[#1] Amiga CD32 na monitorze LCD
Witam.

Mam konsolę Amiga CD32 od dziecka i często do niej wracam. Wszystko zawsze było z nią w porządku. Teraz jednak mam problem ponieważ jestem posiadaczem monitora SyncMaster P2270HD i konsola na nim nie działa poprawnie. Kiedy podłączam konsolę kablem (z jednej strony 3xcinch z drugiej EURO) obraz mrowi tak, że prawie nic nie widać na ekranie, dźwięk jest. Mam też konsolę PlayStation 2 i tu z kolei problemem jest to, że gry wyglądają jak stare gry na PC-ta (same kratki), grafika jest o wiele wiele gorsza niż na telewizorze kineskopowym. Na początku myślałem że coś nie tak z tym monitorem skoro obie konsole szwankują, ale na forum PS2 dowiedziałem się, że jeśli chodzi o PS2 i telewizory/monitory HD to mój problem jest czymś normalnym i niewiele da się z tym zrobić. Pomyślałem więc że z konsolą Amiga CD32 jest pewnie podobnie i nie drążyłem tematu. Teraz jednak zauważyłem w jednym z postów na tym forum, że ktoś grał na 40-to calowym telewizorze LCD i że obraz był cycuś. Czy w takim razie z moim monitorem jest coś nie tak? Czy Amiga CD32 powinna działać bez problemu na monitorze LCD HD? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi!
[#2] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@Swan, post #1

Może postaraj się o kabel S-VIDEO -> EURO, obraz powinien być o wiele lepszy niż z wyjścia composite w CD32.

[#3] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@Jacques, post #2

Też tak mi sie wydaje
[#4] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@Swan, post #1

Ten monitor ma też wejście VGA, z tego co kojarzę. Może sensownym rozwiązaniem byłby zakup scandoublera? Do nabycia w większości sklepów Amigowych jest fajny scandoubler Indivision AGA dla Amig 4000 i CD32. Ma tylko jeden minus: cenę...

[#5] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@Swan, post #1

Typowy "kratkowy" obraz to wynik skalowania obrazów małej rozdzielczości jak 320x256 (większość gier amigowych) czy 640x480 (większość gier PS2, sprawdź te które obsługują 1080 przez component, podbno GT4 obsługuje) do rozdzielczości fullHD 1920x1080, więc się nie dziw. Jeśli ktoś pisał, że na 40 calowym monitorze obraz jest "cycuś" to pewnie pisał , że jest dobry "jak na amigę..." Niektóre monitory mają filtry, które poprawiają jakość skalowanego obrazu (nie koniecznie na lepszy, ale zazwyczaj nie widać już tak pikseli).

Jeśli masz jakiegoś elektronika u boku, to możesz wyprowadzić sygnały RGB ze środka Amigi CD32 (testport, TP9) zgodnie z tym dokumentem (pod koniec):

http://www.faqs.org/faqs/amiga/CD32-FAQ/part2/

Ostatnia modyfikacja: 04.06.2010 12:28:11
[#6] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@rafgc, post #5

Pozwolę sobie odkopać temat "wyciągania" sygnałów RGB z CD32 .Stałem się posiadaczem monitora C= 1084S . Jak wiadomo CD32 nie ma wyjścia na monitor tylko svideo i czincz .I tak się zastanawiam czy jest możliwość wyciągnięcia sygnałów z płyty tak aby podłączyć CD32 pod monitor złączem 9-pin .

Znalazłem coś takiego : http://eab.abime.net/showthread.php?t=55278

Ostatnia modyfikacja: 10.07.2011 20:08:19
[#7] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@companiero, post #6

Ale ten monitor ma wejscia chincz video i sie przełącz tryb przełącznikiem wiem bo mam takim sposobem podpiete 2 amigi w 1 monitorze i jedna na kabel szeroki a druga na chincz

[#8] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@satan123, post #7

No ma czincze tak też teraz gram na pewno lepiej wygląda niż na zwykłym OTV .Mam też porównanie z Amigą podpiętą pod złącze monitorowe i tam obraz żyleta :) .

[#9] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@companiero, post #8

Obraz będzie żyleta tylko im większy monitor tym bardziej widoczne niedostatki rozdzielczości - ale to normalne. :D

[#10] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@Arkadyy, post #9

Z AMIGI CD32 da się wyjąć RGB, to przecież Amiga 1200 z CD-ROM-em
Potrzebna jest ingerencja w bebechy konsoli, parę drobnych części i wyprowadzenie nowego gniazda.

[#11] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@Arkadyy, post #9

:D Wprawdie nie na CD32, ale na moim konfigu obraz jest naprwedę żyleta.
Gry : Overkill, Prince of Persia, Galaga wygladają super. Gorzej jest z Turicanami czy Settlers. Za to Workbench smiga bez przeplotu na 1280x512 OK

[#12] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@Wojox, post #11

Ale przecież jesli monitor ma złącze euro-scart to odpowiednią przejściówką można CD32 podłączyć do LCD-ka. Przejściówka z Euro na 3 x chinch audio l+audio r +video oraz odpowiedni kabelek. Samsung SyncMaster 2770HD może być podłączaony do CD32 bez kominowania bo widziałem że ma wszystkie odpowiednie wejścia

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2011 21:58:36
[#13] Re: Amiga CD32 na monitorze LCD

@miro_78, post #12

ja mam tak podłączoną cd32 do lg 32" (3xchinch-->>euro)
obraz naprawdę bez zastrzeżeń

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem