[#1] eide.device i odtwarzacz CD
Witam,

Czy PlayCD z pakietu CacheCDFS/CDFS (v42.20) można jakoś zmusić do działania z EIDE.device? Ustawiam w tooltypach Unit=1, Device=eide.device, DOSDEV=CD0 czyli zgodnie z mountlistą CD0, która notabene działa normalnie nośnikami danych i mam guru takie że aż mi łatki z ROM Update wywala. System to AOS 3.9 ( AF2008 ) BB4, reszta jak w stopce.

HDToolBox też nie chce współpracować z eide.device... Czy jedno z drugim ma coś wspólnego?

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2010 22:03:36
[#2] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Thom/CT, post #1

eide to byl jeden wielki hack, na ktoryms ma cd lub cover cd najpierw byla wersja z bledami potem byla wersja poprawiona jednakze nadal stablinosc wolala o pomste do nieba. Jezeli juz musisz go uzywac to sprobuj ustawic tooltypy albo w mountliscie poszukaj switchy atapi-compatible albo cos w tym rodzaju.

[#3] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Thom/CT, post #1

wpisz
c:HDToolBox eide.device 0

[#4] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Thom/CT, post #1

Fonty przegrales?
Sprobuj wystartowac program bez parametru DOSDEV. (tylko UNIT i DEVICE)

W tooltypes ikony HDtoolbox mozna podac eide.device, lub tak jak napisal HOŁDYS.
[#5] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Norbert, post #4

Program się odpala był w komplecie razem z fontami (system zbudowany z Amiga Forever). Próbowałem już i tak i tak i wszystkie razem i za każdym razem to samo. Sprawdzę później ten font dla pewności... może snoopdos coś pokaże.

w HDTB pisałem eide.device i to samo. Widzi urządzenia z opisem "unknown".

Pozdrawiam
Thom

[#6] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Thom/CT, post #5

A dlaczego nie mozesz skorzystac w HDTB z scsi.device?
Eide.device zostal napisany do przyspieszenia transferu i do obslugi 4 urzadzen IDE na standardowym kontrolerze.
Chociaz z FASTATA tez dziala :) (widac 4 urzadzenia)
[#7] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Norbert, post #6

Chodzi o to że jak mam załadowane eide.device to hdtoolbox czy to przez eide czy scsi (w tooltypes) nie odczytuje dysku i napędu widzi je jako "unknown" i nic z nimi nie można robić. Ale jak wyłączne eide i odpalę HDTB z scsi jest ok.
A nawiązałem do HDTB w związku z niedziałającym pleyerem cd bo on też nietengeges z eide.

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2010 18:32:14
[#8] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Thom/CT, post #7

Czy poprawnie sa identyfikowane urzadzenia po uruchomieniu programu Loadeide, ktory byl dolaczony do pakietu eide.device?
[#9] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Thom/CT, post #1

ja swego czasu miałem to zainstalowane i chodziło super

[#10] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Norbert, post #8

No właśnie po odpaleniu Loadeide to przestaje działać. (HDTB nie wpółpracuje)
Używam eide/loadeide ponieważ działa to zauważalnie szybciej i napęd cd nie blokuje mi diody hd.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 21.09.2010 07:26:59
[#11] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Thom/CT, post #1

Spróbuj z cd.device albo atapi1200.device.
[#12] Re: eide.device i odtwarzacz CD

@Andrzej Drozd, post #11

Witam

A w skład czego wchodzą te device bo coś znaleść nie mogę?

Czy to może ta paczka?
http://aminet.net/package/disk/cdrom/A1200Atapi_Ita

Pozdrawiam
Thom

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem