[#1] CDTV - Caddy
Witam!

Nabyłem caddy taki jak tu http://www.retrotechnology.com/herbs_stuff/cdcaddy.jpg lecz Amiga nie chcę czytać płyt CD Audio.
Czy problemem może być to że zostały one nagrane z prędkością wyższą niż 1x czy też płyta audio musi byc w jakiś systematyczny sposób nagrana?

[#2] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #1

Ani jedno, ani drugie. Problemem zapewne jest nośnik - CDTV, tak jak stare napędy CD, ma duże wymagania odnośnie... hm.. siły/mocy odbitego od płyty światła(?). Jeżeli płyta CD jest słabej jakości (jest przezroczysta - przez niektóre płyty można patrzeć jak przez kolorowe szybki), to odczyt z takiej płyty (szczególnie AUDIO) może stanowić dla CDTV zbyt duże wyzwanie.

[#3] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #1

Nic nie poradzisz raczej. Płyty audio oryginalne na CDTV odsłuchuje się bez problemów. Ale takie "hand made" audio, w domu preparowane, to już różnie; diabli wiedzą, od czego to zależy - niektóre łyka, niektórych nie widzi za cholerę.
I to, z jaką prędkością były nagrywane nie ma żadnego (jak się zdążyłem zorientować) znaczenia. No wybredny ten czytnik CD jest po prostu. Swoje lata ta konstrukcja ma, trzeba jej wybaczyć kapryśność.

Z szacunkiem
Des
Ps. Ale żadnych nie czyta, czy tylko takich w domu na piecu wypalanych?

[#4] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #1

Płyty audio najlepiej jest wypalać na prędkości w której nagrywarka robi najmniej błędów (nie zawsze jest to najmniejsza), ponieważ nie ma na tych płytach danych korekcji błędów. Kiedyś, oprócz zwykłych płyt CD, były też płyty przeznaczone specjalnie do AUDIO i były one czasem sporo droższe. Może takich płyt powinieneś poszukać i sprawdzić, nie wiem, czy są one takiej jakości jak kiedyś, ale może są lepsze niż zwykłe CD.

http://allegro.pl/listing.php/search?string=AUDIO&from_showcat=1&category=4524&change_view=1

Ostatnia modyfikacja: 04.06.2010 19:01:14
[#5] Re: CDTV - Caddy

@rafgc, post #4

Hm, nigdy wcześniej się nad tym problemem nie zastanawiałem, ale wydaje mi się to lekko dziwne. Płytka CD nagrywalna, to płytka CD nagrywalna. Czym by się miała różnić taka "do audio" od takiej do "zwykłych danych"?
Możliwe, że czegoś tam o tej technologii nie wiem, ale na zdrowy rozum - dane to dane, płyta to płyta. Dla zarówno nagrywarki, jak i płyty, chyba wszystko jedno, co się na niej nagrywa - czy wave, czy jpg, czy avi, czy co tam jeszcze.
Przecież wszystko sprowadza się do zer i jedynek, prawda?

Z szacunkiem
Des
Ps. Rzecz raczej w samym napędzie. Mam na stanie starego, zabytkowego peceta z napędem CD x 4. Mimo, że ma swoje lata (bodaj z 1995 roku jest), to działa bez zarzutu - tyle tylko, że nie widzi/nie czyta płyt wypalanych "domowo". Ale każdego "oryginała" łyknie spokojnie.

Ostatnia modyfikacja: 04.06.2010 19:20:40
[#6] Re: CDTV - Caddy

@Des, post #5

Nie do końca, płyta audio posiada znacznik ułatwiający identyfikację odtwarzaczowi płyty jako AudioCD, poza tym podobno w cenę płyty Audio jest wliczona jakaś opłata licencyjna dla SONY.

Płyty audio są już dzisiaj niepopularne i zapewne, może się zdarzyć, że kupi się gorszy nośnik od zwykłego CD-R.

Wyczytałem gdzieś, że najlepszą prędkością do zapisu płyty audio jest 4x, gdyż przy takiej prędkości producenci starają się uzyskać jak najlepszy wyniki, o czym ma świadczyć domyślna prędkość nagrywania CD w nagrywarkach YAMAHA i PLEXTOR. Ile w tym prawdy, to nie wiem sam, ale na wielu forach ludzie piszą, ze najlepiej im działają płytki wypalane prędkością 4-8x.

Poza tym nie każdy wie, że napis na płycie to jedno a producent nośnika to drugie, w przypadku DVD można to sprawdzić programem "DVD identifier", a CD nie wiem (może w NERO można), jakież było moje zdziwienie kiedy ujrzałem, że płyta Verbatima to tak naprawdę Mitsubishi Chemicals :), a zdarzało się nawet, po jakimś czasie seria płyt pochodziła już od innego producenta nośników mimo tej samej etykiety na płycie.

Ostatnia modyfikacja: 04.06.2010 19:54:49
[#7] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #1

Powiem z wlasnego doswiadczenia stawiam po stronie sprzetu. Jako ze juz dlugo uzytkuje CD32 to spotkalem sie z plytami nagrywanymi domowym sposobem i jedne chodzily a drugie nie. Okazuje sie ze plytki do nagrywania sa roznej jakosci i o roznym skladzie, kiedys mialem nagrywarke ktora np nie wypalala plytek o niebieskawym zabarwieniu ale te zoltawe albo zielonkawe palila bezproblemowo.
Moja cd32 z reguly lyka wszystkie plytki nagrane domowym sposobem, problem maja tylko te ktore nagrane sa przez pomylke ze zbyt duza predkoscia. Tzn chodza ale sie dluzej wpisuja, zacinaja. Wystarczy nagrac plyte z mniejsza predkoscia i konsola je lyka. Oryginalne plytki audio i gry chodza bez zajakniecia... a laser ma 17 lat :/
Od samego poczatku moja CD32 nie lykala plyt CDRW, wyprubowalem najrozniejsze nosniki i niestety nawet Audio cd wypalone na CDRW nie da sie odtworzyc na mojej konsolce. Dioda wgrywania sie swieci, wpisuje, wpisuje, przerywa i tak w kolko az w koncu plyta zatrzyma sie w napedzie. Co ciekawe mam oryginalny egzemplarz singla "Firestarter" grupy prodigy i jest z videoclipem. Po wlozeniu do konsoli taki sam efekt jak po wlozeniu CDRW.

Zupelnie z innej strony, taka sama rzecz z plytami DVD, i odtwarzaczami. U moich tesciow zeby obejrzec film z kamery nagrany na plycie trzeba go nagrac na tylko jednym rodzaju Verbatimow, teraz juz bardzo slabo dostepnych. Wszystkie inne wyprubowane plytki nie daja sie uruchomic. Plyty oryginalne z filmami zazwyczaj czyta bez zajakniecia ale tez zdarzy sie jakis nowy egzemplarz z gazety ktory chodzic nie chce. .

[#8] Re: CDTV - Caddy

@Koyot1222, post #7

Z płytami CDRW, to jest tak, struktura podłoża jest całkiem inna niż w CD-R i laser nie odbija się tak fajnie jak w CD-R, przez co dużo napędów z ery CD-R ma problemy z tymi płytami.

Z tym DVD u Twoich teściów, to może być tak, że ma on skalibrowany laser do płyt tłoczonych i tak jak mówisz, odtwarza tylko jeden rodzaj płyt. Taka sama sytuacja występowała w przypadku konsoli Gamecube, gdzie oprócz chipa, trzeba było w większości wypadków jeszcze pokręcić potencjometrem regulującym szerokość wiązki lasera, by nagrywane płyty zaczęły działać. Oryginalne płyty po takiej operacji działały tak samo jak wcześniej.

[#9] Re: CDTV - Caddy

@rafgc, post #8

Zawsze ten temat też mnie gnębił. Dlaczego płyty Audio CDR są droższe i wyspecjalizowane. Otóż kumpel audiofil stwierdził że "złotko" na którym są zapisane dane jest lepszej jakości w wyniku czego kanały są szybciej wychwytywane przez laser a strata jakości jest naprawdę nieznaczna. Ile w tym prawdy nie wiem. Podsuneliście mi dobry pomyśł. Poszukam takich płyt audio w sklepie i zobaczymy co bedzie sie działo.

Co do prędkości zapisu 4x to masz kolego racje też o tym słyszałem. W roku 2000 gdzie co dopiero upowszechniały się nagrywarki na rynku domowym posiadałem 4x Sony (2000zł oO) i już wtedy pierwsze proste programy do wypalania audio zalecały nagrywać z prędkością 4x i pojawiały się się komunikaty że jest to najbardziej optymalna dla ścieżek audio prędkość wypalania.

[#10] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #1

Mnie chodzi po głowie, że kiedyś gdzieś czytałem, iż ważny jest kolor nośnika płytki tzn niebieski, złoty etc. Z tym, że nie pamiętam czy to chodziło akurat o CDTV czy też o jakieś archaiczne czytniki CD z czasów komputera łupanego. Prędkość nagrywania też ma znaczenie - wolniej tym lepiej. Pokombinuj z różnymi kolorami tak jak próbował Koyot1222 i może uda się coś wskórać.

Ostatnia modyfikacja: 04.06.2010 21:45:29
[#11] Re: CDTV - Caddy

@Tomski, post #10

Heh, no chyba chodzi o czasy "komputera łupanego". Ja dużo produkuję danych (głównie teksty i zdjęcia) i wszystko to archiwizuję na płytach, bo panicznie się boję "padnięcia" twardziela, zawodności pendrajwa i tak dalej. No i kupuję płyty do nagrywania rozmaite - jak się trafi. Raz to jakieś "no name " za osiemdziesiąt groszy z supermarketów, raz to jakieś "firmówki" od Philipsa czy Verbatima. I żadnej różnicy nie zauważyłem. Równie dobrze nagrywają się i trzymają się te "no name", jak i "firmowe".

Z szacunkiem
Des

[#12] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #9

Otóż kumpel audiofil stwierdził że "złotko" na którym są zapisane dane jest lepszej jakości w wyniku czego kanały są szybciej wychwytywane przez laser a strata jakości jest naprawdę nieznaczna.

Twój kumpel najwyraźniej nie znał się zasadzie odczytu z płyty CD, nie wiem o co chodzi z tym wychwytywaniem, na płycie nie ma żadnych kanałów, jest tylko ścieżka z danymi a laser czyta je ze stała prędkością, dane są przekazywane do przetwornika DA i dopiero tam jest generowany sygnał AUDIO. Jakość dźwięku zależy od tego, czy nie ma przekłamań w odczycie płyty, bo jak już wspomniałem wcześniej, na płycie AudioCD nie ma korekcji błędów. Im lepiej nagrana płyta tym mniej błędów w odczycie i jakość jest lepsza.

Co do tych kolorów, to raczej chodziło o producenta nośnika, bo kolor nie ma tu nic do rzeczy, co najwyżej może osłabić światło lasera gdy jest inny niż czerwony. Pamiętam, że do PSX kiedyś był taki okres, że wszyscy kupowali niebieskie płyty Verbatima, bo takie u niektórych tylko działały, ale te czasy już minęły. Jak ja miałem PSX ze 3 lata temu to już tych niebieskich płyt nie było, a to co miałem do wyboru mój sfatygowany laser czytał w miarę dobrze.

[#13] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #1

Problemem nie jest czytnik w samej Amidze, tylko badziewia jakie sprzedawane są dziś na rynku CD. Poszukaj płyt nagranych kilka lat temu- przeczyta każdą. Nowej nie odczyta nagranej na najlepszej nagrywarce przy żadnej prędkości. Jedynym wyjściem dziś są dość drogie i ciężko dostępne płyty AudioCD. Płyta kosztuje kilka złociszy, ale Amiga powinna ją przeczytać. Prędkość zapisu powinna być maksymalna dla płyty.
[#14] Re: CDTV - Caddy

@kwaku85, post #13

Masz racje. Też tak postąpię Kwaku.

Swoją drogą to design CDTV bardzo mi się podoba. Co prawda wej/wyj postarzałe ma ale jakoś udało mi się wszystko połączyć ze sobą i ładnie stoi pod telewizorkiem. 1 płytę w końcu mi odczytała, i przyznam że jakość dźwięku stoi na na prawdę przyzwoitym poziomie. Także 50zł jakie na nią wydałem (przełącznik kicków, pilot i obudowa w świetnym stanie!) to niewiele..

Ostatnia modyfikacja: 06.06.2010 23:34:07
[#15] Re: CDTV - Caddy

@rafgc, post #12

Co do tych kolorów, to raczej chodziło o producenta nośnika, bo kolor nie ma tu nic do rzeczy,

Ma znaczenie -> http://www.cdrinfo.pl/artykuly/koloryplyt/

[#16] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #14

Trzeba przyznać. Miałem swego czasu CDTV i bardzo mi się podobała. Niestety często używałem odtwarzacza płyt i nie byłem zadowolony do końca z niej. Dźwięk i wszystko ok, ale wkurzało nie że nic nie pokazywała, jaki track, jaki czas. Czy coś takiego, już nie pamiętam.
[#17] Re: CDTV - Caddy

@Des, post #11

Płytki No name omijam szerokim łukiem - niestety są kiepskiej jakości i lubią rozsypywać się w napędach Ostatnio wszystko palę na Verbatimach, zarówno DVD jak i CD - działają bez zarzutu. Odnośnie nagrywania płyt Audio CD - zapomnijcie o prędkości x4. Wiele współczesnych nagrywarek nawet nie pozwoli na zapis z taką prędkością. Teraz najlepiej jest próbować nagrywać z prędkością pośrednią - jeśli nagrywarka max. prędkość nagrywania płyt CD-R wynosi x48, to najlepiej Audio CD nagrywać z prędkością x24.

[#18] Re: CDTV - Caddy

@Nightmare777, post #17

Chyba że ma się w domu jeszcze Combo CDRW Plextora :) tak jak w moim wypadku tu nawet z 1x prędkością wypalam ;)

[#19] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #18

odświeżam temat pytaniem:

-czy wasza kieszonka Caddy też posiada pod spodem nienaruszoną hmm "zaślepke" a i b ??? czy należy ją zerwać? w dalszym ciągu mam problemy z odczytem płyt, chyba tylko raz jeden jedyny mi się udało odtworzyć audio. I drugie pytanie, czy jeśli wkladam pustą kieszonkę i słychać jak napęd terkocze w kólko tyk tyk tyk dosłownie, to czy to normalny objaw?

[#20] Re: CDTV - Caddy

@bombermax, post #19

Zaslepki A i B mam nienaruszone, swoja droga ciekawe do czego sluza?
Moja CDTV nie probuje ciagle krecic pustym caddy. Sprawdza raz po wlozeniu.
Co do samego odpalania plyt mozesz miec zabrudzone ktores styki wykrywajace caddy.
Moja ma to samo czasem. Raz dzialaja od 1szego wsadzenia, czasem trzeba "postrzelac" caddym. Czesciej lapie gdy caddy wsadzam z dosc duzym impetem, niz delikatnie.
Co do wypalania plyt to wypalam 8x bo mniejsza predkoscia nie moge.
Staram sie wypalac na markowych plytach, np verbatim. Jednak pare nonameow tez wypalilem i je strawila. Najwyzej po "popukaniu" caddym, ew delikatnym nasiskaniu eject pare razy, tak by plyty nie wyplulo

Zauwazylem tez ze ma wiekszy problem wystartowac z plyty, jesli plyte wloze na wylaczonej amidze. Jak ja wlacze bez plyty i wyswietli logo CDTV sa mniejsze problemy. Musze ja w koncu rozbebeszyc i obadac ten jej cdrom. Czyszczenie na pewno sie przyda.

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2010 15:42:45
[#21] Re: CDTV - Caddy

@karaczan, post #20

Dobra panowie, rozebralem naped cd z CDTV.
W sumie wiekszego dziwactwa nie widzialem do tej pory.
Styk "chyba" wykrywajacy Caddy zachowuje sie pod miernikiem ok.
Co do zaslepek A/B na Caddym, Amidze jet to totalnie obojetne, nie ma niczego co wykrywa stan tych zaslepek.
Laser jest czysciutki, za jego kondycje odpowiada malutki szczotkopedzelek ukryty w napedzie!
Znalazlem za to jakis 6 potencjometrow na plytce sterujacej napedem, jak i jeden na samym laserze. Moze nimi trzeba by poczarowac? Jak w starych zajechanych Playstation?
Jakby ktos byl kiedys zainteresowany wnetrznosciami takiego cdromu moge pozniej zamiescic fotki
Narazie wszystko dokladnie wyczyscilem(minimalny syf na laserze, jak na ten rocznik to naprawde czysty ;) ), styki popsikalem odpowiednia chemia, przesmarowalem wszystkie mechanizmy. Zloze to do kupy i zobacze jak bedzie ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem