[#1] pożegnanie z WiFi i problem
musiałem się dziś pożegnać z WiFi w Amidze bo moje dwa pozostałe komputery, które służą mi na codzień nie obsługują szyfrowania WEP. Postanowiłem połączyć router z Amigą przez kabel do karty Megahertz 3CXE589EC ze złączem xjack. Niby wyszstko fajnie, skonfigurowałem Genesis, pobrało mi wszystkie adresy, tyle że w trybie online IBrowse wywala mi "host lookup failed. No DNS entry found" W którym miejscu mogłem coś skopać. Używam sterownika 3c589
[#2] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@mars, post #1

A co na Amidze pokazuje 'ifconfig'?

[#3] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@G. Kraszewski, post #2

AmiTCP nie obsługuje mojej karty
[#4] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@mars, post #3

To Genesis nie ma tej komendy? Nawet w Miami była...

[#5] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@G. Kraszewski, post #4

ifconfig wyświetla mi wszystkie parametry, które wpisywałem podczas konfiguracji połączenia
[#6] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@mars, post #5

a serwery dns sa jednym z tych parametrow? bo ja nie to dopisz :)
[#7] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@Valwit, post #6

to co mam przepisać z tego ifconfig?
[#8] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@mars, post #7

nic. on wyswietla ci tylko to co masz skonfigurowane. sprawdz czy masz dopisane jaies serwry dns, jak nie do dopisz. jak nie wiesz jakie to w ostatecznosci mozesz googlowe: 8.8.8.8 i 8.8.4.4
[#9] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@Valwit, post #8

hmm znalazłem w końcu gdzie się dopusuje DNSy i zrobiłem tak: wpisałem te od google, jest tam jeszcze jakieś pole "domain names" ale zostawiam je puste, pole "local hostname" też puste, resetuje Genesis i jakby coś sie ruszyło bo w IBrowse włącza sie animacja wyszukiwania, trwa to jakieś 2 minuty po czym to samo "no DNS entry found" :(
[#10] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@mars, post #9

Ja bym tam jednak wpisał DNS-y providera, te googlowe działają bardzo różnie czasem.

[#11] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@G. Kraszewski, post #10

lipa, z UPC też już próbowałem
[#12] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@mars, post #11

Jest jeszcze jedna kwestia.
Nie wiem czy zauważyliście, ale jakiś czas temu (jakoś w maju tego roku) dodali do DNSów certyfikaty czy tam jakieś podpisy elektroniczne (nie wnikam) i zwiększyła się znacznie długość pakietów (nie wszystkie domeny tego używają), przy czym stało się to niejako standardem.

W urządzeniach które nie przewidują takiej opcji, DNSy przestały działać lub działają niestabilnie albo wolno - nie da się niektórych domen zamienić na IP, za każdym razem kończy się to timeoutem/błędem lub w końcu za którymś razem się udaje. Może ten błąd dotknął także stack TCP/IP o którym mowa ?
Dość łatwo to sprawdzić, wystarczy posprawdzać po kolei kilkanaście domen, w tym jakieś mniej znane - nie wszystko jeszcze używa długich odpowiedzi.
Aczkolwiek jeśli w konfiguracji programowej nic się nie zmieniło, problem nie powinien wystąpić.

Ostatnia modyfikacja: 07.08.2010 00:50:22
[#13] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@TJM, post #12

czyli te całe certyfikaty to kwestia DNSa, którego wybrałem czy strony na którą chcę wejść?
[#14] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@mars, post #13

czy wpisanie adresu IP zamiast nazwy strony pozwala na wejscie na strone ?
[#15] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@Norbert, post #14

wtedy normalnie wchodzi mi na strone
[#16] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@mars, post #13

Nie wiem. O całym fakcie dowiedziałem się dopiero, gdy przestały mi częściowo działać DNSy - miałem po drodze stary router który odrzucał odpowiedzi dłuższe niż uwzględniał stary standard.
Polecam poszukać artykułów opisujących to zjawisko, w maju czytałem o tym gdzieś w newsach i coś wspomnieli o sposobach na ominięcie problemu.

[#17] Re: pożegnanie z WiFi i problem

@TJM, post #16

Ja mam aktualnie coś takiego dziwnego, że udaje mi się już wchodzić na strony przez wpisywanie adresu ale jak wejde na niektóre strony (już robie sobie czarną liste) np wirtualna polska, z którymi za nic nie mogę się połączyć to próba wejścia na nie kończy się tym, że nie da się wejśc na żadne inne strony, nawet te na które wchodziłem kilka minut wcześniej. Nie pomaga wtedy nawet reset, trzeba czekać kilkanaście minut, żeby wszystko wróciło do normy....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem