[#1] Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.
Cześć!!!

Wsadziłem sobie CDRW do Amigi1200 i mam problem. Mianowicie płyty tłoczone z magazynów są czytane przez CDRW, a płyty nagrywane przeze mnie na piecu za cholerę nie chcą być czytane.

Jak sobie z tym poradzić?

Pomocy.

KG
[#2] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Krzysztof Guranowski, post #1

Nagrywarki LG 8x i 12x tak maja. Ze starszych LG najlepiej trzyma sie seria 16x. Sprobuj przeczyscic laser, a na pececie nagrywaj jak najwolniej. O ile wiem najlepsze plyty sa firmy Verbatim i te powinny dzialac (ogolnie uzywaj ciemnych ciemnych).
[#3] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Andrzej Drozd, post #2

Wyjąłem go z PC i nagrywała oraz czytała nagrane przeze mnie płyty.

KG
[#4] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

zapewne nie nagrywales ich w iso, poszukaj filesytemu na ami ktory obsluguje format w jakim nagrales te plytki.
[#5] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Valwit, post #4

Uzywalem duzo filesystemow (AmiCDFileSystem, AmiCDFS, AsimCDFS, CacheCDFS, no i Allegro oraz device - 1200_atapi.device, asimcdfs.device, atapi.device, cd.device, no i scsi.device i nigdy nie spotkalem pecetowej plyty ktorej nie widziala by Amiga (poza Mac'owa). Jedynym problemem jest dlugosc nazw plikow...
[#6] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Andrzej Drozd, post #5

a o utf slyszales? co hjak co ale ty jestes ostatnim ktory powinien uzywac slowa nigdy
[#7] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Valwit, post #6

Nigdy nie mowie nigdy...hehe, a teraz dopasuj UTF do calej sytuacji :)
[#8] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Andrzej Drozd, post #7

bo co? bo jestes za glupi zeby zrozumiec? nie chce mi sie.
[#9] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Valwit, post #8

Madrzej z mojej strony bylo by pozosatawienie tewjego echa bez odpowiedzi, ale na przekor tobie, przyznam sie: Jestem za glupi, i nie wstydze sie tego, poniewaz czlowiek uczy sie cale zycie, ale ty tez musisz w koncu dojsc do tego wniosku, inaczej bedziesz idiota (poniewaz tylko idiota nie moze sie pogodzic ze swoimi bledami), pasuje? No, juz za chwile bedzie znowu wiosna :)
[#10] Panowie nie róbcie z PPA - ACP

@Andrzej Drozd, post #9

Z całym szacunkiem dla obu dyskutujących panów proponuję zamknąć wątek bo cała rozmowa przypomina mi ACP. Niedobrze się dzieje jeśli amigowcy obrzucają się błotem.

[#11] Arbuz ma racje.

@Andrzej Drozd, post #9

co ty ptaszku wiesz o bledach?.... Nie chce mi sie tobie czegokolwiek objasniac czy sie z czegokolwiek tlumaczyc. Udowodniles nie raz ze to nie ma najmniejszego sensu bo najpozniej po tygodniu wracasz do opowiadania bzdur. Dlatego jest to ostatnia moja odpowiedz na jakikolwiek twoj tekst skierowany do mnie. Twoje brednie bede dalej prostowal jesli uznam to za stosowne.
[#12] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Valwit, post #6

A może to się jednak nazywa UDF, co?
[#13] Re: Arbuz ma racje.

@Valwit, post #11

Objasniac nic nie musisz tylko powiedz mi na jakim pecetowym programie mozna nagrac plyte w formacie mac'owym. Sprawdzilem juz piec roznych i nie wiem jak znalezc (chyba ze uzywam starych wersji). I tym bardzie dziwie sie jak cudem (gdy oczywiscie taki format istnieje) moglby byc standardowo ustawianoy. Ja na moim pececie nie potrafie odczytac formatu macowego. UTFy czyta mi jedynie ShapeShifter, a mam dwie plyty w tym formacie.
[#14] Re: Panowie nie róbcie z PPA - ACP

@Arbuz, post #10

Witam Arbuz

Na szczescie juz na ACP i na amiga-pl nie komentuje. Niestety valwit zawsze znajdzie jakis pretekst i zrobi "bydlo" z kazdego miejsca.
[#15] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Jacek Rzeuski, post #12

a fakt. chyba za duzo html ostatnio ogladam :)
[#16] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Andrzej Drozd, post #2

co do plyt Verbatim, mam zupelnie odmienne zdanie.
ja w kazdym razie uzywam TDK i jestem zadowolony.
ale nie w tym rzecz. Bardzo duze znaczenie ma sposob przechowywania plyt.
przy dobrym traktowaniu nawet najgorsze maja duze szanse na przetrwanie.
na pewno plyty powinny bayc w pudelkach, lub w napedzie, ale nie tylko.
jesli juz sa w pudelkach, to powinny byc przechowywane z dala od sloneczka.
czyli w miejscu zaciemnienym.
I TDK sâ duuuuzo lepsze od Verbatimow....
:)
[#17] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

@Valwit, post #4

wszystkie plytki jara sie w ISO, tylko kwestia w jakim....
ale problem moze lezec gdzie indziej, jesli plytki byly nagrane na plytach "niekompatybilnych" z posiadanym napedem, to efekt moze byc taki, jak mowiles.
czyli jekies 700MB, lub plyty niemakowe.
[#18] Re: Panowie nie róbcie z PPA - ACP

@Arbuz, post #10

Amigowcy?
ja tu widze jednego....
kto zgadnie, ten ma browara.
(jak sie po niego zglosi...)
Hi nowar!!! :)
[#19] Re: Arbuz ma racje.

@Andrzej Drozd, post #13

A mozna, pod Nero. Musisz tylko stworzyc makową plikopatrycje (.hfv) pod emu, wrzucasz na nia co chcesz i wypalasz.

wiecej tutaj:
http://mes.emuunlim.com/tips/creating_a_mac_cdr_using_a_hdf.htm
[#20] Re: Problemy z CDRW LG 12x/8x/32x.

Wtam!
Zadałeś proste pytanie, z którego rozwinęła sie dyskusja nieco zbaczająca z głównego tematu. W/g mnie jest tak:
1. Sprzęt jest dobry, bo w ogóle czyta jakieś płyty (rozumiem, że jak nagrywarka siedzała w PieCu, to czytała płyty PCtowe, dopiero gdy siedzi w Ami to są problemy).
2. Na 90% złe sterowniki do nagrywarki. Tu niestety może być ciężko. Moje boje z CDROMem są gdzieś na tym forum (z tym, że u mnie CDROM w Ami czytał formaty Pieca - po wielu bojach, a Ami nie - dokładnie na odwrót niż u Ciebie). Pamiętam trzy rzeczy, które pomogły:
- dopisanie ACTIVATE=1 (przestało działać po tygodniu)
- kupno 4xEIDE i zainstalowanie ich sterów AllegroCDFS (przestało działać po trzech tygodniach)
- wyrzucenie Apollo 1240/40 i wsadzenie BPPC (od razu skończyły się wszystkie problemy).
Nie twierdzę oczywiście, że coś Ci tu pomoże. A nuż jest to przypadek sprzętu, do którego nie ma dobrych sterów!!!
[#21] Re: Panowie nie róbcie z PPA - ACP

@seeker, post #18

:)
[#22] Re: Arbuz ma racje.

@zapjar, post #19

To ja wiem. Amigowa plyte (nawet bootowalna dla CD32) tez mozna stworzyc na PC. Wystarczy WinUAE, MakeCD oraz jakis program do wypalania pod Win.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem