[#1] MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?
Witam.
Kupiłem niedawno MediatoraPCI. Działa mi już karta graficzna S3 Virge.
Nie potrafię jednak uruchomić połączenia sieciowego i karty muzycznej. Szukałem wątków na necie ale nie udało mi się trafić na to, czego szukałem.
Mam problem z ustawieniem sieci z PC-WinXP. Jak skonfigurować AmiTCP by działał na karcie mediatora RTL8139? Znalazłem tylko ustawienia i sposób konfiguracji na kabel NullModem.
Co do karty muzycznej to mam ją w AHI ale przy zmianie sterownika albo jest bez efektu (wciąż gra Paula albo błąd systemu.... 80...004 lub 80...00A
Próbuję to uruchomić na systemie Os3.9.

[#2] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #1

http://www.ppa.pl/artykul-Instalacja.i.konfiguracja.AmiTCP-2_16_759.html
[#3] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #1

a czy przypadkiem nie jest potrzebne voodoo do tego zeby dzialala sieciowka i karta muzyczna?
W 3.9 masz juz gotowy stos TCP/IP
Najlepiej sprawdz polaczenie na Miami.
[#4] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Norbert, post #3

Tez mi sie tak wydaje, te inne karty w Mediatorze wykorzystują chyba pamięć graficzną Voodoo jako bufor czy jakoś tak, żeby uniknąć powolnego przesyłania danych do ramu Amigi przez złącze expansion.
[#5] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Norbert, post #3

A gdy nie mam karty Voodoo tylko VirgeDX 4mb? Czytałem w jednym z plików readme, nawiązanie do sterowników Voodoo ale nie myślałem, że bez tej karty i jej driverów nici z pozostałych kart PCI. :(

Ad konfiguracji netu to brakowało mi konfiguracji ustawień samej karty PCI. Teraz już wiem jak to zmienić. Dziękuję. Dziwne, że gdy szukałem tematu na PPA wyszukiwarka mi tego linka nie wylistowała. Może źle zadawałem pytanie.

[#6] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #5

Osobiście używałem tylko Mediatora PCI 1200 z kartą Voodoo3 i problemów z siecią nie miałem (RTL8139), ale Benedykt Dziubałtowski w tym artykule: http://www.ppa.pl/artykul-Mediator.czesc.1.pierwsze.wrazenia-1_3_1059.html
pisze o konfiguracji " S3 Virge DX 4 MB, kartą dźwiękową SB128 i sieciówką PCI Realtek" i o problemach z kartą sieciową nie wspomina.
[#7] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@zyga64, post #6

Jak wyszukać sobie np. pozostałe części tego artykułu? Przeszukuję wątki i nie potrafę na to trafić, jedynie z tego linka. Trzeba zadać pytanie w innej zakładce? Tzn. nie w forum? Pewnie dlatego wcześniej też go nie znalazłem.

[#8] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #7

Więcej części nie ma (na razie). A szukać powinieneś również poza forum np. w zakładce sprzęt na samej górze - pomiędzy giełda a programy.

[#9] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #7

Obawiam się, że Benedykt nie popełnił dalszych części artykułu na temat Mediatora.

[#10] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #1

Przerobiłem ten temat dawno temu i duet S3 Virge + RTL8139 + karta SFX nie przejdzie. Do tego jest potrzebne Voodoo3 lub lepsze. Kup Voodoo3 to podeślę ci kilka interesujących linków ;)

[#11] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #1

Zapomniałem dodać że z S3virge zadziała ci sieciówka RTL8029AS.

[#12] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@pekdar, post #10

Mi temat przeszedł. Nawet kartę TV miałem, choć trzeba oglądać obraz w mniejszym oknie.

Benedykt Dziubałtowski

[#13] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Mordimer, post #9

Benedykt popełnia dalsze części artykułów o Medku. Jeszcze gram cierpliwości proszę :)

Od miesiąca mam sprawnego medka i apollo 040. OD tego też momentu pracuje nad kolejnymi częściami.

Benedykt Dziubałtowski

[#14] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

hmmm.. interesujące. Myślę nad tym i myślę i w sumie rzeczywiście, czemu by miało nie zadziałać. Sprawdziłbym w docach od sterowników ale moja ami jest obecnie nieczynna. Płyta główna będzie przechodzić rewitalizację i wszystko mam w częściach pierwszych

[#15] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@pekdar, post #11

Mam taką sieciwkę - RTL8029AS.
Mam też kartę Trident którą Mediator wykrywa ale brak sterowników do niej. Na tych z kart zorro ze zmianą "board" w iconinfo nie działa.

Skoro powinno jednak działać na tym co mam to popróbuję. Jak znajdę chwilę to przekonfiguruję TCP i zobaczę czy jednak pójdzie. Skoro u Pana Benedykta działało to może mi też się uda. Z kartą jakoś doszedłem.

Voodo 3 i też poszukam ;) S3 to przypadkiem mi z PC zostało.

[#16] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@zyga64, post #2

Próbowałem różnych konfiguracji AmiTCP (ether0 do 3, FastEthernet, MediatorNet, Unit=0 do 3) i sieć nie startuje. Wywołuje jakąś bibliotekę bsdsocket.library, której nie ma ani na płytach z MA (mam ich z 7) ani na aminecie oraz kod błedu związany z interfejsem a czasem z brakiem urządzenia lub niewłaściwym jego numerem.
Czy ether0 oznacza domyślny nr urządzenia i zawsze jest "0"? Jaki nr urządzenia wpisać? Nie działa mi ani na domyślnym "1" ani na nr z PCIINFO. Skoro w artykule nie było o tym mowy więc na początku tego nie ruszałem. Potem zmieniałem ale wciąż jest to samo.
Mam wpięte obie karty (RTL8139 i RTL8029AS) i na żadnej nie startuje. Próbowałem i na jednej i na drugiej (fastethernet i mediatornet). Być może muszę intensywniej szukać do Amisi Voodoo.

[#17] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #16

Spróbuj Genesis, albo Miami. Kilka lat używam Genesis (kiedyś z modemami telefonicznymi), teraz z Mediatorem i sieciówką i nie mam problemów.

[#18] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Olek, post #17

Dopóki nie padł mi Mediator to z 3.9 używałem właśnie Genesis i wszystko bardzo ładnie działało (+ Voodoo 3) na A4000D.
[#19] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #1

obawiam sie ze bez voodoo nie pojdzie.
[#20] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #16

Karta AS8029 powinna działac z Virge, wręcz MUSI. Pamiętam że ważna jest pisowania nazwy sterownika musi być dokładnie taka jak opisana w dokumentacji, ważna wielkość liter. Może wyjmij kart które nie działają z Virge tzn. dźwiękiową i sieciową 8139 może jest jakiś konflikt gdy te karty są w slotach.
[#21] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #1

Z tego co zauważyłem na stronie ELBOX nie ma wyróżnionej karty 8029AS może nie być obsługiwana Litery AS mają w tym przypadku swoje znaczenie.
Karta Ethernet Realtek 10MB/s Sterownik MediatorNET.device Mediator Sana RTL- 8029 [ ID sprzedawcy 10EC , indentyfikator produktu 8029 ]
Kiedyś miałem podobny problem z obsługa katy sieciowej RTL 8139B? na końcu były dwie litery nie pamiętam . Dopiero po zmianie karty z obsługiwanym CHip-setem wszystko ruszyło.
Zmiana stosu TCP nic nie pomoże proponuję zacząć od zmiany karty sieciowej. I jeszcze jedna sprawa proponuję instalację zacząć na systemie Workbench 3.1 i zainstalować AMITCP.

Ostatnia modyfikacja: 16.07.2010 11:16:03
[#22] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #1

Karta sieciowa, która nie chciała współpracować z mediatorem i sterownikiem FastEthernet.device to RTL8139DL.Po wymianie karty na inny "Chip-set?" czyli RTL8139 {A, B, C, D} karta zaczęła prawidłowo funkcjonować .

[#23] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@Rafał A-3000, post #16

Używałem Genesis z OS3.9+BB2 na sterowniku MediatorNET.device. Ten błąd o którym piszesz niczemu nie przeszkadza.

Informacyjnie: bdsocket.library jest generowane dynamicznie w pamięci po kliknięciu w połącz. Fizycznie taka biblioteka nie powinna znajdować się w LIBS: jeżeli jakimś cudem jest to skasuj ją.

Tak eth0 to domyślna nazwa interfejsu sieciowego a że masz jeden to ma zero "0". Unit powinno być 0.

A adres IP, Maskę i bramę wpisałeś gdzie trzeba?

[#24] Re: MediatorPCI - jak ustawić sieć na RTL8139 i AHI na ES1373?

@pekdar, post #23

Tak. Popróbuję jeszcze bez tamtych kart. Dziękuję. Dam znać jakie będą wyniki.
Zdaje się, że za tydzień Amiga kończy 25lat. :) Czytałe dziś artykuł p. Benedykta w Chip-ie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem