[#1] Amiga in Car
Mam pytanie( od razu że elektryk ze mnie żaden), czy wykorzystując zasilacz samochodowy do Laptopa, dało by radę zasilić Amigę?? otrzymam odpowiednie napięcia??.. nie chcę wykorzystywać przetwornicy samochodowej, a jedynie korzystać z napięcia akumulatorowego..

[#2] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #1

Wątpię bo na pewno daję jedno napięcie.
[#3] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #1

Chyba nie za bardzo. Akumulator daje 12V (no chyba że masz Kamaza to 24V :) a Amisia potrzebuje bodajże trzech napięć - +5V, +12V, -12V

[#4] Re: Amiga in Car

@waldiamiga, post #3

teoretycznie ciągnąc drugi +12v można by było go zamienić na +5V chyba, tak mi się wydaję natomiast czy da radę -12V?

[#5] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #4

Można by jeszcze inaczej spróbować , są takie wynalazki jak przetwornice prądowe .Które przerabiają np:12V prądu stałego na 230V prądu zmiennego takiego jak w gniazdku zasilającym w domu.Może by w ten sposób się z nią zabawić . :D
[#6] Re: Amiga in Car

@Arkadyy, post #5

mmhh no właśnie myślałem aby jej nie używać, ale w sumie.. ta przetwornica udźwignie ami??

http://www.allegro.pl/item1101952164_samochodowa_mocna_przetwornica_12v_230v_bigben.html

[#7] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #6

Mam wątpliwości, czy to wystarczy. Patrząc na zasilacz do A1200 - 60W, to nieco biednie wygląda ta przetwornica. Brak rozsądnego zapasu mocy. Nie ma gwarancji, że utrzyma podaną moc na wyjściu. W dodatku trzeba jeszcze na czymś obraz wyświetlić, bo inaczej to gdzie sens takiej zabawy?
Według mnie to lepiej zainwestować nieco więcej kasy i kupić przynajmniej 300W. Do laptopów latają na allegro za jakieś 80PLN. Lepsza przetwornica może przydać się również do innych zastosowań.
I nie daj się nabrać na 300W wielkimi cyframi. zwykle jest to moc chwilowa, a malutkimi podają moc ciągłą często jest to 150W i ta bardziej będzie Ciebie interesowała.

Dla przykładu popatrz na parametry podane tutaj.

http://www.allegro.pl/item1099814807_przetwornica_sinusoidalna_do_laptopa_12v_230v_300w.html

Osobiście na 150W próbowałem odpalić lutownicę (z powodzeniem) i pistolet klejowy (porażka). Do rozgrzania potrzebuje 200W.

Kupiłem przetwornicę 300W i wszystko śmiga. Oczywiście w granicach rozsądku. I nigdy nie podłączałem w ten sposób Amigi, więc się nie wypowiadam. Zresztą nie mam gołej i prądu by pewnie brakło.

P.S.
W sobotę mamy się Amipartować, to może znajdą się chętni do zrobienia testu. Przetwornica leży w bagażniku. Sam jestem ciekaw, czy da radę.

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2010 20:46:18
[#8] Re: Amiga in Car

@Mordimer, post #7

Generalnie pewnie masz rację z tą przetwornicą.. coś takiego jest mi potrzebne jako bajer na ogniska, mój GolfIV to i tak dyskoteka, lcd mam samochodowy podwieszany i podpięcie A600 z cf + 4 joy-e + dyna blaster to po kilku kielonach byłby niezłą uzupełniającą rozrywką..

[#9] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #8

Zrobisz jak uważasz, ale i tak obstawiałbym nieco mocniejszy sprzęt.

Pomysł iście szatański. Ami-laptop jako przystawka do grilla.

[#10] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #6

Dla Amigi 600 W zupełności wystarczy tam jest zasilacz 25 wat.

Benedykt Dziubałtowski

[#11] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #1

Ten temat może Ci sporo pomóc:

http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=640&page=1
Powodzenia :)

[#12] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #1

Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie Pico PSU (np. ten : http://www.allegro.pl/item1115078470_zasilacz_pico_psu_dc_dc_12v_90w_mini_itx.html ) - z 12V robi wszystkie potrzebne napięcia.

[#13] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #1

jak dobrze pamiętam -12 nie jest chyba konieczne , u mnie ami na zasilaczu od pc tak chodziła

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2010 16:51:40
[#14] Re: Amiga in Car

@WoYtEk, post #13

Przy braku -12V nie dziala port szeregowy i dzwiek jest znieksztalcony, wiec gierki wiele stracą na swojej atrakcyjnosci
[#15] Re: Amiga in Car

@WoYtEk, post #13

bez niego paula szfankuje

[#16] Re: Amiga in Car

@Banderas, post #15

dobrze wiedzieć

[#17] Re: Amiga in Car

@AdamZeku, post #1

picopsu takie jak dla efiki powinno styknac. podpinasz pod 12-15V a z drugiej strony masz napiecia jak we wtyczce atx, wiec bez problemu zasilisz amige
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem