[#1] CRT czy LCD
Witam.
Czy kupując monitor do amigi lepiej kupić CRT czy LCD (da się w ogóle podłączyć do amigi)?

[#2] Re: CRT czy LCD

@Szpunta, post #1

Bardzo proszę poszukaj na forum.

Było to setki razy i dokładnie dowiesz się o co biega w temacie.

[#3] Re: CRT czy LCD

@Szpunta, post #1

Jeśli LCD to z tunerem TV. Zaoszczędzisz na ScanDoublerze.
Śmiesznie na tym wyglądają tryby Laced, nieruchomy obraz nie miga, ale jakakolwiek zmiana na ekranie powoduje chwilowe miganie tego miejsca gdzie coś się zmieniło.

Pozdrawiam
[#4] Re: CRT czy LCD

@RadoslawF, post #3

Monitor LCD z tunerem TV pracuje od 50 KHz. Amiga z tego co wiem poniżej czy zatem będzie wyświetlany obraz na monitorze?

[#5] Re: CRT czy LCD

@Szpunta, post #4

Amigę podłącza się do wejścia SCART (nie do VGA!!) takiego monitora za pomocą kabla RGB->SCART. Tam częstotliwość odchylania pionowego jest 16KHz z hakiem. Działa pięknie.
[#6] Re: CRT czy LCD

@stachu100, post #5

O, to podczepię się na moment. Czy takie coś zda egzamin?

http://allegro.pl/telewizor-monitor-lcd-9-tv-analog-dvb-t-akum-i1233134424.html

Chodzi o wejście video RCA chinch.

[#7] Re: CRT czy LCD

@stachu100, post #5

Czyli kupując telewizor LCD z tunerem tv śmiało mogę go podłączyć z amigą za pomocą kabla rgb - scart?

[#8] Re: CRT czy LCD

@stachu100, post #5

15.625kHz

[#9] Re: CRT czy LCD

@AceMan, post #6

Jakość obrazu będzie taka sobie (niestety Composite jest gorsze niż Component), ale na takim małym ekranie i tak nie zauważysz szczegółów.
[#10] Re: CRT czy LCD

@Szpunta, post #7

Jeżeli ma wejście SCART (a zdecydowana większość ma) to tak.
[#11] Re: CRT czy LCD

@szuler, post #8

Zgadza się :)

http://en.wikipedia.org/wiki/PAL
[#12] Re: CRT czy LCD

@Szpunta, post #1

To zależy co chcesz robić. Omówię przykład Amigi klasycznej:

Jeśli uprawiać nostalgię przy demkach i starych grach, to polecam C1084S, gdyż ma w sobie klimat TAMTEJ epoki i daje bardzo ładny, miły dla oka obraz.

Do innych zabaw w opcji "AGA" raczej LCD, ponieważ na CRT-ku zarówno tryby 31 kHz, jak i PAL przepuszczony przez scandoubler są oczoj**** ze względu na niskie odświeżanie, które z kolei w niczym nie przeszkadza w przypadku LCD.

W przypadku posiadania w Amidze karty GFX warto się zastanowić. LCD daje naprawdę dobry obraz tylko w natywnej rozdzielczości a Amigi klasyczne nie mają mocy, aby wszystko pociągnąć np. w 1680x1080. Na CRT każdy tryb, szczególnie jeśli zostanie dobrze skonfigurowany, wygląda ładnie, bez żadnego dziwnego "blura", itp. W technologii CRT wyprodukowano wiele naprawdę znakomitych monitorów, które obecnie dostępne są za grosze lub z goła za darmo.

Zauważyłem, że nie bez znaczenia jest specyfika domowników. Jeśli masz w domu dzieci, które osiągnęły poziom wtajemniczenia "władca chaosu", to CRT ze swoją pancerną szybą ma wielkie szanse przetrwać i zmasowany ostrzał i konkurs rzutów bele czym. LCDka dziecko może skrzywdzić nawet gołą nieuzbrojoną ręką.

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2010 10:18:09
[#13] Re: CRT czy LCD

@AceMan, post #6

AceMan:

>O, to podczepię się na moment. Czy takie coś zda egzamin?
>http://allegro.pl/telewizor-monitor-lcd-9-tv-analog-dvb-t-akum-i1233134424.html
>Chodzi o wejście video RCA chinch.
---------------
Ja niekiedy podpinam do takiego moją A500 (jak również C=116, C=Plus/4, Timex 2048, Atari 800XL i chyba Atari 520 Stfm :) ) i powiem Ci, że działa bezproblemowo (wyjście z modulatora), ale te małe ekrany to dobrej jakości nie dają.
Myślę, że raczej większy, niż 9" musiałbyś szukać.
No chyba, że to na wyjazdy, do gier. To ujdzie.

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2010 15:37:20
[#14] Re: CRT czy LCD

@Daclaw, post #12

druga zasadnicza wada .. to jesli moniotr/TV LCD/plasma zepsuje ..
jest nie naprawialny laduej na smietniku tuz po gwarancji...

CRT maja szanse wskrzesienia .. a jak nie drugi kupujesz/dostajesz za przyslowiowe piwo :)

[#15] Re: CRT czy LCD

@Szpunta, post #1

Czy kupując monitor do amigi lepiej kupić CRT czy LCD (da się w ogóle podłączyć do amigi)?

Zdefiniuj pojęcie "Amiga". Odpowiedź będzie zupełnie inna w zależności od tego co rozumiesz pod pojęciem "Amiga". Nawet jeżeli masz na myśli Amigę Classic to i tak w zależności od tego co chcesz robić i o jakiej konfiguracji myślisz to odpowiedź będzie inna.

[#16] Re: CRT czy LCD

@MDW, post #15

Pewnie chodzi o ECS/AGA.
[#17] Re: CRT czy LCD

@Andrzej Drozd, post #16

Czyli kupując monitor LCD z wejściem euro czy też telewizor LCD z wejsciem euro i podłączając do nich kabel rgb-scart mogę być pewien, że obraz się pojawi i bedzie można pograć?

[#18] Re: CRT czy LCD

@Szpunta, post #17

Tak
[#19] Re: CRT czy LCD

@Andrzej Drozd, post #16

Zapewne masz rację. Jednak to tylko domysły. :)

Swoją upierdliwością chcę zwrócić uwagę na to, że nazwa "Amiga" dzisiaj już niewiele definiuje. Bez szczegółów to nie mówi nic.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2010 12:17:37
[#20] Re: CRT czy LCD

@MDW, post #19

Tak, ALE:
Komputery wyprodukowane przez C= i Escom SĄ 100% Amigami i takimi już zostaną. Ich wojenki naklejkowe nie dotyczą.
[#21] Re: CRT czy LCD

@stachu100, post #20

Ale commodorowska Amiga może być tak różna, że hoho. Do jednej konfiguracji poleciłbym CRT PAL, do innej CRT Multisync, do jeszcze innej LCD. Przecież ja nie mówię o nowych Amigach tylko tych klasycznych. :)

[#22] Re: CRT czy LCD

@MDW, post #21

I pewnie masz rację. Jednak najbardziej optymalnym wyborem (czytaj: zakup jednego urządzenia) pozostaje moim zdaniem monitor z funkcją tunera TV.
[#23] Re: CRT czy LCD

@Szpunta, post #17

Teoretycznie tak. W praktyce jak masz pecha to możesz trafić na egzemplarz który na LCD nie zatrybi.
Mam taki jeden komputer 8 bitowy, wyświetla ładnie na każdym monitorze i telewizorze z wyjątkiem mojego Flatrona M1921TA (19 calowy panel LCD z tunerem TV).

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem