[#1] Zasilacz
Witam.

Ostatnio nieco rozbudowałem swoja Amigę, w chwili obecnej to taka konfiguracja jak na zdjęciu ( http://img716.imageshack.us/i/dsc00335v.jpg/ )i zastanawiam się czy mój zasilacz to łyknie(tj. dodatkowa pamieć na procesor, dysk cf,sieciowka pcmcia i stacja dyskietek).

W chwili obecnej wszystko dziala na tym zasilaczu :
http://img697.imageshack.us/i/dsc00337ki.jpg/

Chce jeszcze dorzucic mały wiatraczek 4cmx4cm i tak sie zastanawiam czy nie zmienić zasilacza na jakis atx . Niby kiedyś podłączalem do amigi dysk 3,5 cala (pobór mocy moim zdaniem byl wiekszy niz teraz) ale chce zapytać, czy warto wymieniać zasilacz amigowy na ten atx, czy amigowy na razie powinien pociagnac bez problemu. Nie wykluczam też dołożenia dodatkowej pamięci 1mb chip.

Pozdrawiam.

[#2] Re: Zasilacz

@inco, post #1

Niewarto zmieniac, pociagnie. No chyba ze chcesz zmienic maly zgrabny zasilacz na kloca z wiatrakiem:)

[#3] Re: Zasilacz

@fazior, post #2

Tego chciałbym uniknąć właśnie,najbardziej podoba mi się tak jak jest teraz :).

Ale chce też uniknąć jakiś przepięć na płycie.

Pozdrawiam.

[#4] Re: Zasilacz

@inco, post #3

Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy dany zasilacz się nadaje, jest sprawdzenie poboru prądu po włączeniu amigi i porównać z danymi znamionowymi z zasilacza. aby to zrobić potrzebna jest jednak wtyczka z demontażu od innego zasilacza, luba takie bolce, które można by wcisnąć w gniazdo zasilania amigi. Potem bierzesz miernik i wstawiasz go np w linię 5V i sprawdzasz pobór, potem przekłądasz na drugą itd. W twoim przypadku masz urządzenia na 5V, więc tylko tą linią się zainteresuj.

[#5] Re: Zasilacz

@rafgc, post #4

Ja kiedyś jak miałem A600 do której wpakowałem twardziela 3.5 cala niestety firmowy zasilacz po tygodniu odpadł w przedbiegach . Efekt był taki że amiga albo się w nieoczekiwanym momencie resetowała albo zawieszała i następnie resetowała .No i musiałem zastosować zasilacz od peceta. :D
[#6] Re: Zasilacz

@Arkadyy, post #5

No tak, ja na dysku twardym jechałem dosyć długo i problemów jako takich nie było.

To jest podobno najmocniejszy zasilacz, niby ma dzialac z kartami turbo i GVP A500.

[#7] Re: Zasilacz

@inco, post #6

4,5 A ? Jeśli tak to niektórzy mieli na nim BlizzardaPPC z 060.

[#8] Re: Zasilacz

@waldiamiga, post #7

Napięcia i natężenia jak na załączonym obrazku.

[#9] Re: Zasilacz

@inco, post #8

4.5A powinno wystarczyć, karta CF nie pobiera tyle prądu co prawdziwy dysk twardy i nie powinieneś mieć problemu. Ja miałem kiedyś w A600 jakiś stary dysk 3.5" 100Mb Conner, zawiech żadnych nie miałem (całą noc grałem w UFO: Enemy Unknown na 1MB chip :) ) i chyba miałem taki zasilacz jak Twój (ciężki, niezalewany, z transformatorem w środku?).

Używaj śmiało. Najsłabszy zasilacz my chyba 3A na 5V, ja obecnie taki mam i A500 z turbo 14MHz i kontrolerem dysku na nim mi działa. Niektóre stare prądożerne dyski mogą sprawiać problemy, ale karta CF to bajka.

P.S Też tak podpisuję swoje rzeczy, aby każdy wiedział czyje to jest :)

Ostatnia modyfikacja: 08.06.2010 23:29:44
[#10] Re: Zasilacz

@inco, post #1

spokojnie pociągnie, mi taki zasilacz ciągnie A1200 z 030, dyskiem 2,5" i sieciówką na pcmcia.

[#11] Re: Zasilacz

@inco, post #1

Ja miałem A1200 z Blizzardem 1260, dyskiem 3,5 cala, CD-ROMem na zewnątrz i standardowy zasilacz sobie z tym radził bez bólu, więc w Twoim wypadku trzeba by było jeszcze trochę gratów dołożyć, żeby zaczął się "pocić" :)

[#12] Re: Zasilacz

@inco, post #8

na luzie pojdzie. a1200 z 030/40 i dyskiem 3.5" tez spokojnie zasilalo. dopiero jak cdrom dodalem to zmienilem na atx bo z wtyczkami bylo wygodniej
[#13] Re: Zasilacz

@inco, post #1

Hehe, tak się składa że właśnie to chciałem od Was usłyszeć :D

Ani trochę nie uśmiechało mi się zasilanie z dużego, brzydkiego, pełnego kabli ATX'a , niemniej jednak wolałem się upewnić.

rafgc:
P.S Też tak podpisuję swoje rzeczy, aby każdy wiedział czyje to jest usmiech

Chodzi Ci o podpis (sygnaturkę) ? Jeżeli tak to uważam,że trzeba się pochwalić :)
Tak w ogole to widzę ze forum działa tak że nie dodaje sygnaturki pod wcześniejsze posty (swoją sygnaturkę dodałem ostatnio, na moich wcześniejszych postach jej nie ma)

Pozdrawiam

[#14] Re: Zasilacz

@inco, post #13

Hehe, tak się składa że właśnie to chciałem od Was usłyszeć szeroki uśmiech

Ani trochę nie uśmiechało mi się zasilanie z dużego, brzydkiego, pełnego kabli ATX'a , niemniej jednak wolałem się upewnić.

Zajechałem taki zasilacz kartą 030/50MHz, dyskiem 3,5 cala i okazyjnie podpinanym napędem CD lub drugim dyskiem.
Potem zajechałem drugi zasilacz produkcji polskiej i przerobiłem zasilacz od PC, ten jest sprawny do dziś.

Pozdrawiam
[#15] Re: Zasilacz

@RadoslawF, post #14

Moim zdaniem zdradliwy okazał się zestaw dysk 3,5 + cdrom. To najbardziej prądożerne urządzenia.

[#16] Re: Zasilacz

@inco, post #15

Możliwe ale HD plus HD lub CD pracowało w kompie jeszcze z samym fastem i nic się nie działo a po dorobieniu się Blizzarda długo to razem nie podziałało.
Przypomnę że normalnie pracował tylko jeden HD, drugi lub CD był podłączany
okazjonalnie na czas potrzebny to przekopiowania czy zainstalowania czegoś.

Pozdrawiam
[#17] Re: Zasilacz

@inco, post #13

nie, chodziło mi o napis "moja" na klapce rozszszerzenia amigi :)

Te dodatki, które włożyłeś nie pobierają dużo prądu, najbardziej prądożernym urządzeniem jest CD-ROM, ja miaiem podłączonego do drugiego zasilacza od amigi, bo się amiga resetowała jak się płyta chciała rozkręcić.

[#18] Re: Zasilacz

@inco, post #1

Pociągnie bez problemu. :)

Na standardowym zasilaczu w porywach eksploatowałem A1200 z dyskiem 2,5" i z BlizzardemPPC (040) bez żadnych problemów.

Dopóki nie pojawią się symptomy braku mocy, nie przejmuj się.
[#19] Re: Zasilacz

@rafgc, post #17

Aaa, chodziło Ci o ten napis . Już tłumacze ;D

Po prostu mam jeszcze jedną A600 (bez flopa i kickstartu) którą nabyłem niedawno, natomiast "moja" to ta pierwsza od której zaczynałem swoją przygodę z Amiga. Był czas że cudowałem, przekładałem płyty głowne,klawiatury itp. i gdzieś w porywie euforii ją podpisałem.

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem