[#1] Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB
Witam,
na wstępie napiszę, że szukałem, ale nie znalazłem potrzebnej mi informacji, więc...
Temat może się wydawać banalny, ale doprowadza mnie do szewskiej pasji.
Mianowice:
Po załadowaniu płytki CD do napędu na blacie Workbencha wyświetla się ikonka. I bardzo dobrze, ale do czasu. Jeśli wykonam restart systemu z płytą w napędzie, to po załadowaniu WB, ikona CD wpycha się jako pierwsza i powoduje chaotyczne przestawianie pozostałych ikon na blacie.
O ile dyski i inne ikony można spozycjonować na stałe, bez problemu, o tyle z ikoną CD już tak nie jest (WRITE PROTECTED). System wybiera dla niej najlepsze wg niego miejsce ekranu, czyli prawy górny róg, w którym wisi sobie spokojnie Ram Dysk i nikomu nie wadzi.
Pytanie:
Czy da się to jakoś sensownie załatwić, czy mam się nauczyć z tym żyć?
Czy można wskazać konkretne miejsce, gdzie ta ikona powinna się wyświetlić?

[#2] Re: Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB

@Mordimer, post #1

ja to rozwiazywalem tak ze wypalalem specyjalnie przygotowany Disk.info na CD-ku ..ale tobie chodzi o plyty juz istniejace ..nie wiem czy nie da sie tego spozycjonowac w def_cdromdisk.info (to co masz w RAM:env/arch

[#3] Re: Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB

@HOŁDYS, post #2

Próbowałem, ale jakoś bez skutku. Wrzuciłbym taką ikonę na CD, kiedy sobie ją spreparuję, ale pozostaną te, które nie mają ikony.

W jaki sposób taką ikonę preparowałeś?
Jakieś ToolType wpisywałeś?

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 14:46:13
[#4] Re: Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB

@Mordimer, post #1

Chyba raczej musisz nauczyć się z tym żyć, informacje o pozycji są chyba zapisywane w samych ikonach, więc zapis tych informacji na CD odpada. Najlepiej zrób miejsce w tym miejscu gdzie ona się zawsze pojawia i nie będzie Ci się rozsuwało lub zrób tak aby sterownik CD-romu zainicjował się po poleceniu loadwb, to może nie będzie rozsuwać ikon tylko pojawi się w wolnym miejscu.

[#5] Re: Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB

@rafgc, post #4

Na dysku 377 FredFish, jest program do edycji ikon IE. Można tam podać lewą i górną pozycję ikony, ale... Zawsze jest jakieś "ale". Działać ma wpisana pozycja lub najlepsza wybrana przez WB. Wygrywa - WB.

Chciałem to zastosować na domyślnych ikonach, ale wszystkie próby spełzły na niczym.
Poniższych tooltypów używa IE.
do_Gadget.LeftEdge
do_Gadget.TopEdge

Dokopałem się nawet do artykułu Grzegorza Kraszewskiego o formacie ikon
Amigi
http://teleinfo.pb.edu.pl/~krashan/articles/amigaicons/
i tam podobną informację znalazłem, ale pojęcia nie mam co zrobić, żeby to zadziałało.

P.S.
Miejsce na ikonę na blacie zawsze mogę wygospodarować, ale to będzie równoznaczne z poddaniem się na starcie, a to już nie do końca mnie urządza, bo to ja mam dyktować warunki. No chyba, że się nie da. Trzeba jednak najpierw spróbować.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 14:56:05
[#6] Re: Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB

@Mordimer, post #1

[#7] Re: Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB

@Mordimer, post #5

No to pozostaje ci tylko szukać dalej lub w ostateczności przenieść ładowanie sterownika CD-romu po poleceniu loadw w startup-sequence

....
loadwb
mount CD0:
endcli

[#8] Re: Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB

@rafgc, post #7

Dzięki rafgc,
Faktem jest, że dopóki o tym nie wspomniałeś, nie brałem pod uwagę rozwiązania najprostszego pomysł i działającego chyba, z każdą ikoną disk.info, obecną na płycie, czy też pobraną z def_CD0.info. Zapewne rozwiąże ono mój problem. OK

Jednak jestem uparty i chciałbym znaleźć inne rozwiązanie, bardziej związane z samymi parametrami ikony, jeśli to możliwe.

Nie, nie próbowałem VirtualIcons, ale chętnie się temu przyjrzę. ok, racja

Właśnie pobieżnie zerknąłem do dokumentacji VI i już na pierwszej stronie, w punkcie 2, opisano mój problem. Zatem zabieram się za dokładniejszą lekturę i testy.

Zamierzam przetestować oba sposoby.

Dzięki za podpowiedzi.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 17:55:09

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 17:56:03
[#9] Re: Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB

@Mordimer, post #1

kombinujecie, a rozwiązanie jest banalne, wystarczy dać mount cd0: po loadwb:D

edit:to się wychyliłem...

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 17:59:04
[#10] Re: Pozycjonowanie ikony CD na blacie WB

@Banderas, post #9

To już wiem, pisałem, że najciemniej pod latarnią...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem