[#1] Monitor czy telewizor
Witam wszystkich.
Ostatnio kupiłem A1200 i zastanawiam się co kupić monitor (14, 15 cali) czy telewizor (14, 15 cali). Prosze napiszciemi co wybrać.

Czy wna większym monitorze/telewizorze obraz będzie w okienku czy na całym ekranie i ewentualnie jakie przejściówki są mi potrzebne.

Z góry dziękuję.

pozdrawiam

[#2] Re: Monitor czy telewizor

@Szpunta, post #1

Jeśli masz dolary i chcesz dobrą jakość obrazu, wygodę, bez męczenia oczu to kup scandoubler i porządny monitor. Koszt scandoublera pozwalającego na podłączenie monitora VGA to ok 400pln.

Jeśli nie masz kasy to kup kabelek z jednej strony zakończony wtykiem Amiga RGB, z drugiej wtykiem SCART i podłącz do TV ;). Koszt ok 30pln i jakość przyzwoita jak na TV. Obraz będzie na całym ekranie.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2010 10:06:05
[#3] Re: Monitor czy telewizor

@Szpunta, post #1

Lepsza jakość obrazu jest na monitorze. Obraz jest na całym ekranie niezależnie do wielkości monitora lub TV.
Jeśli chcesz mieć monitor PAL (Commodore 1084 lub Philips 8833), to potrzebujesz jedynie odpowiedniego kabla RGB. Jeśli chcesz monitor VGA, to przyda Ci się też scandoubler.

[#4] Re: Monitor czy telewizor

@Szpunta, post #1

Pytanie kluczowe jak i do czego chcesz używać komputera.
Jeśli gierki to stary monitor PAL lub TV z gniazdem EURO i Video.
Jeśli chcesz pobawić się systemem i poużywać programów to wersja droższa czyli monitor VGA i do niego ScanDoubler aby czasem można było zagrać.

Dla tych co jeszcze nie sprawdzali, stare gry bez sprzętowego blura jaki dawały TV czy stare monitory na dobrych monitorach przez SD wyglądają gorzej. Wychodzi tzw pikseloza i widać że taki leming ma kwadratową czuprynkę i cały jest jakiś taki z kwadracików.

Pozdrawiam
[#5] Re: Monitor czy telewizor

@Szpunta, post #1

Poleciłbym też produkty Microviteca - sam używam DeltaScan 17". Ma tylko dwie wady: obudowa jest chyba ze stali czołgowej (duży i ciężki jak cholera) oraz praktycznie zerowa dostępność. Mam gierki i dema w PAL oraz system w 800x600 z rozsądną jakością obrazu do desktopu.

Edyta: Commodore 1084S lub CM8833 od Phila też daje radę do póki nie włączysz interlace. W Slam Tilcie jak się włączy multiball (3 bile na ekranie na raz) to interlace wyciąga gały nawierzch (na desktopie jest jeszcze gorzej).

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2010 10:28:15
[#6] Re: Monitor czy telewizor

@RadoslawF, post #4

Wychodzi tzw pikseloza i widać że taki leming ma kwadratową czuprynkę i cały jest jakiś taki z kwadracików.

Wiesz, dla jednych jest to wadą a dla drugich zaletą. Przecież świadczy to o "ostrym" obrazie. :)

Mogę dodać od siebie że jeżeli masz LCD TV i będziesz głównie walił w gry to wystarczy Amigę podłączyć kabelkiem RGB-SCART to LCD TV i po sprawie. :D
Wydatek minimalny, kabelek można nawet zrobić samemu. A męczoącego migania nie będzie bo LCD z zasady działania nie miga tak jak CRT. Polecam na początek!
[#7] Re: Monitor czy telewizor

@Red_Bullet, post #5

jak twoje oczy wytrzymują z trybem interlace na tym Delta scanie?

[#8] Re: Monitor czy telewizor

@Szpunta, post #1

zdecydowanie RZUTNIK LDP .. wyciaga 1280x512 bez interlacu ... a 320 cali bije kazdy tV :)

[#9] Re: Monitor czy telewizor

@mars, post #7

O wiele lepiej niż na TV/C=1084S. W zasadzie lace jest minimalny, a jeszcze w trybach VGA to już w ogóle miód.

[#10] Re: Monitor czy telewizor

@Red_Bullet, post #9

tak z ciekawości to używasz systemowego Super72 czy jakiegoś z podkręconym odświeżaniem?

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2010 18:14:12
[#11] Re: Monitor czy telewizor

@mars, post #10

Zdaje się to pierwszy z tego archiwum. Odświeżanie na poziomie 80Hz przy 800x600 daje radę. Prędkość na o3o/5o nie zabija, ale daje radę na tym jechać. Dokładnie nie jestem sprawdzić czy to te sterowniki - czytnik kart do pc wyzionął ducha i nie mam jak danych przerzucać.

[#12] Re: Monitor czy telewizor

@Red_Bullet, post #11

Mam możliwość kupienia nowego telewizora 15 calowego (nie LCD) za 340 zł. Czy lepiej by było kupić scandoublera i podłączyć do mojego monitora LCD którego mam podłączonego do Peceta?

I w zależności czy korzystałbym z amigi czy pc to odpowiedni kabelek bym podłączał do monitora.

[#13] Re: Monitor czy telewizor

@Szpunta, post #12

2 komputery do jednego monitora to zawsze trochę więcej miejsca dla Ciebie. Ja bym rozejrzał się za scandoublerem.
A jeszcze jakbyś zakombinował z jakimś przełącznikiem, żeby używać jednej klawiatury i myszki to już całkiem miodzio by było.
No i na początek można poeksperymentować i podłączyć Ami do wejścia Video w karcie graficznej w PC (jak się ma) i używać pieca jako scandoublera, ale moim zdaniem to opcja dla masochistów jest. ;)

[#14] Re: Monitor czy telewizor

@Szpunta, post #12

Ja bym dodał parę zł i kupił lcdka z dvi, scartem.

[#15] Re: Monitor czy telewizor

@pampers, post #14

A co odnośnie jakości obrazu w telewizorze i lcd?

[#16] Re: Monitor czy telewizor

@Szpunta, post #15

W telewizorze będzie bardziej rozmyty i będą prawdopodobnie cienkie czarne paski między plamkami, na lcd jest obraz jest ostrzejszy co często razi zwlaczcza w niskiej rozdzielczosci. Obraz może być lekko zniekształcony jeśli rozdzielczość, którą ustawisz nie będzie prostą podwielokrotnością rozdzielczości natywnej monitora(a zwykle nie jest), lcd ma stałą liczbe pikseli i wszystkie inne rozdzielczości są lepiej lub gorzej dopasowywane.

[#17] Re: Monitor czy telewizor

@mars, post #16

Jeśli monitor CRT posiada złącze D-Sub (VGA) to czy muszę kupić Scandoubler czy wystarczy przejściówka RGB-VGA

[#18] Re: Monitor czy telewizor

@Szpunta, post #17

Nie musisz kupować scandoublera, ale wtedy będziesz miał obraz tylko z programów, które da się wypromować - a to oznacza, że o większości gier możesz zapomnieć.
Scandoubler umożliwi wyświetlenie wszystkiego.

[#19] Re: Monitor czy telewizor

@PopoCop, post #18

troche odgrzebie temat ale , mam akurat luzny monitor Philips briliance 19"
i on z tyłu ma jakies dziwne 5 wejsc R G B (H/H+V) V
ma ktoś pojęcie co to takiego ? da rade podłączyc do tego amige ?
[#20] Re: Monitor czy telewizor

@Pitero, post #19

[#21] Re: Monitor czy telewizor

@Pitero, post #19

Monitor z gniazdami BNC. Kolory, synchronizacja - wszystko idzie osobnym kablem.

Kluczowe pytanie. Od jakiej częstotliwości odświeżanie. Jak PAL'owskie 15Khz to super. Jak 31Khz to ratuje Cię scandoubler przelotka która RGB rozbije na BNC czyli gra nie warta świeczki :)

Polecam recenzję scandoublera ELBOX na tym portalu. Dowiesz się co i jak.
[#22] Re: Monitor czy telewizor

@Hubez, post #21

własnie nie mam pojecia jak to sprawdzic, model to philips brilliance 109p ale nie moge nigdzie znalezc danych na ten temat

znalazłem takie cos
http://ec1.images-amazon.com/media/i3d/01/A/man-migrate/MANUAL000007233.pdf

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 14:21:42 przez Pitero
[#23] Re: Monitor czy telewizor

@Pitero, post #22

Horizontal scanning 30 - 107 KHz
[#24] Re: Monitor czy telewizor

@jaa2, post #23

to mi pozostaje dalej walczyc na 15" bańce :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem