[#1] Dzielenie ikon DualPNG
Wiem, że ikony DualPNG to po prostu złączone dwa pliki PNG. Czy jest jakieś narzędzie, które potrafi rozdzielić taki plik .info na dwa pliki PNG

[#2] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@QkiZ, post #1

Ja to robię makrem w CED-ie

[#3] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@mailman, post #2

Możesz przybliżyć mniej więcej zasadę działania Twojego makra

[#4] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@QkiZ, post #3

1. Odszukaj ciąg PNG i cofnij się o jeden znak w lewo.
2. Zaznacz blok i ponownie szukaj ciągu PNG i cofnij się o jeden znak w lewo.
3. Skopiuj blok.
4. Zapisz zawartość schowka do pliku.

[#5] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@mailman, post #4

No to nie jest takie proste. Mam taką ikonkę:
http://shared.qkiz.pl/drawer_icons.info
Nie ma tam żadnego ciągu znaków PNG.

[#6] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@QkiZ, post #5

bo to nie jest ikonka DualPNG :P

[#7] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@szuler, post #6

No właśnie zauważyłem. Zasugerowałem się jakością tej ikonki. Znalazłem coś takiego:
http://aminet.net/package/gfx/conv/icontoiff
Ale produkuje mi to puste pliki.

[#8] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@QkiZ, post #7

Jeśli chodzi tylko o wyciągnięcie obrazków z ikonki, to otwórz ją w edytorze ikon i z jego poziomu zapisz pliki w formacie iff.
Jeśli dobrze pamiętam również PPaint potrafi wczytać obrazki z ikon.

Nie wiem, jak się to ma do DualPNG. Nigdy nie używałem.
Pytanie, czy icontoiff obsługuje konwersję z ikonek PNG.

Ostatnia modyfikacja: 21.09.2010 20:02:13
[#9] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@Mordimer, post #8

Owszem Icon Edit otwiera ikonki, ale nie wyświetla ich poprawnie. To są 32bitowe ikonki, których IconEdit nie obsługuje. Myśle, że PPaint też im nie da rady. Nie próbowałem z DualPNG.

[#10] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@QkiZ, post #9

Zadałem sobie trud ściągnięcia z Aminetu pakietu Ken's Icons v4, wydłubania przykładowej DualPNG i sprawdzenia. Tutaj link do ikonki. Poprawnie obsługiwana pod MorphOSem (efekt "glow" po naciśnięciu). ShowGirls wczytuje tylko pierwszy obrazek (czyli "nie zaznaczony" ). Podobnie Sketch, PPaint i ImageFX. Następnie pobrałem (również z Aminetu) demo CEDa z 1987 roku (sic!), wczytałem doń plik i bez problemu znalazłem w nim oba ciągi "PNG".

[#11] Re: Dzielenie ikon DualPNG

@recedent, post #10

Wczoraj pobawiłem się ikonkami DualPNG. W pełni zgadzam się z recedentem. Wszystkie programy, które dały radę coś wczytać, wyświetlają jedynie pierwszy obrazek. Wygląda na to, że na chwilę obecną jedynym sensownym i skutecznym sposobem rozbicia takiej ikonki, jest metoda mailmana. Działa świetnie i nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych narzędzi. OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem