[#1] Elbox Zorro IV
Witam wszystkich.

Zastanawiam się właśnie nad kupnem tych złącz. Czy ktoś chciałby podzielić się wrażeniami i spostrzeżeniami odnośnie tego produktu? Jakieś uwagi? Czy są jakieś problemy typu zwiechy itp....? Wiem że to tylko zorro2 (w tym dwa sloty w trybie fast) ale dodatkowo są 4 złącza zegara no i 2 złącza zorro4 co akurat idealnie pasuje bo znam tylko dwie karty na zorroIV, mianowicie fast-ata ZIV i co ciekawsze mediator pci ZIV. Tak więc możliwości są i możliwość dalszej rozbudowy na przyszłość choćby o mediatora pci. Wydaję mi się że to całkiem ciekawy hardware!!!
[#2] Re: Elbox Zorro IV

@atarens, post #1

nie oplaca sie ... odradzam

[#3] Re: Elbox Zorro IV

@atarens, post #1

Jeżeli chcesz kupić sloty Zorro II to tylko te . Najbardziej kompatybilne rozszerzenie ZII z kartami turbo i jak zdobędziesz CV3D z obsługą FAST MODE będziesz wymiatał :)

[#4] Re: Elbox Zorro IV

@HOŁDYS, post #2

trochę za mało powiedziane......... "nie oplaca sie ... odradzam
", dlaczego tak uważasz?

[#5] Re: Elbox Zorro IV

@atarens, post #1

Rozumiem że jest mało użytkowników zorroIV i nic się więcej nie dowiem..... ;/

[#6] Re: Elbox Zorro IV

@atarens, post #5

przyrost predkosci i korzysci z ZIV do poniesciony kosztow sa nie wspolmierne..

wiec sie nie oplaca..

Pamietaj ze ZIV potrafi tylko dzialac w trybie Zorro II(chyba tylko podwojnej predkosci dzialaja Cybervision 3D Mk-II i Buddha FastZ2) ...karty obslugujace ZIII nie wykorzystasz w pelnej klasie to co oferuja stad mysle ze nie oplaca sie..

A Fast ATA na ZIV dziala porownywalanie z ta co jest wpieta w plyte A1200

Kart na ZIV graficznych chyba nie ma

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2010 11:51:43
[#7] Re: Elbox Zorro IV

@HOŁDYS, post #6

No ale chodzi o ZII dlatego uważam że są najlepszym rozwiązaniem, nikt nie będzie próbował porównywać ZII vs. ZIII . Jeżeli chodzi o wydajność w stosunku do ceny to już dawno temu schowałem to między bajki jeżeli chodzi o klasyki... Jest to sprzęt czystko kolekcjonerski nic więcej więc ile wydasz zależy tylko od tego jak bardzo lubisz klasyki :P

[#8] Re: Elbox Zorro IV

@PrzemasIII, post #7

za malo sprzetu wykorzystuje ZIV w pelnym wymiarze ..

[#9] Re: Elbox Zorro IV

@HOŁDYS, post #8

Wszystko zależy ile to ZIV ma kosztować. A zyskuje się możliwość szybszej pracy CV3D (jak już wspomniano), Fast ATA podejrzewam, że będzie lepiej działać w slotach niż nakładana na chipsety (ja mam tylko złe wspomnienia z tym). Poza tym na ZII jest sporo kart do wykorzystana, jak będziesz potrzebował SCSI to sobie możesz dowolną kartę kupić i wsadzić. Dla mnie ZIV ma więcej plusów niż samo ZII, a do ZIII nie ma co porównywać. Ja bym brał. :)

[#10] Re: Elbox Zorro IV

@PrzemasIII, post #7

No wlasnie. Nie potrzebne mi zorro3 a zorro2 zawsze sie moze przydac. Bardziej mnie ciekawi jak sprawuje sie mediator pci na z4, czy jest gorszy/lepszy od zwyklego mediatora i porty zegara czy sa w pelni funkcjonalne.

[#11] Re: Elbox Zorro IV

@PrzemasIII, post #7

No wlasnie. Nie potrzebne mi zorro3 a zorro2 zawsze sie moze przydac. Bardziej mnie ciekawi jak sprawuje sie mediator pci na z4, czy jest gorszy/lepszy od zwyklego mediatora i porty zegara czy sa w pelni funkcjonalne.

[#12] Re: Elbox Zorro IV

@atarens, post #11

Porty zegara są w pełni sprawne. To jest pierwsza zaleta slotów ZIV. Bo są 4 porty zegara + piąty na płycie. Kolejna zaleta to szybkość dwóch pierwszych slotów zorro. Może tam włożyć CyberVision 3D produkcji DCE i karta będzie działać 2x szybciej niż phase5. Podobnie z kontorlerem usb Dneb. On wykorzystuje szybkość tych przyspieszonych slotów. Ogólnie liczba kart dla tych slotów bije na głowę mediatora. Więc na pewno warto. Drugą strona medalu jest fakt, że wyjdzie to bardzo dorgo. Takie sloty to teraz około 250pln + cv3d 400pln już mamy dużo drożej niż medek. Sam Medek na ZIV kosztuje ponad 600 pln ale ja nie mam pojęcia czy można równolegle wykorzystywać karty PCi i Zorro. Jesli tak to jest to sprzęt mega wypas.

Benedykt Dziubałtowski

Edit:

Już wyczaiłem

http://amiga.resource.cx/photos/eboxz4,1
http://amiga.resource.cx/photos/mediatorz4,1

Medka się wkręca w puste miejsce na slotach ZIV. Czyli teoretycznie można wykorzystać 4sloty pci i 1 Zorro 2 oraz jeden wolny ZIV. Czy tak jest w praktyce. Nie wiem. Może się ktoś wypowie.

Edit 2:

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=118&sid=29754ef7e319178cd8fe4640bf5068fb

możliwość korzystania jednocześnie ze slotów PCI i Zorro

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2010 16:49:00
[#13] Re: Elbox Zorro IV

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

hmm, ale te zorroIV nie obsługują dma w slotach zorroIV, czyli taka standardowa fast-ata jest lepsza od tej na złącze zIV?! Ciekawe jak to się ma z podpiętym mediatorem na ZIV!

[#14] Re: Elbox Zorro IV

@atarens, post #13

Może zapytaj ELBOX?

[#15] Re: Elbox Zorro IV

@atarens, post #13

No dobrze. Przepraszam, że odkopałem takiego dinozaura, ale wczoraj wpadłem w czeluści PPA. Poczytałem, poszukałem, napisałem "gdzie trzeba i oto efekty.

@elbox
Żadna karta turbo do A1200 nie udostępnia swojej pamięci RAM w trybie DMA dla urządzeń podłączonych po drugiej stronie złącza procesora, więc od strony slotów ZIV operacje DMA do pamięci karty turbo nie są możliwe.

Mediator ZIV jest kompatybilny z oboma kontrolerami FA 1200 i FA ZIV. Mając Mediatora ZIV można korzystać z dowolnego z nich lub z obu równocześnie.
.

I jeszcze różnice FAST ATA 1200 i FAST ATA Z IV (różnica montażu to każdy wie).

@elbox
Kontrolery te różnią się sposobem startu. FA 1200 startuje w trybie zgodności z portem IDE płyty głównej - w chwili startu dyski podpięte do 1-szego portu kontrolera są obsługiwane przez ROM Amigi. Drugi port FA 1200 i wyższe tryby PIO są aktywowane komendą ATA3.driver. Oczywiście po restarcie oba porty mogą być już aktywne i szybkie.

FA ZIV startuje z BootROMu - oba jej porty są aktywne już przed startem systemu.

FA1200 zastępuje port IDE Amigi.

FA ZIV jest niezależny od portu IDE Amigi. Z FA ZIV można korzystać równocześnie z korzystaniem z portu IDE Amigi lub z kontrolera FA 1200.
.

Jeśli kogoś rozśmieszyłem tym wykopaliskiem to przepraszam, ale są ludzie, którzy pytali "wieki temu" i
nie doczekali się odpowiedzi na forum. Powyższe informacje pochodzą z pierwszej ręki drogą korespondencji przez PW.
[#16] Re: Elbox Zorro IV

@TUPCOM, post #15

Takie wykopaliska to same zalety jeżeli traktujemy portal jako bazę wiedzy. Następnym razem ktoś skorzysta z wyszukiwarki i znajdzie odpowiedź. Zatem plus dla Ciebie (a może twórca tematu ciągle szuka odpowiedzi, ha, ha )
[#17] Re: Elbox Zorro IV

@TUPCOM, post #15

Dzięki za info. Chyba kiedyś w wolnym czasie zaopatrzę się w fastatę na ZIV. Z tej na ZIII jestem zadowolony ;).
[#18] Re: Elbox Zorro IV

@baderman, post #17

Również jestem zainteresowany FA ZIV. Sloty kupiłem bardzo okazyjnie :) (sprawne). Jak nabędę tę FA to 'namacalnie" sprawdzę jak spisują się dwie FA równocześnie jak napisał mi @elbox.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem