[#1] Amiga 2000 martwa
Mam taki problem. Kupiłem kabel RGB. Połączyłem monitor commodore 1084s z amigą 2000, ale jako że było ciemno przez pomyłkę podłączyłem do portu serial zamiast video. Komputer działał kilka sekund (obrazu nie było) po czym się wyłączył i już więcej się nie chce włączyć. Wogóle nie daje znaku życia, power nie świeci, wentylator nie kręci. Na płycie głównej ani w zasilaczu nie ma nic spalonego, bezpiecznik też cały. Co się mogło z tym stać ?
[#2] Re: Amiga 2000 martwa

@badi2, post #1

Co się mogło z tym stać ?

Coś się zepsuło.

A ak na serio:
Wątpię żeby ktokolwiek na świecie wskazał Ci uszkodzony element. Po prostu oddaj sprzęt do osoby która sie na tym zna. Sam nic nie kombinuj bo narobisz jeszcze większej szkody.
[#3] Re: Amiga 2000 martwa

@badi2, post #1

O matko, przecież te porty nawet nie maja tyle samo pinów...
Nawet inne rzeczy należy robić przynajmniej przy lampce nocnej, a nie po ciemku.

O ile wiem to w kablu RGB używa się pinów
3 (red)
4 (green)
5 (blue)
11 (hsync)
12 (vsync)
16 (masa)
17 (masa)
18 (masa)
19 (masa)
20 (masa)

A w Serialu, 9 to +12V, natomiast 10 to -12V.
Może jakimś cudem 11 z RGB trafiła do któregoś z tych pinów?
Może to i niedorzeczne, ale być może nic innego się nie spaliło, tylko zasilacz (skoro się nie kręci wentylator). Spróbuj na początku z innym zasilaczem, ponieważ sam bezpiecznik jest po stronie 220V, a nie Amigi.
[#4] Re: Amiga 2000 martwa

@Andrzej Drozd, post #3

Może jakimś cudem 11 z RGB trafiła do któregoś z tych pinów?

To będzie to bo obraz RGB monitora teraz wygląda tak (wyświetlony kick 3.0)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65c1d8e122dac8af.html
Też mi się wydaje że zasilacz, ale to moja jedyna A2000 i nie mam do niej zapasowego zasilacza, a kupno samego zasilacza też chyba bedzie trudne.
[#5] Re: Amiga 2000 martwa

@badi2, post #4

Obraz wyświetlony jak rozumiem z innego komputera ?
Na zdjęciu brak synchronizacji poziomej, należy w tym momencie modlić się, aby przypadkiem awaria nie sięgła układów scalonych monitora, bo naprawa będzie nieopłacalna. Na szczęście z tego co pamiętam, na wejściu jest jakiś wtórnik/wzmacniacz (przynajmniej w moim 1085) i zapewne to poleciało. Otwórz monitor i zobacz czy nie widać śladów uszkodzeń.

W kwestii zasilacza - starego nie należy od razu spisywać na straty. Wszelkie zasilacze impulsowe* dość trudno jest niechcący uszkodzić w takim stopniu, żeby naprawa była niemożliwa. Praktycznie dyskwalifikują je tylko uszkodzenia sterownika lub jakichś egzotyczniejszych elementów (czasami trafiają się nietypowe), których nie sposób kupić.
Jeśli go otworzysz i stwierdzisz, że to nie bezpiecznik, lub bezpiecznik wywali drugi raz, mogę podjąć się naprawy po kosztach ewentualnych części, musiałbyś go tylko jakoś dostarczyć.

* - jeśli zasilacz jest liniowy (ale takie były chyba tylko do A1000/A500?) naprawa to bułka z masłem.

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 00:06:06
[#6] Re: Amiga 2000 martwa

@badi2, post #1

nie masz co się martwić, przynajmniej jeśli chodzi o Amige.
Bezpiecznik poszedł bądź w gorszej opcji cewka (która yyy jest w starszych zasilaczach? oO)
Otwórz zasilacz i sprawdź jeszcze raz bezpiecznik moze jest jednak uwalony przy końcu (nie sproskoszowany) Sprawdź też czy nie ma 2 bezpieczników ( w starych zasiłach były montowane na wejściu i wyjściu zasiłki) To że przez chwile pochodził i się wyłączył wskazuje na resztki prądu które zostały na cewie...

[#7] Re: Amiga 2000 martwa

@bombermax, post #6

Niestety, w 99% przypadków awarii zasilaczy bezpiecznik wywala jedynie, gdy zasilacz jest już uszkodzony. Co więcej, zabezpiecza praktycznie jedynie stronę pierwotną zasilacza - strona wtórna zabezpieczona jest elektronicznie, jak elektronika zawiedzie, całość może pójść z dymem.

[#8] Re: Amiga 2000 martwa

@TJM, post #7

zgadza się kolego. Tylko że miałem podobny przypadek u brachola w amidze.. podpial stacje dyskietek w nie ten port co trzeba bylo (jest jakis jeden jeszcze do ktorego mozna podpiac stacje nie wiem czy nie wlasnie serial) i wytrzasnelo mu amige... na szczescie tylko bezpiecznik poszedl... a były 2

podpinając tam gdzie nie trzeba wymusiłeś prądzicho żeby szło tam gdzie nie powinno jeśli nie zasilacz, bezpieczniki, cewki to ściechy :/ gdybam tylko...

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 01:36:30
[#9] Re: Amiga 2000 martwa

@bombermax, post #8

Widać że blade masz pojęcie o tym, jak działa zasilacz impulsowy.
Żeby po stronie pierwotnej przepalić bezpiecznik np. 2A, musiałbyś ze strony wtórnej pociągnąć kilkaset watów. Tymczasem cała strona wtórna Amigowego zasilacza nie jest w ogóle w stanie dostarczyć takiej mocy, bo wielokrotnie przekracza to graniczne parametry wielu elementów osobno i całego układu razem. Założę się, że linia +12V ma tam wydajność ograniczoną jakąś kiepską diodą która w porywach wytrzyma ze 3-4A, jeśli nie mniej, i na dodatek prąd będzie jeszcze ograniczony zdolnością rozpraszania ciepła.

To że komuś tam wywaliło bezpiecznik i po wstawieniu nowego zasilacz działał to czysty przypadek - ja też nieraz przebiegam na czerwonym świetle i jeszcze samochód mnie nie przejechał.

[#10] Re: Amiga 2000 martwa

@badi2, post #1

Ale żeby wtyczkę wideo do seriala? Tak sobie właśnie aż popatrzyłem na układ pinów... to chyba trzeba było młotkiem wbijać. Jednak sfajczyć się od tego nic nie powinno. Co najwyżej, piny powyginałeś i pozwierałeś. Zerknij, jak to wygląda, może kilka ruchów pęsetą wystarczy.

Z szacunkiem
Des

[#11] Re: Amiga 2000 martwa

@TJM, post #9

mam blade pojęcie :D bo nie czaję tematu zasilaczy. Ale na 10 awarii "10 napraw" jakie zrobiłem to był bezpiecznik oO więc echhh zaczne grać w LOTTO OK

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 04:46:19
[#12] Re: Amiga 2000 martwa

@badi2, post #4

Przede wszystkim sprawdziłbym na innym monitorze / inną amigę na tym monitorze. Następnie wybebeszyłbym układ "Denise" z jakiejś A500 i podłożył go do tej A2000. Jeśli nic nie pomoże to do akcji wkroczyć będzie musiała niestety lutownica.

[#13] Re: Amiga 2000 martwa

@altcomputing, post #12

1.jesli nie kreci zasilacz ..

odepnij zasilanie z plyty glownej ..podepnij jakis HD (zeby bylo obciazenie) i wlacz ..

brak reakcji - sprawdz bezpiecznik

Uruchom amige z innego zasilacza (o ile to mozliwe)

jesli zastartuje a bedzie czarny ekran

wymien uklady
1.Denise
2.ROM 1.3/2.0
3.Gary
4.Fat Agnus (w A2000 Lady)
5,CIA A/CIA B
Mogles nic nie uszkodzi (szczesciarz) .. ale i mogles spalic A2000

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 09:40:25
[#14] Re: Amiga 2000 martwa

@TJM, post #5

Na monitorze nie widać śladów uszkodzeń, scalaki są daleko od wejścia RGB. Które to jest wtórnik/wzmacniacz to nie wiem.

Bezpiecznik jest jeden po stronie pierwotnej, sprawny, nie wywala. Czy zasilacz liniowy czy impulsowy to nie wiem, ale jest to oryginalny z A2000 i wygląda tak
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3abe4a566228445.html

Przede wszystkim sprawdziłbym na innym monitorze / inną amigę na tym monitorze.

Obraz ten ze zdjęcia wyświetlony jest na A1200

odepnij zasilanie z plyty glownej ..podepnij jakis HD (zeby bylo obciazenie) i wlacz ..

Które druciki trzeba zewrzeć w dużej wtyczce żeby zasilacz się włączył Bo w zasilaczu ATX zielony z czarnym a tu czarnego nie ma, a bez zwierania się nie włącza
[#15] Re: Amiga 2000 martwa

@badi2, post #14

Wystarczy wcisną przycisk Power aby zasilacz wystartował. Zasilacz w Amidze 2000 Atx to jest pare lat świetlnych. Inna technologia.

Poprawice mnie jeśli źle gadam ale Ten zasilacz z Amigi 2000 i Stary PCetowy At to chyba to samo. bardzo łatwo jest przerobić zasilacz AT aby działał z Amiga 1200. Więc równie łatwo będzie przerobić At tak aby działał z Amigą 2000. Na sieci są schematy do A2k Więc jedyny problem to dostać wtyczkę zasilającą.

Benedykt Dziubałtowski

[#16] Re: Amiga 2000 martwa

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Wystarczy wcisną przycisk Power aby zasilacz wystartował

he he nie rob z niego plesni intelektualnej ..
on juz ta amige 2000 wlaczal nie raz

[#17] Re: Amiga 2000 martwa

@HOŁDYS, post #16

Nie robię pleśni z niego. Ale on chyba pomylił działanie zasilacza At z ATX.

Benedykt Dziubałtowski

[#18] Re: Amiga 2000 martwa

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Dokładnie jest tak jak mówisz, w a2k jest zasilacz AT. Jeżeli zajdzie taka potrzeba mogę sprawdzić w swojej i podać napięcia na konkretne piny, przeróbka zasilacza AT tak żeby pasował do A2K to w zasadzie żaden problem

[#19] Re: Amiga 2000 martwa

@binmoder, post #18

Aby to testowo uruchomić to potrzebne będą trzy kable, które po prostu można wetknąć do płyty głównej a2k. Chodzi o VCC, 12V i masę. Amiga powinna wystartować o ile jest sprawna. Tylko, ze pomyłka może być straszna wiec to musi robić ktoś kto się na tym zna.

Benedykt Dziubałtowski

[#20] Re: Amiga 2000 martwa

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Najgorsze jest to że nigdzie nie ma dokładnego pinouts płyty a2k, dlatego właśnie zaoferowałem swoją pomoc w ustaleniu co gdzie i jak. Mogę zrobić pomiary napięć na swoim składaku, mam perfekcyjne dojście do złącza zasilania, nie muszę rozbierać komputera tak jak właściciele oryginalnych obudów. Rewizja płyty raczej nie ma tu żadnego znaczenia, mam nadzieje?

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 22:10:53
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem