[#31] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@APC74, post #30

Siedzę dziś pół dnia, poznałem obsługę MakeCD, lecz nie udało mi się zrobić płytki. Pobrałem Twój plik - na emulatorze odpala prawidłowo!
Po odpaleniu, pokazuje splashscreen CDTV, potem Workbench by APC74 i włącza się system. Po otworzeniu ikonki z caddy (BASE), pokazuje się folder PREFS i cały czas jest chmurka zZZ.
Ale bootowanie działa - czy mógłbyś dodać program do robienia dyskietek z plików adf oraz plik NoReset?
[#32] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #31

cały czas jest chmurka zZZ

Czyli zawiesza się przy próbie otwarcia dysku, bo ikon powinno być więcej. Może CDTV nie lubi RockRidge. Zaraz to sprawdzimy.

http://www.apc74.ppa.pl/T/BASE2.exe

Drugie podejście... Standardowe ISO, bez RockRidge. To działa?

[#33] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@APC74, post #32

Działa!
Jedyną zmianę, jaką zauważyłem to brak ikonki caddy przy folderze BASE - jest tęczowa dyskietka, która się odpala, pokazuje wszystkie foldery, zegarek i notatnik działa.
Pokazuje też ikonkę DF0:BAD oraz RAMDISK.
[#34] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #33

DF0:BAD to dlatego, że pewnie w WinUAE masz wyłączoną emulację DF0: dzieje się tak, gdy ustawiasz emulację CDTV za pomocą zakładki Szybki start (Quickstart). Przejdź do zakładki Dyskietki (Floppy drives) i włącz DF0: (zaptaszkuj checkboxa przy napisie DF0:, zaraz na górze karty). Wtedy DF0:BAD powinno zniknąć (na blacie powinny być tylko 2 ikony: BASE i RamDisk).

Można założyć, że ISO jest już poprawnie skompilowane. Teraz przydałoby się dodać do niego niezbędne oprogramowanie. NoReset jest już dodany, teraz przydałoby się coś do "rozpakowywania" ADFów/DMSów itd. na dyskietki. Tylko jakie programy będą działały na AOS 1.3? Jestem leniwy i nie chce mi się sprawdzać, może ktoś pomóc?

[#35] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@APC74, post #34

Dokładnie tak, stuff do CDTV na WinUAE testuję na Quickstarcie.

Co do programu,

http://eab.abime.net/showthread.php?t=3780

ktoś napisał, że na A500 używał Transdisk, a ADF2DISK powinno pójść. Da się wrzucić oba programy, czy zajmą one za dużo RAMu?
Dodam, że CDTV standardowo posiada:
Pamięć:

* 1MB Chip RAM
* ROM 256KB z systemem operacyjnym KICKSTART 1.3
* ROM 256KB z CDTV firmware

Jeszcze pomyślałem, że możnaby w razie czego usunąć pliki zupełnie mi niepotrzebne (zegarek, notatniki, inne utilsy WB).

Ostatnia modyfikacja: 29.05.2010 20:56:08
[#36] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #35

Ale w dokumentacji adf2disk stoi, że wymaga AOS 2.0 lub nowszego...

[#37] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@APC74, post #36

Rozumiem.
A da się zrobić to samo co zrobiłeś, tylko z WB 2.0? Po odchudzeniu go z pierdół myślę, że dałoby się wsadzić te programy. No byłoby trochę nowocześniej :D

Ostatnia modyfikacja: 29.05.2010 21:13:33
[#38] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #37

A da się zrobić to samo co zrobiłeś, tylko z WB 2.0?
Nie z tą ilością pamięci, którą posiadasz.

http://www.apc74.ppa.pl/T/BASE3.exe

Obraz z TransDiskiem, ADF2Disk, unadf, undms, lha, i paroma innymi pierdółkami. Co z tego będzie działać - nie wiem, sam sprawdź.
W katalogu głównym znajdziesz m.in ikony Adf2Disk_RAM i TransDisk_RAM są to skrypty kopiujące programy adf2disk i transdisk do RAM. Dzięki temu, gdy wyjmiesz płytę, nadal będziesz mógł ich używać - wystarczy w shell wklepać

cd ram:

Choć właściwie to chyba dodałem RAM: do ścieżek, więc nawet i to nie powinno być konieczne - prawdopodobnie wystarczą same nazwy programów (+ nazwy ADF do rozpakowania, oczywiście). :)

[#39] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@APC74, post #38

Jesteś moim amigowym idolem, nie ma co :D
Dzięki wielkie - płytka nagrana, dyskietki porobione - Technological Death z dyskietki właśnie śmiga na CDTV.

OK

Aha, dla potomnych:

Nagrać obraz płytki wyżej, nagrać też oddzielną z obrazami ADF (nie korzystać z Joliet). Zabootować CDTV z płytki wyżej, uruchomić z folderu BASE plik transdisk-ram. Włożyć dyskietkę, sformatować ją przez menu WB na górnym pasku.
Uruchomić SHELL. Zamienić płytkę nagraną z obrazem wyżej na płytkę z adfami. Wpisać w konsoli

transdisk -w CD0:nazwapliku.adf

i rozpocznie się proces zapisywania na dyskietkę!

Mój mirror obrazu płyty: http://flashujemy.org/amiga/BASE.raw

Jeszcze raz dzięki!

Ostatnia modyfikacja: 30.05.2010 14:49:44

Ostatnia modyfikacja: 30.05.2010 15:12:32
[#40] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #39

Ciekawy wątek, sobie wrzuciłem w "ulubione" i dodatkowo zarchiwizowałem. Na CDTV zęby ostrzę, się mi przydadzą te cenne informacje.
Dzięki, panowie, za ciekawe pomysły i jasne wytłumaczenie tematu. piwo

Z szacunkiem
Des

[#41] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #39

Na mojej stronie, w dziale z poradnikami znalazł się tekst WinUAE i płyta startowa dla CDTV zawierający, mam nadzieję szczegółowy i wyczerpujący temat, opis tworzenia płyty startowej dla CDTV za pomocą MakeCD.
W tekście jest również link do obrazu takiej płyty.

[#42] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@APC74, post #41

Witam
Odświeżę temat. Mam problem. Przygotowuje płytę zgodnie z poradnikiem.
Przy próbie uruchomienia na WinUAE do testów wyskakuje logo CDTV i stop.
Nic się nie ładuje. Co można robić źle ?
[#43] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Dark_luke, post #42

Problem chyba rozwiązany użyłem MakeCD ze stronki http://www.estamos.de/makecd/ MakeCD 3.2d beta 12
Wersja ze stronki poradnika MakeCD 3.2d coś nie działa.

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2011 17:51:02
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem