[#1] A600 - nietypowa awaria klawiatury
Witam
Radość z zakupionej 2 dni temu A600 właśnie się skończyła.
Dzisiaj zauważyłem, że komputer przestał reagować na naciśnięcie spacji. Dokładne oględziny i testy doprowadziły mnie do wniosku, że klawiatura i taśma jest sprawna. Na linii spacji są podłączone też inne klawisze (np. ZXCVB, +'* itp) i wszystkie one działają, sygnał z taśmy wychodzi i komp. wyświetla prawidłowo znaki. Tylko i wyłącznie spacja jest martwa.
Przecięte ścieżki na płycie raczej nie są powodem awarii bo wyłączyłby się inne klawisze. Podejrzenie pada na uszkodzenie procesora klawiatury. Co o tym sądzicie?

Czy ktoś miał do czynienia z podobnym dziwactwem i co może być przypuszczalnym powodem? Czy ktoś podjąłby się ewentualnie naprawy czy w grę wchodzi złomowanie? :(

[#2] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@silverbud, post #1

To że ze spacją są połączone inne klawisze nie znaczy, że wszystko od razu jest ok, sprawdź całą drogę od początku do końca, spróbuj zewrzeć ręcznie na folii ścieżki od spacji.

[#3] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@silverbud, post #1

Folia folia folia.....

[#4] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@bombermax, post #3

Nic z tych rzeczy niestety. Folia jest OK. Sprawdzałem ścieżki miernikiem calutką trasę. Terminal spacji to 4 z prawej i 7 z lewej pin patrząc od strony klawiatury. Po wciśnięciu klawisza sygnał z taśmy wychodzi.

Spróbuję jeszcze zewrzeć ścieżki bezpośrednio na płycie i zobaczę czy zadziała.
Która kostka na płycie to proc. klawiatury U13?

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2010 17:32:13
[#5] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@silverbud, post #4

Tak, U13 6571

[#6] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@bombermax, post #5

Włączyłem amigę po ok 1,5h i zauważyłem że lampka Caps lock miga i ne reaguje na wciśnięcie. Świadczy to o ile dobrze pamiętam o uszkodzeniu U13 6571.

Po wyłączeniu i włączeniu przestało migać, ale spacja jak była martwa tak jest nadal. Kaplica

Czy da się wymienić U13 w A600?

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2010 17:50:48
[#7] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@silverbud, post #6

Z tego co dobrze kojarzę to jest to układ PLLC, Plastic leader Chip Carrier, da się wymienić... chyba, że sama "plastikowa puszka" jest uszkodzona to wtedy w grę będzie wchodziło lutowanie. Ciekawe co mogło być przyczyną uszkodzenia.. możesz sprawdzić ścieżki blisko tego układu? Powinien być firmy CSG. zobacz czy na ścieżkach nie ma przerw.

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2010 17:59:55
[#8] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@bombermax, post #7

Na układzie jest napisane CSG 6571R6PL. Sprawdziłem, że prąd przepływa pomiędzy wyjściem spacji a nóżkami tego układu, więc to pewnie coś w środku tej kostki.

O co chodzi z tą "plastikową puszką"?

Czy to możliwe że przyczyną uszkodzenia mogło być to, że spacja była wciśnięta przez długi czas kiedy komputer był włączony

[#9] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@silverbud, post #8

Chodzi o miejsce w które wkłada się układ, np. tak jak miejsce na koprocesor:

http://3.bp.blogspot.com/_ft6jgTxpbj0/S8a9vnkQHvI/AAAAAAAACm8/ET5p5jBEYfA/s1600/A3630_19.JPG

Ale nie wszystkie obudowy PLCC zabudowuje się w ten sam sposób, układy mogą idelanie przylegać do krawędzi takiego socketu i wtedy trzeba delikatnie wzdłuż krawędzi, szczeliny, podważać je.

Najlepiej nabyć taki układ z jakiegoś trupa A600. Nie jestem pewny ale wydaje mi się że od innych amig niue bedzie pasował ten 6571 bo tylko w A600 zastosowano PLCC

Czy to możliwe że przyczyną uszkodzenia mogło być to, że spacja była wciśnięta przez długi czas kiedy komputer był włączony

Nie nie mogło... Pamiętam jak byłem gówniarzem i grałem w Hybrisa z ustawionymi bombami (spacja) na nieskończone i położyłem coś ciężkiego na spacji żeby cały czas uderzały bomby, i tak przez następną 1h była wciśnięta w mojej 600..

CSG 6571R6PL

To jest ten właśnie układ.

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2010 18:26:19
[#10] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@bombermax, post #9

A to dopiero numer!!!! Już wszystko jasne spacja działa :)

Problem polegał na tym, że taki element gumowy który siedzi pod klawiszem owszem prąd przewodził, ale z jakiegoś powodu prąd ten nie powodował reakcji procesora klawiatury, chociaż na płycie miernikiem sprawdzałem pin 4 i 7 zwierały obwód przy wciśnięciu spacji. Nie znam się na elektronice ale przypuszczam, że natężenie prądu płynącego przez ten "gumiak" musiało być zbyt słabe na wywołanie reakcji procesora. Wymiania tego elementu na inny z klawisza HELP rozwiązało sprawę.

Dzięki wszystkim za pomoc :)

[#11] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@silverbud, post #10

jakbyś wcześniej zwarł te styki na folii jak Ci napisałem to być już to wcześniej wiedział

[#12] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@rafgc, post #11

Lepiej późno niż wcale :)
Połączenie testowałem miernikiem, ale jak widać to nie to samo co podłączyć do kapryśnej Amigi. Tak czy inaczej jest dla mnie niezrozumiałe, że ten sam gumiak zwiera obwody wszędzie (łącznie z obwodem spacji), prąd płynie i na wszystkich pozycjach oprócz spacji spełnia swoje zadanie.

Stąd wzięło się moje podejrzenie o uszkodzeniu kostki.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2010 10:12:25
[#13] Re: A600 - nietypowa awaria klawiatury

@silverbud, post #12

Tak przy okazji - klawiatury w Amigach były także produkowane przez Mitsumi. Tak się składa, że mam klawiaturę PC AT tej firmy i jej konstrukcja jest identyczna jak klawiatury Amigi. Można z takiej klawiatury PC przekładać klawisze wraz ze sprężynkami i stykami gumowymi do klawiatury amigowej - pasują doskonale :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem