[#1] Apollo & walidacja
Witam!
Już z ponad tydzień nie zawracałem Wam głowy, więc już najwyższy czas.
1. Wszystkie moje problemy sprzetowe (CD, HDD, ZIP, ... - patrz poprzednie moje posty) zakończyły się. Po prostu podmieniłem Apollo 40/40 na BPPC. Słuchajcie NIE MOGĘ UWIERZYĆ, ŻE TO TEN SAM KOMPUTER!!! A więc wnioskuję na forum: PRECZ Z APOLLO!!!
2. Przenosiłem (niestety nie kopiowałem ) filemanagerem dane z ZIPa na HDD. Przywiesił się jakby to dostał reset. Powtórna próba (teraz już kopiowania) i wspaniały komunikat, że interesująca mnie partycja HDD "is valid" (czy coś takiego, ale chyba chodzi o walidację). Czy mam szansę coś z tym zrobić (oprócz sformatowania partycji)???
[#2] Re: Apollo & walidacja

@Kitech, post #1

Jeśli walidacja sama się nie zrobi ( a powinna) oraz jeśli jest to partycja FFS
to proponuje potraktować ją Disk salv'ą.
Stary program, ale działa jak należy.
Sądze, że opcja Check wystarczy.
[#3] Re: Apollo & walidacja

@Kitech, post #1

Kitech napisał(a):

> 2. Przenosiłem (niestety nie kopiowałem ) filemanagerem dane z
> ZIPa na HDD. Przywiesił się jakby to dostał reset. Powtórna
> próba (teraz już kopiowania) i wspaniały komunikat, że
> interesująca mnie partycja HDD "is valid" (czy coś takiego, ale
> chyba chodzi o walidację). Czy mam szansę coś z tym zrobić
> (oprócz sformatowania partycji)???

Jezeli komputer nie naprawia samoczynnie validacjii to sprobuj ja "przejechac" Quarterback'iem Tools lub podobnym (AmiBackTools itp.).

PS. O ile wiem to ktorys z tych programow nie pracuje poprawnie z partycjami wiekszymi niz 4GB.
[#4] Re: Apollo & walidacja

@Kitech, post #1

Do naprawienia walidacji używam programu Checkval. Sprawuje sië bardzo dobrze. Osobiście nie polecam DiskSalva.

[#5] Re: Apollo & walidacja

@spiryt, post #4

za to polecam ci zapoznanie sie z poprawnym kodowaniem.
wszystkim innym ValidateWait w s-s. do znalezienia w aminecie
[#6] Re: Apollo & walidacja

@Valwit, post #5

Polecam program TurboVal. Polski i w wielu przypadkach skuteczny. Poza tym podczas wielogodzinnej naprawy zawsze możesz sobie pograć ! :D Jeśli to jest partycja większa niż 4GB lub leży poza pierwszymi 4GB i nie używasz opcji dzielenia na partycje 4GB (4xEIDE,FastAta) to jedynym znanym mi programem do naprawy i odzyskiwania danych jest DiskMonTools. Dotyczy to oczywiście dużych dysków pow. 4 GB sformatowanych pod FFS.

[#7] Re: Apollo & walidacja

@Kitech, post #1

Witam!
Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Jest tylko jeden mały drobiazg. Z podanych przez szanownych respondentów programów, znalazłem na Aminecie jedynie DiskSalv (przez część polecany, przez część wręcz przeciwnie). Partycja, która pokazuje "Volume ... is not validated" jest sformatowana pod FFS i ma ok. 1.5GB. Dwa pytanka:
1. Jak komputer naprawia samoczynnie walidację? Włączam, widac blat Workbencha, idę na godzinę, wracam, a tu komunikat, że naprawione?
2. Gdzie można znaleźć (kupić, ściągnąć) np. AmiBackTools?
[#8] Re: Apollo & walidacja

@Kitech, post #7

Kitech napisał(a):

> 1. Jak komputer naprawia samoczynnie walidację? Włączam, widac
> blat Workbencha, idę na godzinę, wracam, a tu komunikat, że
> naprawione?

Komputer naprawia od razu po zalaczeniu go i nie c nie sygnalizuje ze juz naprawil, ale mozna to od razu zuwazyc, poniewaz podczas naprawy swieci dioda pracy dysku. Niestety podczas naprawy wczytuje sie takze system (co bardzo opznia cala operacje) i nalezy ustawic na poczatku s-s dopisac jakis program typu "wait validate" lub ustawic w mcp. Ja zdaje sie mam ustawione w prefsach FastATA. Jezeli to bie nie naprawia to moze masz cos nie tak w startup-sequence? Czesto validacja nie moze byc naprawiona ze wzgledu na bledne bloki lub jakis inny problem i nalezy ja naprawic jakims wyzej wymienionym programem, a po wylaczeniy tego programu odczekac na naprawe walwidacji.

> 2. Gdzie można znaleźć (kupić, ściągnąć) np. AmiBackTools?

Chyba nigdzie...podsylam na priv. U mnie QuarterbacTools dziala bez problemu, natomiast AmiBackToolsa nigdy nie uzywalem.
[#9] Re: Apollo & walidacja

@Kitech, post #1

Andrzeju!
Dzięki jak nie wiem co!!!
[#10] Re: Apollo & walidacja

@Andrzej Drozd, post #8

Cześć Andrzej!

> > 2. Gdzie można znaleźć (kupić, ściągnąć) np. AmiBackTools?
>
> Chyba nigdzie...podsylam na priv. U mnie QuarterbacTools dziala
> bez problemu, natomiast AmiBackToolsa nigdy nie uzywalem.

Właśnie wczoraj walczyłem z walidacją na partycji ok. 430MB Zazwyczaj system sobie radził sam, ale tym razem po długiej validacja zawiesza się, komp sie restartuje i tak w kółko. DiskSalv nie pomógł więc zwracam się o pomoc do Ciebie. Z tego co piszecie QuarterbacTools radzi sobie lepiej. Ściągnąłem też TurboVala. Może sobie poradzi, ale poprosiłbym Cię Andrzeju o przesłanie mi na skrzynkę rjack1@wp.pl QuarterbacTools bo tez go nie mam. Będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#11] Re: Apollo & walidacja

@rjack1, post #10

Jeśli to to co myślę, to tylko AmiBackTools potrafi naprawić błąd.
[#12] Re: Apollo & walidacja

@rjack1, post #10

Oba programy podeslalem na priv :)
[#13] Re: Apollo & walidacja

@Andrzej Drozd, post #3

Ja polecalbym jednak DiskSalva.

QBTools jest strasznie upierdliwy w obsludze i zawsze mialem z niego wiecej klopotow niz pozytku.
A generalnie, to nie wiem czy przypadkiem nie obydwa ostatnie programy nieobsluguja partycji 4GB+.
[#14] Re: Apollo & walidacja

@Valwit, post #5

Może napisz w czym problem z tym kodowaniem. Ja wszystko mam poprawnie, nie tylko moje odpowiedzi a i inne. Do tej pory nikt nie pisał, że ma pochrzanione litery w moich wypowiedziach.

[#15] Re: Apollo & walidacja

@spiryt, post #14

krzaczysz zamiast pisac polskimi literami. pewnie uyzwasz zestawu macgyvera i iso widzisz poprawnie mimo amiga-pl w systemie.
[#16] Re: Apollo & walidacja

@Valwit, post #15

W systemie mam zainstalowane ISO-PL

[#17] Re: Apollo & walidacja

@spiryt, post #16

moze kyemapa, stare fonty? ę (e,) masz zle
[#18] Re: Apollo & walidacja

@Valwit, post #17

Prwdopodobnie to tylko kwestia keymapa. Na razie zrezygnuje z polskich liter i poszukam lepszej mapy klawiatury. Moze Ty bys podeslal mi swoj keymap na mojego e-maila?

[#19] Re: Apollo & walidacja

@Jacek Rzeuski, post #11

Jacek moze miec racje.
"Moze", nie oznacza tu watpliwosci co do jego kompetencji,
tylko jesli disksalv nie dziala, to watpie, zeby QuarterbackTools pomogl.
te programy sa funkcjonalnie podobne i stad cale zamieszanie.
[#20] Re: Apollo & walidacja

@spiryt, post #18

moje keymapy sa na aminecie :)
[#21] Re: Apollo & walidacja

@Valwit, post #20

Znalazłem tylko jedną mape i to niemiecką. Mnie interesuje obłożenie QWERTY. W każdym razie walcze z tym również z pomocą Andrzeja Drozdy. I za każdym razem mam inne wyniki. Czyli chodzi chyba o czcionki bo problemem jest zawsze litera "e" z ogonkiem. Chyba, że jeszcze MUI coś z tym ma wspólnego. ;)

[#22] Re: Apollo & walidacja

@spiryt, post #21

http://valwit.net/bins/kbrd.lha moja aktualna dla qwerty
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem