[#1] A1200 - czarny ekran
Heja!

Odkryłem ostatnio bardzo dziwną rzecz w swojej A1200. Tzn. nie wiem na ile jest to tylko rzecz dziwna, a na ile poważna awaria, ale mniejsza z tym. Chodzi o to, że moja Amiga działa tylko i wyłącznie po podłączeniu dopałki (np. Apollo 1240), bez niej, w ogóle nie rusza!. Jest tylko czarny ekran i nawet stacja dysków nie daje znaków życia! Czy to możliwe, że przez 10 lat uśpienia, procesor 68020 na płycie głównej mógł się zepsuć ? Po podłączeniu dopałki, wszystko wraca do normy.

Jakieś pomysły ?

Pozdrawiam
MarX

[#2] Re: A1200 - czarny ekran

@MarX, post #1

Teoretycznie jest to możliwe..
ALE nie znam na tyle procedur uruchamiania płyty A1200 czy przypadkiem procek 020 nie jest wykorzystywany przez chwilę do sprawdzenia hardware A1200 a dopiero jak wszystko jest ok to "władzę" przejmuje karta turbo. Jeżeli tak jest to teoria o uszkodzonym procku 020 bierze w łeb.

Czy nic z zasilaniem nie było kombinowane? A1200 jest zasialna tylko z zasilacza z "kwadratową" wtyczką?
[#3] Re: A1200 - czarny ekran

@stachu100, post #2

Tak, Amiga zasilana jest tylko takim zasilaczem. Jestem jednak pewien, że zasilacz jest OK, bo spokojnie "ciągnie" moją A600 z HDD.

[#4] Re: A1200 - czarny ekran

@MarX, post #1

Możesz spróbować odczekać jakiś czas po włączeniu - czasami jest tak przy gołej A1200, że po włączeniu jest czarny ekran, a dopiero po chwili pojawia się wpadająca dyskietka. W tym czasie Amiga czeka bodajże na kartę pcmcia.

[#5] Re: A1200 - czarny ekran

@gorzyga, post #4

Wątpie, czekałem dosyć długo. Z resztą ekran nie zmienia kolorów. To trochę tak jakby procedura testowa w ogóle się nie odbywała. Włączam zasilanie i mam czarny ekran non-stop. Dioda power się świeci, klawiatura działa (po resecie pali się przez chwilę CapsLock). Sygnał wizyjny sprawdzałem na RGB i Compozycie.

Fatk, że Amiga nie startuje na "golasa", nie jest aż tak dużym problemem. Ciekawi mnie tylko czy ruszy z jakąś kartą z 030 na pokładzie (bo taką właśnie chcę jej niedługo sprawić). Dlatego apel do osób wybierających się na Amiga Eastern Meeting. Czy ma ktoś z was dopałkę z procesorem 030 i mógłby ją przywieść na zlot ?

Ostatnia modyfikacja: 22.07.2010 13:51:40
[#6] Re: A1200 - czarny ekran

@MarX, post #5

Witam
Mam podobny problem. Ponieważ zdobyłem amigę 1200 która była obiektem moich marzeń kilkanaście lat temu. Intryguje mnie czas od momentu włączenia do czasu pokazania się animacji z dyskietką. Dlaczego czasami trwa to kilkadziesiąt sekund? Czy to norma?
[#7] Re: A1200 - czarny ekran

@mack, post #6

Najogólniej mówiąc tak to norma.

[#8] Re: A1200 - czarny ekran

@mack, post #6

Amiga 1200 miala ROM (A600 z 2.05 takze) - ktory byl przeznaczony do rozruchu komputera z twardzielka.. w latach 1992 - 1993 twardziele IDE bardzo dlugo sie rozpedzaly i w A600 czasami nie lapal kalibracji glowicy i sygnaly READY twardego dysku .. w romie 3.0 postanowili czas oczekiwania na rozkrecenie sie tawrdego wydluzyc.

Poroponuje zdobyc tasme i podlaczyc dysk 2.5 calowy lub karte CF zobaczysz jak amiga smignie po przekreceniu przyciska power na zasilaczu.

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2010 13:12:56
[#9] Re: A1200 - czarny ekran

@HOŁDYS, post #8

To o czym piszesz owe opóźnienie zostało wprowadzone w romie 3.1 a nie 3.0

Benedykt Dziubałtowski

[#10] Re: A1200 - czarny ekran

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

mylisz sie .. od 3.0 amiga startuje dluzej ..
proponuje sprawdzic..ROM 3.1 po prostu odziedziczyl gdyz byl platforma bazowa z 3.0

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2010 09:32:02
[#11] Re: A1200 - czarny ekran

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

3.0 startuje (czeka) dluzej od 2.0x, a 3.1 jeszcze dluzej niz 3.0 bo okazalo sie ze 3.0 w niektorych przypadkach i tak czekal za krotko.

[#12] Re: A1200 - czarny ekran

@altcomputing, post #11

Dokładnie tak.

[#13] Re: A1200 - czarny ekran

@11MASTEr, post #12

To o czym piszesz owe opóźnienie zostało wprowadzone w romie 3.1 a nie 3.0

czyli reasumujac znowu Benedykt sie mylil :)

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2010 10:45:27
[#14] Re: A1200 - czarny ekran

@HOŁDYS, post #13

Każdy się myli, Ty też. I ja również.
[#15] Re: A1200 - czarny ekran

@stachu100, post #14

mi wolno.. bo ja pije :)))

[#16] Re: A1200 - czarny ekran

@HOŁDYS, post #15

Ja wczoraj oblewalem zdane prawo jazdy, dzis polowka moja druga ukochana broni tytul magistra i znowu bedziemy oblewac, a jutro oblejemy (z drobnym opoznieniem) zakup Apollo 1260 od Stacha ;)

BTW z egzaminami to jest tak ze albo oblewasz zdany albo zdajesz oblany ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2010 11:38:12
[#17] Re: A1200 - czarny ekran

@MarX, post #3

[#18] Re: A1200 - czarny ekran

@stachu100, post #2

Z moich ostatnich, wnikliwych działań, współpraca amigi z turbo wygląda tak:
Amiga dostaje zasilanie.
Rozpoczyna się pierwsza operacja magistrali złożona z cykli.
W pierwszym cyklu turbo wystawia BR.
EC020 musi dokończyć operację.
Po ostatnim cyklu operacji ustawia magistralę w Zzzz
Turbo odczekuje jeden cykl i przejmuje arbitraż magistrali.
Dalej działa procesor z turbo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem