@Des,
post #5
Nie do końca, płyta audio posiada znacznik ułatwiający identyfikację odtwarzaczowi płyty jako AudioCD, poza tym podobno w cenę płyty Audio jest wliczona jakaś opłata licencyjna dla SONY.
Płyty audio są już dzisiaj niepopularne i zapewne, może się zdarzyć, że kupi się gorszy nośnik od zwykłego CD-R.
Wyczytałem gdzieś, że najlepszą prędkością do zapisu płyty audio jest 4x, gdyż przy takiej prędkości producenci starają się uzyskać jak najlepszy wyniki, o czym ma świadczyć domyślna prędkość nagrywania CD w nagrywarkach YAMAHA i PLEXTOR. Ile w tym prawdy, to nie wiem sam, ale na wielu forach ludzie piszą, ze najlepiej im działają płytki wypalane prędkością 4-8x.
Poza tym nie każdy wie, że napis na płycie to jedno a producent nośnika to drugie, w przypadku DVD można to sprawdzić programem "DVD identifier", a CD nie wiem (może w NERO można), jakież było moje zdziwienie kiedy ujrzałem, że płyta Verbatima to tak naprawdę Mitsubishi Chemicals :), a zdarzało się nawet, po jakimś czasie seria płyt pochodziła już od innego producenta nośników mimo tej samej etykiety na płycie.
Ostatnia modyfikacja: 04.06.2010 19:54:49