[#8] Re: OS3.9 iprefs i resetwb

@Mordimer, post #7

Zwalczyłem problem, winny był soft w WBStartup, dodałem tooltype WAIT do genesisa, amidocka i opusa, teraz działa jak należy.

Dopiero teraz doczytałem, żeby wrzucić go do s-s, no trudno, ważne, że sobie poradziłem.

Dzięki:D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem