[#31] Re: Podrasowanie Amigi 500 do standardów XXI wieku

@q800, post #30

Zbieramy fakty i opinie...

Trzeba mieć kasę, góry siana.

Dla mnie sprzęt musi mieć wartość użytkową [...] a nie być tylko kosztownym mebelkiem.

A następnie wyciągamy wniosek!

lepiej zbieraj kasę na X1000

Logiczne.

[#32] Re: Podrasowanie Amigi 500 do standardów XXI wieku

@G. Kraszewski, post #31

No widzisz, bo ja mam jakąś tam, być może naiwną, nadzieję, że jednak X1000 będzie miała wartość użytkową większą od najbardziej wypasionego klasyka; net, maszyna do pisania, muza, filmy itp. Opublikowane parametry wskazują, że ta nadzieja może nie być wcale taka płonna.
A kasa? pfff. Stać mnie było, żeby się bawić w dopieszczanie klasyka to i na X1000 będzie mnie stać i poza miłą nostalgią, której się nigdy nie wyzbyłem, dostanę coś więcej. Czego tu, przyjacielu Amigowcze, nie rozumiesz?

EDIT: Poradziłem koledze założycielowi tematu, że lepiej pociułać i kupic sprzęt z którym da się coś zrobić niż wykładać kasę (zbliżoną w rzędach wielkości) na coś co do niczego, nawet szukając na siłę, w codziennym życiu się nie przyda.
Napisałem to tak prosto jak tylko byłem w stanie.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2010 17:30:17
[#33] Re: Podrasowanie Amigi 500 do standardów XXI wieku

@q800, post #32

że jednak X1000 będzie miała wartość użytkową większą od najbardziej wypasionego klasyka

Wartość użytkowa X1000 będzie zdefiniowana przez dostępne oprogramowanie. Co oferuje AmigaOS 4, wiadomo. Nie sądzę, żeby te 250 maszyn za duże pieniądze spowodowało nagły wysyp oprogramowania...

Osobiście uważam, że MorphOS na jakimś miniaczu za 400 zł ma większą wartość użytkową. No ale nie każdy oczywiście musi się z tą opinią zgadzać.

[#34] Re: Podrasowanie Amigi 500 do standardów XXI wieku

@G. Kraszewski, post #33

Ja was panowie pogodzę , prawda jest taka że PPC wcale nie takie Rulez .
Gdyby tak było to do tej pory mieli byśmy na rynku przynajmniej parę sensownych komputerów , Które można kupić za sensowne pieniądze.
A jak jest wiemy i to dobrze i nie widać (raczej) szans żeby nagle zrobiło się miło i przyjemnie w tej materii.I pewnie już tak zostanie . :D
[#35] Re: Podrasowanie Amigi 500 do standardów XXI wieku

@Arkadyy, post #34

Nie winił bym za to procesora tylko ceny jakie muszą być przy takiej małoseryjnej produkcji.
Bardzo bym się nie zdziwił gdyby się okazało że wśród użytkowników "nowych Amig" największa grupa to posiadacze starych Maków z Amigowym systemem.

Pozdrawiam
[#36] Re: Podrasowanie Amigi 500 do standardów XXI wieku

@GenoKiller, post #1

Tuning do A1200 lub A4000.
Jak "niedzielność amigowa" nie minie, to w przyszłości Natami.
A ogólnie wystarczy WinUAE.
[#37] Re: Podrasowanie Amigi 500 do standardów XXI wieku

@q800, post #32

No widzisz, bo ja mam jakąś tam, być może naiwną, nadzieję, że jednak X1000 będzie miała wartość użytkową większą od najbardziej wypasionego klasyka

Problem tylko w tym, że X1000 ma taką wartość jaką ma AOS4.
Kup Sobie Pegaza2 lub Sam i żyj. Po prostu.
X1000 nie ma i nie będzie mieć niczego w spólnego z prawdziwą Amiga 68k.
To są mrzonki.
[#38] Re: Podrasowanie Amigi 500 do standardów XXI wieku

@q800, post #30

Amigowanie to ciężki kawałek chleba

Nieprawda.
To tylko niedoświadczenie i niewiedza dużo kosztują.
To tak jak z najnowszymi pecetami. Można kupić kompa za 12 tyś, a można kupić starszego za 600 zł (np. 3 GHz) i równie dobrze używać. Że coś nie robi się w 1 sek tylko 5 sek? Wielka róznica, niech to koń kopnie. :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem