[#31] Re: Natami - kiedy?

@rzookol, post #30

Hm, znaczy się, na przykład PPC i BVison? Nie wiem, jaki konfig ma Staszek. Ale wiem że sprzęt się starzeje, płyty główne się sypia powolutku. No i coś nowego, a zarazem "klasycznego", z porządnym procesorem by się (przynajmniej mi) przydało.

Z szacunkiem
Des

[#32] Re: Natami - kiedy?

@rzookol, post #30

A ja myślę że NatAmi jeśli wyjdzie będzie kilkukrotnie szybsza od klasyka, nawet najbardziej wypasionego.
Goście optymalizują procesor jak tylko mogą. Co w 060 potrzebowało kilku cykli- tu potrzebny jest np jeden. Do tego 2 krotnie szybszy zegar i duuuużo szybsza pamięć.
Lepsze kontrolery dysków i porządna grafika. Jakaś karta dźwiękowa która będzie normalnie pracować z MP3 itd itp.
To wszystko wzięte do kupy może będzie składało się na porządnego amigowego kopa.
Ja jestem dobrej myśli, projekt ma duże szanse powodzenia a milczenie projektantów może nie oznaczać nic, lub nawet przynieść nieoczekiwany (pozytywny) finał. Chłopaki dobrze wiedzą że ze starymi procesorami motoroli nie mają co pokazywać się na rynku. I nie bez przyczyny siedzą nad 050 juz tyle czasu, zresztą o procku było pisane że jest w zasadzie w dużej części ukończony.
Jeśli to ruszy i NatAmi osiągnie sukces to zapewne doczekamy się tez tej wypasionej 070 na dużo szybszym FPGA. Trochę wiary ludziska.
[#33] Re: Natami - kiedy?

@kwaku85, post #32

no ok,ale powerpc na amikartach i tak nie przeskocza

[#34] Re: Natami - kiedy?

@rzookol, post #33

jak to nie? udowadniali juz nie raz ze natami jest szybsza od cella w ps3 , na podstawie jakiejs kulawo sportowanej gierki :)

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 23:05:46
[#35] Re: Natami - kiedy?

@DRACOX, post #34

tyle że PPC w klasykach jest jakby dodatkiem. Trochę softu na to wyszło ale esencja to i tak 68k. Do zabawy i odpalenia programów pod PPC wystarczy nawet taki 166MHz, byle by był.
[#36] Re: Natami - kiedy?

@Kwasu, post #21

400MHR to nie są dzisiejsze standardy i na pewno nie będą nimi za 5 lat.
Moim zdaniem lepiej mieć "za chwilę" 166 i z nią czekać te "5 lat" na 400 niż z klasykiem.

Może i racja, ale ja mam dwa klasyki i jeden nawet z PPC 210 MHz. Nie widzę powodu, aby kupić sobie Natami 166 MHz za wcale nie małą kasę.
To musi być naprawdę nowa jakość. Te 400 MHz dla klasyka, jak najbardziej będzie nową jakością. Ja sobie zaczekam i naprawę nie mam "ciśnienia" jak co poniektórzy, z wypiekami na twarzy w związku z X1000 za 10 tyś PLN. ;)

To jest moje hobby, a nie rywalizacja i dążenie do odchłani. ;)
[#37] Re: Natami - kiedy?

@kwaku85, post #35

No i w tym sęk. Amiga PPC Klasyczna była ogromnym rozczarowaniem. Oczywiście, rozczarowali się ci wszyscy, którzy ślepo i fanatycznie wierzyli w slogany reklamowe typu "wyprzedzamy każdy PC a dopiero potem zaczynamy się rozpędzać". Albo w informacje z "Magazynu Amiga (dla porządku - mam ogromny szacunek, mam prawie komplet i uwielbiam sięgać, wertować, czytać starocie, sporo do dziś się z MA uczę). W MA pisano - nie cytuję dosłownie, bo nie chce mi się szukać, ale sens oddaję: "Jeżeli program pracujący pod PPC trafi na instrukcje >zakazane< czyli niezrozumiałe, to się niezauważalnie dla użytkownika przełączy na 68k". Tak jakby stareńki soft "widział i potrafił korzystać" z PPC. Sobie tego makaronu nawiniętego na uszy nie wymyśliłem, tak na łamach MA pisał pan Marek Pampuch. Hm, trudno zakładać, by nie wiedział, że cep PPC będzie li tylko koprocesorem, prawda? Czyli Wielka Ściema, która to Ściema sporo złego narobiła. Znam osobiście kilka przypadków, kiedy to ludzie zapożyczali się, krtedyty brali, żeby tylko dorwać "pałerkę". Przez kilka tygodni bawili się przesuwaniem ikonek i liczeniem mipsów i flopsów, a potem klęli, wściekali się i opylali za połowę ceny. Bo ta wyśniona, wymarzona Amiga PPC nie przyspieszała doomopodobnych gier, nie dawał dopału do LW et cetera.
Jasne, jak ktoś miał choćby blade pojęcie o informatyce, to się na to nie zlepił. Ale jaki procent userów Amigi to informatycy? Jaki procent miał siłę, czas i ochotę, by czekać na (gruszki na wierzbie) oprogramowanie zoptymalizowane pod PPC?
Ja "pałerkę" kupiłem świadomie. Żeby zobaczyć, jak to działa, co oferuje i tak dalej. Mnie niczego ciekawego nie dał cep PPC. Pobawiłem się i sprzedałem człowiekowi, który miał radochę, bo sam sobie coś pisał i lubił się bawić. Do dziś ma tę ode mnie kupioną kartę i sobie chwali. No i fajnie ale mi to na grzyb było, oprogramowanie do Desktop Video, którego używałem, nijak nie dostawało kopa dzięki PPC.
Może gdyby... Se tak pogdybam. Może gdyby karty PPC do A1200 pojawiły się dwa lata wcześniej? Może wówczas sypnęłoby programami pod ten procesor, może byłoby fajnie, może Amiga wskoczyłaby w fazę "drugiej młodości"? Ale było, jak było. Jest jak jest. Szaremu zjadaczowi amigowego chleba PPC nie dał nic.

Z szacunkiem
Des
Ps. Dla jasności - moja niechęć wobec PPC wynika z pozycji człowieka, który Amigę wykorzystywał do zawodowej, zarobkowej pracy. A, no i dla ścisłości - nie jest to tyle niechęć, co obojętność po prostu.
Pps. Może to ryzykowna teza, ale prywatnie uważam, że pojawienie się (w tym a nie innym momencie) kart z PPC paradoksalnie dobiło i do szczętu skazało nasz ukochany komputer na przeprowadzkę do niszy.

[#38] Re: Natami - kiedy?

@kwaku85, post #24

Sytuacja jak z 030 50MHz a 040 25MHz. Który jest szybszy?

W Quake i mp3, oczywiście 040/25. W jakichś innych sprawach wymagających szybkiego ramu (karty kręcone 25 są żółwiem), oczywiście wszystko co ma "megaherce", czyli 50 MHz.
Były takie "jaja" i sam to zaobserwowałem, że np. Gloom (czy coś podobnego, już nie pamietam) szybciej śmigało na 020 (tak 020) z 33 MHz, niż na 040/25 MHz. Po prostu, soft niezoptymalizowany pod proc i śmiga na "megahercach". Ale już w Doomie to inna sprawa. Natomiast Quake jeszcze inna gdyż używa koprocesora.

Dodane: Dlatego przetaktowałem w BlizzardziePPC 040 z 25 MHz (oscylator 50 MHz) na 040 MHz (oscylatorem 80 MHz). Wszystko podskoczyło, prędkość pamięci Chip jak i Fast. Prędkość HD...no wszystko :)
Póki co karta żyje. 11 lat.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 00:20:44
[#39] Re: Natami - kiedy?

@Leander, post #25

Andrzej, co Ty zrobisz z 400MHz?

Jeszcze rok temu, dokładnie we wrześniu, używałem biurowego peceta 500 MHz. Google i te sprawy w 480. To naprawdę działa. Wiem że dzsiejsze czasy to HD, ale nie potrzeba tego jeszcze używać, tylko można. :)
[#40] Re: Natami - kiedy?

@Des, post #28

Nie oczekuję zarąbistej szybkości. Już na myśl o 133 Mhz można zawrotu głowy dostać.

Ja oczekuję dużo więcej, multimedia multimediami, ale będzie też AROS.
Tak czy inaczej trzymam kciuki i cały cały czekam. Ale 3 tyś dam dopiero za 400 MHz :)
Natami jest super! I o to chodzi. :)
[#41] Re: Natami - kiedy?

@rzookol, post #30

sorry ale się mylisz, wypasione amigi takie jak staszka będą robiły kółeczka dookoła natami

Niestety co do Natami z 060 to tak. Nie pomoże też prędkość ramu czy SuperAGA. Zresztą poki co, WB chodzi w 256 kolorach. Chyba jeszcze nie ma sterowników do CGX. Ja naprawdę nie rulezuję tak jak co poniektórzy w związku z X1000.
Dokładnie wiem ile jeszcze brakuje. Dlatego z całą stanowczością jestem za Natami. Tak na trzeźwo, nie odurzony adrenaliną. Kiedyś klasykowe marzenie się spełni. :)
[#42] Re: Natami - kiedy?

@Andrzej Drozd, post #39

No wiesz, można używać pieca z pentium III, da się. Win 95 a nawet i XP będzie działał, są wersje Linux Mint specjalnie przygotowane do pracy na minimalistycznym sprzęcie.
Można, ale po co? Po co się męczyć? W przypadku Amigi - to zupełnie co innego. Bo to szlachetne hobby, i można mieć frajdę z pisania "demek" i "muzyczek" na goluśkiej A500.
Jednakowoż blaszak nie wzbudza specjalnych sentymentów, to maszyna do pracy. A pentium IV ze sporą pamięcią RAM i nagrywaczką DVD można kupić za 150 zeta. Nie widzę sensu w jaraniu się faktem, że na piecu z celeronem 300 można odpalić Worda.
Daewoo Tico można przelecieć trasę Białystok - Zakopane. Sam to w tym roku zrobiłem. Ale to jednak masochizm. No, chyba że jest się z założenia życiowym minimalistą i dobudowuje się do tego jakąś ideologię.

Z szacunkiem
Des

[#43] Re: Natami - kiedy?

@kwaku85, post #32

Lepsze kontrolery dysków i porządna grafika. Jakaś karta dźwiękowa która będzie normalnie pracować z MP3 itd itp.

Nie jakaś AGA i nie jakaś Paula. Tylko grafika i dźwięk kompatybilny z tymi układami. Czyli po włożeniu dyskietki z Super Frogiem do Natami, wszystko zobaczysz i wszystko zagra. Nowe możliwości tych układów (nie ważne że w FPGA) wymagają sterowników do standardowego AOS3. Aktualnie AOS3 odpali się tylko w grafice 8 bit oraz z dzwiękiem 8 bit (14 bit AHI). Jeszcze długa droga aby "zaimplementować" sterowniki do AOS3, aby wykorzystywał nowe możliwości tych układów. :)
Ja to wszystko kumam i jestem ostrożny z rulezowaniem.

Ale Natami RULEZ! :)
[#44] Re: Natami - kiedy?

@Andrzej Drozd, post #40

No i co z tego, że będzie AROS?
Będzie? AROS, jak mi się wydaje (bo go mam zainstalowanego) już jest Fajnie się w nim ikonki na blacie przestawia. Ładny w ogóle jest, estetyczny. Jednak póki co, niczego sensownego z AROS nie zrobiłem. Więcej mi daje goluśki, bez żadnych nawet nakładek 3.1 z kilkoma klasycznymi, świętymi dla hobbysty programami. Ale może ja głupi i leniwy jestem.

Z szacunkiem
Des

[#45] Re: Natami - kiedy?

@Andrzej Drozd, post #43

Tu bym się akurat nie bał. Jeśli już Natami się pojawi, to i pojawią się łatki, które pokażą klasycznemu softowi, że ma do czynienia z szybszym procesorem. Coś w stylu np. OxyPatchera, bez którego zabawa z prockiem 060 jest mało sensowna, bo nie daje kopa. Motorola to Motorola, bez rekompilowania stareńki Imagine wykorzysta możliwości (potencjalne, póki co) Natami. I właśnie o to chodzi. O "starąnową" Ami, dla której będzie można, ale nie będzie trzeba pisać nowego softu.
Coś fantastycznego, czego nie dały karty z PPC, niestety.

Szacun
Des

[#46] Re: Natami - kiedy?

@Des, post #44

Jednak póki co, niczego sensownego z AROS nie zrobiłem.

Ja liczę na to, że AROS 68k bedzie odpalał także "binarki" 68k. W końcu Natami jest zwykłą, choć rozszerzoną A1200/4000.
Oczywiście w systemie musi być opcja, czy "zawieszać" system softem nie pracującym w multitaskingu, czy też nie. Zresztą taki zwykły WHDLoad, też wyłącza multitasking. A po jego wyłączeniu wszystko pracuje jakby nic się nie stało. :)

To tylko moje spekulacje. :)
[#47] Re: Natami - kiedy?

@Des, post #45

Coś fantastycznego, czego nie dały karty z PPC, niestety.

Dokładnie :)
[#48] Re: Natami - kiedy?

@Andrzej Drozd, post #47

wierzysz w to co piszesz ?

[#49] Re: Natami - kiedy?

@kwaku85, post #32

"Co w 060 potrzebowało kilku cykli- tu potrzebny jest np jeden"

nie liczac instrukcji zmiennoprzecinkowych to na 060 jedynymi ktore wymagaja wiecej niz jednego cyklu sa mnozenie(2) i dzielenie (37 iirc). 060 potrafi tez wykonac wiele instrukcji "w parach" gdzie kazda z pary trwa tylko 0.5cykla. ja rozumiem ekscytacje ale chocby troche trzymajmy sie faktow

(pomijam instrukcje "specjalne" ktore nie sa normalnie uzywane w aplikacjach)

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 09:04:49
[#50] Re: Natami - kiedy?

@kiero, post #49

Piszę co czytałem na forum NatAmi. Na samych procesorach bardzo się nie znam, bazuję na tym co napisał Gunnar.
I też nie przepływa mi przez żyły adrenalina jak piszę i czytam o NatAmi, mówię tylko że bardzo bym chciał żeby się pojawiła i ma szanse się pojawić. To co ma oferować już w tym momencie jest dużym krokiem w AmiSprzęcie i przede wszystkim da nam nowy hardware, którego potrzebujemy. Ile jeszcze pociągną nasze klasyki?
A co do AROSa- mówię otwarcie że jestem przeciwnikiem systemów innych niż AOS. Owszem, są to systemy lesze, nowocześniejsze, piękne i w ogóle.
Ale co z tego? Całe Amigowe oprogramowanie zostało stworzone pod AmigaOS. Obecnie resztka ludzi zajmująca się programowaniem pod Amigę doprowadziła do rozłamu i zamiast próbować myśleć nad systemem który jest i wspólnymi siłami go ulepszać- oni bawią się AROSami, MorphOSami i innymi wynalazkami. I za chwilę ktoś powie że odpalę sobie na NatAmi emulator i będę mógł pracować na starym sofcie. A ja nie chcę. Chcę AmigaOS i chcę skupić się tylko na nim, bo dla niego jest już wiele zrobione i można to wszystko kontynuować.
[#51] Re: Natami - kiedy?

@rzookol, post #48

wierzysz w to co piszesz ?

Czy wierzę żę karty PPC nie były tym czego chcieli klasykowcy?
Poza fajnym koprocem, Quake i lepszej jakości mp3, nie było rewolucji.
Pomijam takie ciekawostki jak AOS4 i MOS na klasyka. Te ciekawostki już dawno umarły śmiercią naturalną, a klasykowcy wciąż używają AOS3.

W sensie klasycznym PPC był fajnym koprocem. :)
[#52] Re: Natami - kiedy?

@kwaku85, post #50

"Ile jeszcze pociągną nasze klasyki"

moj juz dawno przestal "ciagnac".

"Ale co z tego? Całe Amigowe oprogramowanie zostało stworzone pod AmigaOS. Obecnie resztka ludzi zajmująca się programowaniem pod Amigę doprowadziła do rozłamu i zamiast próbować myśleć nad systemem który jest i wspólnymi siłami go ulepszać- oni bawią się AROSami, MorphOSami i innymi wynalazkami."

wg twojej teorii natami bedzie wprowadzalo taki sam rozlam dodajac swoje rozszerzenia ktorych mialyby uzywac aplikacje pisane dla niej (nowe tryby graficzne, nowa paula, nowe instrukcje procesora). co do arosa, to plan jest taki, zeby pod owym arosem na natami dzialaly normalnie aplikacje z amigaosu. bez zadnej emulacji. czytasz forum a jednak chyba bardzo wybiorczo.

a teraz cos ode mnie. caly pomysl z arosem to czysta fantazja patrzac na "podejscia" osob chcacych uruchomic go na amidze. nie znajdzie sie po prostu nikt kto by to zrobil. tak samo z innymi fantastycznymi (i to nie w sensie "swietnymi") pomyslami o ktorych mozna poczytac na forum natami:)

[#53] Re: Natami - kiedy?

@kwaku85, post #50

nie całe oprogramowanie zostało zrobione na amigaos, był jeszcze powerup i warpos, nie mozna miec wiedzy wybiórczej

[#54] Re: Natami - kiedy?

@rzookol, post #53

oczywiscie, ze mozna

[#55] Re: Natami - kiedy?

@kiero, post #49

A co z instrukcjami typu skoki (bxx, jmp, jsr) czy rts? Nie mówiąc już o muls.l/mulu.l czy instrukcjach używających odczyt/zapis do pamięci.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem