[#1] Amiga600 a Amiga500
Witam serdecznie wszystkich amigowców.

Chciałbym w swoim pierwszym poście zadać kilka pytań, na których odpowiedzi nie znalazłem w internecie (skorzystałem również z "szukaj" na tutejszym forum). Rzecz tyczy się dwóch modeli komputera podanych w temacie.

Od pewnego czasu chciałem ponownie uruchomić Amigę500 mojego wujka, w której zepsuł się floopy drive. Próbowałem wymienić stację dyskietek z Amigi znajomego, której nie używał, ale z tyłu wyglądała inaczej i był problem z podłączeniem. Komputer wywalał błąd po wsadzaniu dyskietki, próbowałem kombinować z umiejscowieniem przelotki, ale nic to nie dało. Myślałem o kupnie stacji dyskietek na allegro, ale w większości zawsze są to przeróbki z PC i nie chciałem z nimi ryzykować.

Teraz jeden ze znajomych wujka chce sprzedać Amigę600 za niską kwotę więc wziąłem ją do sprawdzenia. Z tego co się dowiedziałem nie wszystkie gry z 500 mogą na niej chodzić i faktycznie, kilka gier działało a kilka nie. W tym momencie zaczynają się me pytania:

1. Czy jest jakiś sposób, aby gry z 500 bez problemu chodziły na 600? Lepiej kupić 600 za 50 zł czy lepiej kupić za podobną cenę 500 na allegro?
2. Gdy czytałem na temat działania gier z 500 na 600 spotkałem się z terminami, które brzmiały bodaj ocs i ecs. Czy ktoś mógłby powiedzieć o co dokładnie chodzi?
3. Czy stacja dyskietek z 600 pasowałaby do 500?

Pozdrawiam

[#2] Re: Amiga600 a Amiga500

@kelen, post #1

Ad 1
Ten sposób to emulator systemu 1.3 lub pakiet WHDLoad, ale ten ostatni tylko dla twardego dysku.

Ad 2
OCS = Original Chipset - kości graficzne montowane w A500
ECS = Enhanced Chipset - kości graficzne montowane w A600, trochę lepsze od OCS, ale gorsze od AGA montowanych w A1200.

[#3] Re: Amiga600 a Amiga500

@kelen, post #1

Flop Amigowy to flop Amigowy jedynie co się rożni to grubość stacji te w a 500 miały grubsze obudowy. Flop z a 600 będzie pasował jak wrzucisz dodatkowe dystanse.

Olej a 500 kup od wujka a600 i używaj. łatwiej i taniej ją rozbudować.

Można po prostej przeróbce podpiąć flop z PC do Amigi i tez będzie działać. Sam kiedyś handlowałem tymi stacjami i sprzedałem tego bardzo dużo.

Benedykt (jeszcze) Dziubałtowski

[#4] Re: Amiga600 a Amiga500

@PopoCop, post #2

Ad 1
Ten sposób to emulator systemu 1.3 lub pakiet WHDLoad, ale ten ostatni tylko dla twardego dysku.

Ad 2
OCS = Original Chipset - kości graficzne montowane w A500
ECS = Enhanced Chipset - kości graficzne montowane w A600, trochę lepsze od OCS, ale gorsze od AGA montowanych w A1200.

W jaki sposób można ten system emulować?
Dzięki za wyjaśnienie.

A co do postu wyżej: wymiana tej stacji dyskietek jest bezproblemowa (tj z 600 na 500)? Czy jest może gdzieś do tego jakiś tutorial?

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 15:41:14

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 15:41:36
[#5] Re: Amiga600 a Amiga500

@kelen, post #1

Ad.1 Tak. Startujesz kickstart 1.3 (taki jaki miała oryginalnie Amiga 500) z dyskietki. Każda gra powinna pójść bez problemu.

Ad.2 Kolega wyżej dobrze to wyjaśnił

Ad.3 Tak będzie pasować.

[#6] Re: Amiga600 a Amiga500

@kelen, post #4

Emulacja systemu 1.3 odbywa się programowo . Czyli wkładasz dyskietkę z emulacją amiga wczyta program następnie zresetuje się (o ile dobrze pamiętam) albo sam zresetujesz i będzie zgłaszała się starszym kickstartem tym z A500 i po robocie . Tylko że w stu procentach i tak nie udawało się uruchomić tych starszych gier z A500 na nowszej np.A600 lub A1200 ale zawsze jakiś procent więcej programów dało się odpalić .Ot i cała filozofia. :D
[#7] Re: Amiga600 a Amiga500

@bombermax, post #5

A czy dobrze pamiętam (to było z 15 lat temu jak miałem A600), że ten softKick 1.3 zżera 0,5 mega pamięci? Więc na gołej A600 nie zagrałby w gry, które wymagają "A500 1 MB".

[#8] Re: Amiga600 a Amiga500

@recedent, post #7

Ale te już zazwyczaj działały na A600, a kick wcinał coś ok 256kb ramu.

[#9] Re: Amiga600 a Amiga500

@recedent, post #7

Dobrze pamiętasz.. ale zżerał nieco mniej MB tyle ile napisł Banderas.

Tylko że w stu procentach i tak nie udawało się uruchomić tych starszych gier z A500 na nowszej np.A600 lub A1200 ale zawsze jakiś procent więcej programów dało się odpalić .Ot i cała filozofia. szeroki uśmiech

Nie wiem.. ale do roku 95 miałem naprawdę niemal każdą grę wydaną na 500.. Kick 1.3 mnie nie zawiódł. Zawsze działały! Tylko do gry chyba Cabal musiałem użyć jeszcze starszego (sic!) 1.2 ...

[#10] Re: Amiga600 a Amiga500

@kelen, post #1

Lepiej kupić A600, bo jest mniejsza i bardziej fukcjonalna, posiada przecież PCMCIA oraz IDE, w przypadku A500 musiałbyś kupować kontroler za 150zł, gdybyś chciał podłączyć dysk twardy. Co do kicstartu, to tak jak już wspomnieli forumowicze, albo dyskietkowy, który pochłania 256kb pamięci, albo sprzętowy przełącznik kickstartów jak mój, który nie zabiera nic z pamięci operacyjnej. Co do gier to nie działać mogą te źle napisane, które sobie zakładają z góry np że masz A500 i kolidować z obszarem pamięci zajmowanym przez programowy kickstart, lub też jakimś cudem będą chciały się na siłę odniesć do prawdziwego obszaru kickstartu, czyli tego, który siedzi sobie w podstawce płyty głównej. Problem ten nie będzie dotyczył wersji sprzętowej, chociaż i tak mogą się przydarzyć takie programy, którym może nie pasować rewizja płyty głównej.

Myślę, że jednak 90% problemów z odpalaniem tych gier, rozwiąże Ci wersja dyskietkowa, nie masz nic do stracenia a i samej amigi nie trzeba rozkręcać.

Jakbyś miał dysk i whdload, to praktycznie możesz zapomnieć o tych problemach w przypadku dużej większości gier.

[#11] Re: Amiga600 a Amiga500

@bombermax, post #9

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Biorę tą 600 i będę próbował z tym kickem.
[#12] Re: Amiga600 a Amiga500

@kelen, post #11

Bierz A600, bezdyskusyjnie. Tak, jak Koledzy wyżej napisali - prościej i taniej podepniesz do niej twardy dysk (praktycznie zero problemów), zamiast klasycznego twardziela możesz sobie zainstalować kartę CF, też bez problemów. Napęd CD takoż bez wydawania kupy kasy na rozmaite wynalazki podłączysz. Dzięki PCMCIA będziesz spokojnie mógł przenosić dane między PC a Ami (na przykład ściągnięte z Aminetu, czy skąd tam rzeczy). Kartę z lepszym procesorem i sporą ilością pamięci RAM też taniej i łatwiej zdobędziesz, niż analogiczny osprzęt do A500.

Sześćsetka jest bardzo przyjemną maszyną, łatwo dającą się tuningować; dla miłośnika klasycznych gier, niewymagających Agaty to idealne rozwiązanie. A i nie tylko gry, bo po dopaleniu można całkiem udatnie pobawić się użytkami, nawet i takimi, jak Cinema 4D czy obfitą ofertą "paintów". A i Octameda można odpalić, no w ogóle - "zabytkowy i zacofany, ale na swoją miarę nowoczesny komputer"

Z tym, że A500 nie wywalałbym na złom. Boże broń! Każda żywa pięćsetka z każdym rokiem zyskuje na wartości i jest czymś, co trzeba pieścić, hołubić, w puchu trzymać.

Z szacunkiem
Des

[#13] Re: Amiga600 a Amiga500

@Des, post #12

500 nie zamierzam się pozbyć, spokojnie. Nigdy bym się nie pozbył czegoś takiego :)
Co do dysku twardego to mniej więcej ile kosztują najtańsze? Wiem, że to będzie zależne od aukcji, ale zapewne jest jakaś mniej więcej stała cena?
[#14] Re: Amiga600 a Amiga500

@bombermax, post #5

A taki kickstart 1.3 dyskietkowy to jak można spreparować? Romy 1.3 mam np. z AmigaForever i co dalej?

[#15] Re: Amiga600 a Amiga500

@kelen, post #13

Hm, no do A600, która ma służyć do prostych działań (gry, trochę użytków), to możesz na wyprowadzonej taśmie podpiąć zewnętrznie dowolny dysk twardy, z tych "starych, ale jeszcze jarych". Za dysk sprawny o pojemności między 20 a 40 GB, 3,5 cala zapłacisz nie więcej jak 30 złotych. Za analogiczny, ale 2,5 cala (laptopowy, łatwiejszy do zapakowania wewnątrz) ciut więcej może, ale i to niekoniecznie. Dolicz do tego okablowanie (taśma i kabloteka do zasilania pobieranego ze złącza stacji "miękkich", czyli też jakieś 30 zeta.

Generalnie, jak się dobrze rozejrzysz, to za sto złotych polskich podepniesz do A600 twardy dysk i napęd CD.

Aczkolwiek polecam w miejsce "klasycznego" HD kartę CF. Koszt niewiele większy, a korzyści (bezawaryjność, cisza, zero problemów ze słabym zasilaczem, zero problemów z upchnięciem w obudowie). Opisy szczegółowe podłączania zarówno twardziela, jak i karty CF znajdziesz tutaj, w PPA. No i zawsze możesz o wszystko zapytać, zawsze znajdzie się ktoś, kto posłuży radą.

Z szacunkiem
Des
Ps. Podłączenie napędu CD polecam serdecznie. Koszt zerowy praktycznie, a na Allegro na przykład co i raz można zakupić płyty z ciekawym softem.

[#16] Re: Amiga600 a Amiga500

@radzik, post #14

Pewnie są jakieś specjalne tajemnicze sposoby Ja mam po prostu dyskietkę, zakupioną tysiąc lat temu na jakiejś giełdzie. Wkładam do stacji, się uruchamia, zgrzyta i piszczy, następnie automatycznie resetuje komputer i wyświetla słynną żebrzącą "łapkę", czyli startowy obrazek systemu 1.3. Jako zawzięty stary lamer, nigdy nie wnikałem w to, co na tej dyskietce jest. Grunt, że działa od kilkunastu lat

Z ukłonami
Des
Ps. Ale się też chętnie od Kolegów dowiem, jak to wygląda, jak bez takiej "magicznej" jak ta moja dyskietki, zemulować 1.3 w A600.

[#17] Re: Amiga600 a Amiga500

@Des, post #12

Z tym, że A500 nie wywalałbym na złom. Boże broń! Każda żywa pięćsetka z każdym rokiem zyskuje na wartości i jest czymś, co trzeba pieścić, hołubić, w puchu trzymać.

Heh czyli robić dokładnie jak ja :D Moja 500 leżakuje w pudełku i czeka na "Ten Dzień" kiedy to wyciągam ją z pudełka, pakuję dyskietkę z Vermerem (taka strategia gospodarczo/ekonomiczna) i gram do upadłego :D .

Najlepsze roziązanie to A600 + przełącznik KS, wygoda i funkcjonalność

[#18] Re: Amiga600 a Amiga500

@Des, post #16

Byłem w tej samej sytuacji Sprzedawca nazwał ją "łapaczka żebraczka" szeroki uśmiech
Też od lat jej używałem ale pewnego wieczoru w 2000roku poddała się ...

Niemniej jednak emulowanie Kicka 1.3 do dzisiaj mnie zaskakuje ważne że gry działały! OK więc polecam te rozwiązanie każdemu.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 21:31:33
[#19] Re: Amiga600 a Amiga500

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Benedykt Dziubałtowski:

>Olej a 500
--------
Oj, nigdy tego nie rób. :)

[#20] Re: Amiga600 a Amiga500

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #19

Przełożyć kickstart 1.3 z uwalonej a500 do a600 i praktycznie w 99% problem zgofniści rozwiązany.

[#21] Re: Amiga600 a Amiga500

@binmoder, post #17

o właśnie coś takiego http://allegro.pl/kicstart-3-1-1-3-switch-dwa-kicki-w-jednym-i1196714783.html . Ja właśnie do swojej 600 kupiłem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem