[#1] A1200 podłączona do S-Video karty TV
Witam,

Czy ktoś z was koleżanki i koledzy ma w taki sposób podłączoną Amigę żeby "monitorem" była karta TV w PC czy innym PPC Amigowym sprzęcie?

Jeśli tak to chciał bym spytać czy takie sprzęta obsługują DBLPal/Multiscan (chyba nie ;) ) albo czy w PAL da się używać 640x512 (interlaced) i czy on drży rozmazuje czy jest bez telepania wyświetlany później na LCD?

Pytam ponieważ mój LCD LG 22' TV wyświetla beznadziejnie obraz z Amigi przez SCART (a nie bardzo mam miejsce na drugi monitor po tym jak postawiłem eMaca w obudowie mATX PC z monitorem na biurku).

Proszę ewentualnie napisać jaką kartę posiadacie i chipset na jakim jest zbudowana.

Pozdr.
Thom

[#2] Re: A1200 podłączona do S-Video karty TV

@Thom/CT, post #1

ja kiedyś używałem takiej konstrukcji ale bardzo krótko, obraz odbierałem zdaje się, że przez VirtualDub i efekty były beznadziejne... przekłamana kolory i rozmazywanie obrazu przy przeciąganiu okien, gdzieś zachowałem zrzut ekranu, jak znajde to wstawie na forum. Generalnie z tego co wiem to większość takich kart obsługuje częstotliwość poziomą w zakresie 15,5 - 15,7kHz czy coś w tym rodzaju, więc z innymi trybami za bardzo nie powalczysz :)
[#3] Re: A1200 podłączona do S-Video karty TV

@Thom/CT, post #1

Czy ktoś z was koleżanki i koledzy ma w taki sposób podłączoną Amigę żeby "monitorem" była karta TV w PC ...

Tak ja używam Amigi w taki sposób.

Jeśli tak to chciał bym spytać czy takie sprzęta obsługują DBLPal/Multiscan (chyba nie )

Nie wyświetla takich trybów karta TV. Przynajmniej ta którą ja mam.

albo czy w PAL da się używać 640x512 (interlaced) i czy on drży rozmazuje czy jest bez telepania wyświetlany później na LCD?

Tak właśnie mam ustawione. Migania nie widać na LCD. Co do jakości obrazu da się używać do systemu. Poszukaj na forum moich postów czasami zamieszczałem zrzuty z ekranu właśnie z Pal:High Res Laced. W grach karta TV spisuje się gorzej. Obraz nie jest już taki ostry i płyny w dynamicznych grach.

Pytam ponieważ mój LCD LG 22' TV wyświetla beznadziejnie obraz z Amigi przez SCART (a nie bardzo mam miejsce na drugi monitor po tym jak postawiłem eMaca w obudowie mATX PC z monitorem na biurku).

Za dużo miejsca też nie mam i nie dorobiłem się jeszcze monitora LCD z tunerem TV. Poradziłem sobie tak, iż mam specjalny kabelek do obrazu. Na jednym końcu jest złącze VIDEO wtykane do Amigi. Z tego wychodzą "dwa" kable jeden to RGB SCART a drugi to kabel z wtyczką VGA(oraz oczywiście cinche od dźwięku). RGB SCART służy jedynie jak na razie do podpięcia się pod TV od czasu do czasu. A VGA jest cały czas wpięte w monitor LCD(ma dwa wejścia DVI - PC i VGA- Amiga). Do karty TV podłączony jestem przez Composite Video. Tryby "telewizyjne" wyświetlam na karcie telewizyjnej a wszystkie pozostałe co nie idą na TV bezpośrednio na monitorze. Przełączam jedynie źródło sygnału na monitorze. Nie wszystkie tryby bezpośrednio na monitorze dobrze wyglądają. Z jakiegoś powodu LCD nie skaluje ich do ekranu i trzeba ręcznie ustawiać. Da się przeżyć choć gdy tylko trafi się okazja kupić w dobrej cenie monitor LCD z TV to taki sobie sprawię. Podsumowując z własnego doświadczenia z używania Amigi w takiej konfiguracji - da się żyć i używać jej. Choć lepiej mieć monitor LCD z tunerem TV(tego nie próbowałem ale z tego co czytałem na forum ludzie sobie chwalą taki monitor).

Proszę ewentualnie napisać jaką kartę posiadacie i chipset na jakim jest zbudowana.

Karta TV to AverMedia TV Phone98, a chipsetu nie pomnę a w sterach nie widzę aby gdzieś to było ukryte. Stareńka ta karta już jest.

Ostatnia modyfikacja: 07.08.2010 21:29:02
[#4] Re: A1200 podłączona do S-Video karty TV

@Tomski, post #3

u mnie wyglądało to tak:

najgorsze były pasy przebiegające z lewej na prawo, co niezabardzo widać, karte mam WinTV hvr1200
[#5] Re: A1200 podłączona do S-Video karty TV

@mars, post #4

Ja podłączałem w ten sposób do wejścia video-in starego Radeona 8500. Po podłączeniu dobrym kablem - obraz prawie krystaliczny. Niestety rozdzielczość kończy się na PAL:Hires.

[#6] Re: A1200 podłączona do S-Video karty TV

@TJM, post #5

Eh nie mogę edytować bo godzina minęła.
Dodam jeszcze, że dla zachowania dobrej jakości kabel musi być ekranowany.
Badziewny kabel bez ekranu, z byle jakimi żyłami daje obraz rozmyty i często z latającymi ukośnymi paskami, przekłamanymi kolorami itp.
Dość dobre są porządne kable audio w grubym ekranie - kwestia zarobienia wtyczek na takim. Ewentualnie nawet koncentryk antenowy.
Jeśli sprzęty połączone są też innym kablem (np. dźwięk), to ekran powinien być podłączony z obu stron tylko na jednym przewodzie, najlepiej tym najlepszej jakości.
Reszta przewodów powinna mieć ekran podłączony tylko z jednej strony - do jednego urządzenia, warto eksperymentalnie stwierdzić jakie podłączenie daje lepsze efekty.
Połączenie z obu stron wielu ekranów tworzy pętle masy, co sprzyja zbieraniu wszelkiego rodzaju zakłóceń.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem